Nauti kaikesta!

Yotsuba&! – arvostelu

Nauti kaikesta!

Sami_Anime Kirjoittanut Sami Karilainen

Kiyohiko Azuman (Azumanga Daioh) uusi manga Yotsuba&! kertoo alle kouluikäisestä Yotsuba-nimisestä tytöstä, joka muuttaa uuteen kaupunkiin isänsä kanssa. Azumanga Daioh -fanit tunnistavat nopeasti tytön riemastuttavaksi sekoitukseksi kahta Azuman kiinnostavinta hahmoa, Osakaa ja Chio-chania. Välillä Yotsuba elää täysin omassa maailmassaan ja toisinaan hän on vain tyypillinen viisivuotias, joka löytää uusia asioita ympäriltään, kyselee kiusallisia kysymyksiä ilmastointilaitteista tai kiertää tekemässä mafiakostoja vesipistoolilla. Yotsuba osaa olla samaan aikaan hervottoman hauska, koskettava ja älykäs manga.

Sarjan kaksi ensimmäistä osaa on arvosteltu jo aiemmin Animessa (numero 6), mutta osat 4–5 on käännetty vasta nyt, lähes kahden vuoden odotuksen jälkeen. Japanissakin sarjaa on julkaistu kaikkinensa vasta seitsemän osaa, joten muu maailma ei ole paljoa perässä. Sarja on Japanissa kuitenkin erittäin suosittu: esimerkiksi sarjan kuudes osa oli keväällä pitkään Japanin myyntilistojen kärkisijoilla, joten sarja varmasti saa jatkua niin pitkään kuin Azumalla riittää ideoita.

Yotsuba&!:n osissa kolme ja neljä jatketaan samaa huumorin tykitystä kuin aiemmissa osissa. Yotsuba käy kalastamassa, yrittää parantaa Fukan sydänsuruja, perustaa oman sanomalehden (Yotsuba Times), tuo ihmisille iloa kukka-cupidona ja näkee ilotulituksen ensimmäistä kertaa. Neljäs osa on alkupuoleltaan hieman sarjan aiempia osia heikompi. Kaupassa käynti ei varsinkaan hykerrytä, mutta loppua kohti Azuma saa taas rytmistä kiinni. Osista 3–4 puuttuvat myös kääntäjän kommentit, joiden kautta kulttuurisidonnaiset vitsit aukeaisivat paremmin.

Arkipäivän taikaa

Azuma ammentaa aiheensa normaaleista arkipäivän tilanteista. Yotsuba ja ystävät käyvät muun muassa kaupassa, eläintarhassa ja uimassa tai sitten vain kyläilevät naapurissa tai tekevät kotitöitä. Lukija kokee kuitenkin oivaltamisen riemun yhdessä Yotsuban kanssa, kun tämä keksii, miten keinut toimivat tai löytää salaperäiset tsukutsukubooshit. Sarjassa on samaa arkipäivän seikkailua kuin esimerkiksi Bill Wattersonin Lassissa ja Leevissä.

Azumanga Daiohista tuttu sitcom-huumori toimii myös Yotsuba&!:ssa. Neljän ruudun strippiformaatti on saanut vaihtua tavanomaisempaan sarjakuvamuotoon, jossa tarina etenee sivu sivulta. Se toimii silti mainiosti antaen tarinoille enemmän syvyyttä ja vitseille aikaa kehittyä.

Azumanga Daiohia pidempien tarinoiden lisäksi Azuma käyttää Yotsuba&!:ssa entistä enemmän vaivaa taustojen ja maisemien piirtämiseen. Yksityiskohtaiset ja realistiset kuvat sekasotkuisista sähköpylväistä, sadevesikanavista ja muista kaupunki-ilmiöistä tuovat Yotsuban kaupungin lähelle lukijaa. Parasta Yotsuba&!:n piirrostekniikassa on kuitenkin Azuman pettämätön taito piirtää eri hahmojen tunnetiloja. Yotsuban kasvoilta voi kuvastua yhtä hyvin kasvihuoneilmiön aiheuttama epätoivo kuin lapsen vilpitön onni saadessaan jäätelöä.

Yotsuba&!:n viides osa julkaistaan lokakuussa englanniksi, joten tämän lehden julkaisun aikaan sitä pitäisi saada jo kaupoista. Viidennessä kirjassa Yotsuba muun muassa tutustuu isänsä luuseriystävään Yandaan ja tapaa Japanin robottiteknologian huipputuotoksen. Toivottavasti Yotsuba&! käännetään pian myös suomeksi.

Yotsuba&!

135 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    5/5
  1. Lukijat
    5/5

Julkaisija(t): Media Works Inc.
Tekijä(t): Kiyohiko Azuma

Tuotanto: ADV Manga

Kesto: Käännetty 5 (jatkuu), japaniksi 7 (jatkuu)

Kieli: Englanti

Plussaa:
Älykästä tilannekomiikkaa, Upea piirrosjälki, Tarinat kestävät useammankin lukukerran
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut