Suloista ja hupsua

Yhdessä kotiin & Eläimiä kerrakseen – arvostelu

Suloista ja hupsua

Cilla Lohi Kirjoittanut Cilla Lohi

Suomeen on viime vuosina tuotu verrattain paljon eläinaiheisia mangasarjoja. Sangatsu Manga jatkoi tänä kesänä samaa linjaa julkaisemalla loppukesästä kaksi Konomi Wagatan eläinaiheista lyhyttarinakokoelmaa. Näistä jälkimmäisenä Suomessa julkaistu Eläimiä kerrakseen on Wagatan ensimmäinen pitkä sarjakuva vuodelta 2008, Yhdessä kotiin taas on tehty seuraavana vuonna.

Wagatan lyhyttarinat kertovat nuorten tyttöjen ihastumisista tai ystävystymisestä, ja myös erilaiset eläinhahmot ovat tärkeässä osassa. Molemmat pokkarit sisältävät kahden luvun mittaiset nimitarinat sekä kolme lyhyempää tarinaa.

Eläimiä kerrakseen -tarinassa nuori Mifuyu toivoo eläinjumalilta vastakaikua ihastumiselleen, ja saa ristikseen 12 eläinjumalaa auttamaan toiveen toteuttamisessa. Yhdessä kotiin taas kertoo koiria inhoavasta Sugayasta, joka päätyy ottamaan puhuvan kulkukoiran hoiviinsa, koska hänen ihastuksensa Saitoo ei voi pitää sitä.

Muissa tarinoissa muun muassa yritetään tehdä vaikutusta eläintarhassa työskentelevään nuorukaiseen, huolehditaan vuohena toimivasta oppilaskunnan puheenjohtajasta sekä selvitetään kahden suvun välistä pitkäaikaisen vihan syytä.

Eläimiä ja romantiikkaa

Tarinoiden päähenkilötytöt ovat energisiä ja suloisia, ja myös ylipirteitä ja hupsuja poikahahmoja on kerrankin mukana. On virkistävää lukea, kuinka juuri tytöt jahtaavat ihastuksiaan – kauniimpi sukupuoli kun on useimmiten lemmenfiktiossa kohteena eikä aktiivisena osapuolena.

Wagatan piirrostyyli on pehmeää mutta lapsille sopivan elävää ja selkeää, ja hän käyttää runsaasti erilaisia rasteripintoja. Tarinoiden eläimet hän piirtää suloisiksi ja sarjakuvamaisen hupsun näköisiksi, mutta jokaisen hahmon lajin tunnistaa silti vaivatta.

Lyhyttarinakokoelmissa on aina omat ongelmansa, päällimmäisenä sivumäärän vähyys. Jotkut Wagatan tarinoista ovat juonenkulultaan selvästi heikompia, ja sama eläintäyteläinen rakkausidea toistuu lähes joka tarinassa eri muodossa.

Siitä huolimatta pokkarit ovat pääosin varsin onnistuneita, ja Wagata on onnistunut kehittelemään hyvinkin erilaisia premissejä pokkareidensa pääteeman ympärille. Ystävyyden ja rakkauden lisäksi tarinoissa pysyy hyvin myös eläinteema mukana. Eläimiä ei latisteta pelkiksi söpöiksi sivustaseuraajiksi, vaan monet niistä osaavat puhua ja niillä on tärkeä osa useimmissa tarinoissa.

Enimmäkseen laatua

Sangatsun julkaisut ovat taattua laatua. Wagatan rasteripinnat erottuvat selkeästi hyvälaatuisesta painoksesta. Jannika Riikosen ja Antti Kokkosen käännökset ovat tasokkaita ja hauskoja – esimerkiksi Eläimiä kerrakseen -tarinan koirajumala haastelee letkeästi murtaen.

Harmi vain, että Eläimiä kerrakseen -pokkarin ladonta on harvinaisen kömpelöä, sillä pyyhityt japanitekstit pistävät ikävästi silmään etenkin pokkarin alkupuolella. Vaikka sivujen siistiminen on hankalaa ja työlästä etenkin rasterien kannalta, alkaa pokkaria lukiessa silti ihmetellä, onko Sangatsulta tottunut lukemaan tällaista jälkeä.

Vaikka Wagatan tarinat eivät ole kaikkein kekseliäimpiä tai muistettavia, ovat hänen lyhytkokoelmansa silti mukava lisä Suomen eläinmangatarjontaan. Kaksi pokkaria ei myöskään tule kukkarolle liian kalliiksi. Wagatan pirteät tarinat on suunnattu selvästi lapsiyleisölle, mutta kyllä ne eläinaiheisesta mangasta tykkäävä aikuinenkin lukaisee hyvillä mielin ainakin kerran läpi.

YHDESSÄ KOTIIN & ELÄIMIÄ KERRAKSEEN

Yhdessä kotiin & Eläimiä kerrakseen

5 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Konomi Wagata

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut