Sotiemme veteraanit

Valkoinen noita – arvostelu

Sotiemme veteraanit

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

valkoinennoita_kansi

Vuonna 1939 suuri itäinen naapurimaa hyökkäsi pienen pohjoisen valtion kimppuun. Rintamalla isänmaataan puolusti myös historian legendaarisin tarkka-ampuja, ”valkoiseksi kuolemaksi” kutsuttu Simo Häyhä (1905–2002).

Tässä mangassa Häyhä ja muutama muukin historiallinen hahmo ovat kuitenkin naispuolisia, koska miksipä ei. Historiallisia sotasankareita on genderbendattu halki vuosikymmenten, ja suomalaisia muiden mukana. Valkoinen noita on kuitenkin ensimmäisiä nimenomaan Suomen sotahistoriaan keskittyviä mangoja.

valkoinennoita6

Suomi mainittu

Oikeaa historiaa mukaillen Häyhä on lyhyt, vaatimaton ja harvasanainen tapaus, jonka jokainen lause kuulostaa aforismilta. Eloa sarjaan tuo hänen komentajansa, muukalaislegioonassa kunnostautunut luutnantti Aarne Juutilainen, joka kuvataan arpisena, iloluontoisena, räväkkänä ja ruskettuneena.

Manga on tehty sotahistorianörteille, joten Suomen historian tunteminen on suureksi avuksi. Presidentti Risto Ryti vilahtaa maisemissa ohimennen, kuten myös Neuvostoliitossa vaikuttanut nukkehallitusjohtaja Otto Wille Kuusinen.

valkoinennoita8

Sarjasta voi ylipäätään huomata pieniä historiallisia yksityiskohtia: Häyhä tosiaan taisteli Juutilaisen osastossa, ja Juutilaisen naimisiinmeno vuonna 1941 tosiaan oli suuri mediatapaus. Sarja kuitenkin käyttää oikeaa historiaa lähinnä näyttämönä, jota vasten kertoa omaa tarinaansa.

Natsien ja ryssien puristuksessa

Talvisota saadaan pakettiin yhdessä pokkarissa, mutta manga jatkuu tämän jälkeenkin. Oikean Häyhän sota tunnetusti päättyi, kun häntä ammuttiin kasvoihin, eikä hän enää koskaan palannut rintamalle. Tässä sarjassa komean kasvoarven saanut Häyhä kuitenkin osallistuu myös jatkosotaan.

valkoinennoita9

Aluksi selvitellään Mannerheimin salamurhayritystä Helsingissä, mutta jatkosodan syttyessä lähdetään Karjalaan taistelemaan kesäisemmissä maisemissa. Talvisodassa mukana roikkunut Aki-poika vaihtuu saksalaistyttö Natalieen.

Pahiksiksi saapuvat Ljudmila Pavlitšenko ja fiktiivinen sotilaslegenda Sulo Kolkka. Jälkimmäinen kuvataan sarjassa maansa pettäneenä sodanlietsojahirviönä, joka kouluttaa naispuolisia tarkka-ampujia pelinappuloikseen.

valkoinennoita5

Hyvisten ja pahisten välinen ero on selkeä. Sarjan venäläiset ovat kaikki joko moraalittomia johtajia tai seksuaalisia sadisteja, eivätkä suomalaisten taistelutovereina toimivat saksalaiset ole paljoa parempia.

Tätä kirjoitettaessa sarja ilmestyy edelleen, mutta on vaikea sanoa, aikooko jatkosota-juonikaari loppua kahteen pokkariin. Ainakin sarjan tyyli on muuttunut niin paljon, että loppu saattaa hyvinkin olla lähellä.

valkoinennoita3

Venäläiset erottaa vaakasuuntaisista puhekuplista

Alkuun sarja ei ole erityisen loisteliaan näköinen, vaan piirrosjälki on ujoa ja haparoivaa. Itsevarmuus alkaa kuitenkin löytyä jo ensimmäisen pokkarin loppupuolella, ja sittemmin dramaattisissa kohtauksissa näkyy hyvinkin ronskia viivankäyttöä ja varjostusta.

Tästä huolimatta maastossa liikuttaessa ei ole varsinaista avaruuden ja tilan tuntua, vaan kamera on aina lähellä. Sotastrategiasta sarja ei ole kiinnostunut, vaan pääpaino on yksittäisten sotilaiden uroteoissa.

valkoinennoita7

Suomalaiseen julkaisuun on panostettu kohtuullisesti: värisivut ovat värillisiä, ja paperikin on suhteellisen laadukasta. Siihen nähden on vähän sääli, että loppuun ei ole päätetty lisätä minkäänlaista tekijöiden tervehdystä. Olisi ollut hauska kuulla tekijöiden Suomi-kiinnostuksesta enemmänkin, vaikka heitä voikin toki seurata Twitterissä.

Teos: Lainattava
Vähän pyristelevä sotasarja, jolla on kuitenkin kiitettävästi tyylitajua toiminnassaan.

Julkaisu: 3/3
Hyvä painojälki ja värisivuja. Käännöskään ei juuri kompastele.

valkoinennoita4

VALKOINEN NOITA (MANGA)

Valkoinen noita

6 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Punainen jättiläinen
Tekijä(t): Naruki Nakagawa

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut