Japanilaistyylinen sarjakuva sovitettuna suomalaiseen sielunmaisemaan

Vartijat – arvostelu

Japanilaistyylinen sarjakuva sovitettuna suomalaiseen sielunmaisemaan

Waksu Kirjoittanut Juha Wakonen

Suomimangaa, kotimaisin voimin tehtyä mangatyylistä sarjakuvaa vaiko sitten mangaa laisinkaan, kas siinäpä vasta pulma? Heikki Valkaman käsikirjoituksen ja nuoren piirtäjälupauksen Elli Puukankaan kynänjäljen yhteistyönä syntynyt Vartijat on ehtinyt keskusteluttaa suomalaista harrastajakuntaa olemusta koskevista kysymyksistään jo hyvän aikaa. Olennaisempaa sen sijaan lienee kuitenkin se, että kyseessä on varsin rohkea veto kustantajalta, Sangatsu Mangalta. Sen hieno pelinavaus kun ehti kauppojen hyllyille juuri ja juuri ennen toista kotimaista mangaa tai ”mangaa” – no, kyllä te tiedätte, sarjakuvaa.

Vartijat niputtaa yhteen melko tavanomaista shounen-meininkiä ja suomalaiseen mytologiaan perustuvaa, kansamme syvään ja metsäiseen sielunmaisemaan nojaavaa tarinankerrontaa. Päähenkilö on nimeltään Seiya, japanilaisen äidin ja suomalaisen isän nuori poika. Äitinsä kuoltua Seiya matkaa Suomeen, jossa hänet kuitenkin vedetään mukaan tämän pohjoisen maamme synkissä metsissä hiippaileviin otuksiin kilpistyviin, perin kummallisiin tapahtumiin. Tuloksena on virtaviivainen, vauhdikas seikkailu, josta loppujen lopuksi alussa mainittu japanilaisuus peilautuu ulos vain piirrostyylinä ja viihtymisen asettamisena ensisijaiseksi suhteessa länsimaisen sarjakuvan normaaliin raskaaseen poljentoon tai paatokseen.

Kalevalaa mangamitalla

Elli Puukangas tunnetaan kotimaisissa harrastajapiireissä aikaisemmin omakustanteena julkaistusta Shunkashuutou 1:stä. Tämän perusteella on kustantajalle nostettava hattua ainakin siitä, että Puukankaan tyyliä ja piirrosjälkeä ei olla yritetty suitsia tai hioa kiiltokuvamaisen persoonattomaksi. Vierekkäin jonkun suurista tuotantoarvoista nauttivan mangan kanssa Vartijat toki näyttäytyy visuaalisesti hieman karuna, mutta ainakin se on tunnistettava, erilainen ja rehellisesti omanlaisensa.

Käsikirjoitusta sen sijaan vaivaa lievä päämäärättömyys. Kyse on totta kai vasta ainakin neljään osaan venyvän sarjan ensimmäisestä pokkarista, mutta sarjamuotoon rakennetun tarinan kriittisin hetki onkin nimenomaan sen ensimmäinen. Jos tarina imaisee mukaansa, kantaa lukijan innostus useamman osan verran helposti. Tällaisenaan Vartijat antaa itsestään aavistuksen verran epävarman kuvan, se ei ikään kuin tiedä itsekään omaa tulevaisuuttaan.

Myös lukusuunta on kotimaisen mangatyylisen sarjakuvan osalta herättänyt paljon polemiikkia. Vartijoiden tekijät ovat valinneet perinteisen japanilaisen tavan, vaikka yhtä hyvin länsimainen suuntakin olisi ollut perusteltu. Kalevalaisen mytologian solmiminen yhteen vieraan kulttuurin piirros- ja kerrontatyylien kanssa on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen yhdistelmä, että se pitää vastaavat kysymykset omassa arvossaan. Lisäbonukset on vielä tarjoiltava luonnonmetsien suojelua koskevasta tietoiskusta.

Vartijat

46 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/5
  1. Lukijat
    2/5

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Heikki Valkama, Elli Puukangas

Kieli: Suomi

Plussaa:
Pelinavaus
Uskallettu tehdä omia valintoja perinteiden kustannuksella
Miinusta:
Viimeistely tuntuu välillä unohtuneen
Tarina jää vielä hieman levälleen

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut