Miekka miehen tiellä pitää

Vagabond – arvostelu

Miekka miehen tiellä pitää

Waksu Kirjoittanut Juha Wakonen

Miyamoto Musashi on yksi feodaalisen ajan Japanin kuuluisimpia miekkamiehiä. Kurinalaisesti samurain tietä miltei koko elämänsä kulkenut todellinen legenda ja ”miekkapyhimys” ei ole jäänyt elämään ainoastaan historiankirjojen sivuille. Hänen nimeään ja tunnettua hahmoaan on lainattu tai kopioitu useisiin populaarikulttuurin nimikkeisiin ja kirjallisuuteen. Yksi kuuluisimpia mukaelmia Musashin elämästä on lukuisia historiallisia romaaneja kirjoittaneen Eiji Yoshikawan samuraisankarin nimeä kantava kirjasarja.

Sen pohjalta on tehty myös Takehiko Inouen komea manga Vagabond. Sarjakuvan pari ensimmäistä osaa kertovat vielä ajasta, jolloin Musashi tunnettiin paremmin nimellä Shinmen Takezo. Hän on usein äkkipikainen säilän heiluttaja, joka ottaa hengen monilta kohtaamiltaan epäonnisilta. Yoshikawan tulkinnan mukaan Miyamoto Musashi syntyy, kun Takezo otetaan lainsuojattomana kiinni, ripustetaan puuhun useiksi päiviksi roikkumaan – ja lopulta vihastaan vapautuneena ”syntyy uudelleen”.

Vaikka Vagabond perustuukin vahvasti jo toisen tekemään tulkintaan, ei tämä tahri kuitenkaan sarjakuvan ansioita. Se pyrkii ehkä ratsastamaan mainoslauseissaan historiallisella autenttisuudella, mutta toimii ennen kaikkea aikuisempaan makuun suunnattuna seikkailukertomuksena. Tarinaniskijänä Inoue on vähintään samaa tasoa kuin kuvittajana, joten ala-arvoisesta tekeleestä ei todellakaan ole kysymys.

Ei vailla virheitä

Veristen ja varsin vauhdikkaiden anekdoottien kertominen voi olla Inouen vahvuus, mutta hahmojen ääriviivojen syventäminen ja visuaalista pintaa syvemmälle käyvän tarinan kuljettaminen eivät kitkatta suju. Paikoitellen Vagabond antaa itsestään kuvan raflaavista ja täysin irrallisista palasista kyhättynä sarjana, joka ei saa minkäänlaista psykologista syvyyttä edes päähenkilöönsä. Useissa muissa mangoissa tämä ei ole ongelma, mutta kun lähdemateriaalina käytetään historiallisia henkilöitä ja tapahtumia, ovat vaatimuksetkin toisenlaisia.

Suomennos on laadullisesti varsin mukiinmenevää perustasoa. Paikka paikoin repliikit tosin eivät yksinkertaisesti istu lausujansa suuhun edes väkipakolla, ja dialogi onkin usein vaarassa nyrjähtää puisevaksi tekstiksi, jota olettaisi löytävänsä jonkin b-luokan historiankirjan sivuilta. Tämä ei kuitenkaan vielä yksin tee Vagabondista kelvotonta, vaan se yksinkertaisesti jättää tulevien osien julkaisun suhteen hieman toivomisen varaa. Sinne tänne on myös eksynyt jos jonkin kielistä äänitehostetta.

Kauneusvirheistään huolimatta Vagabond jaksaa kyllä kiinnostaa. Kotimaisessa tarjonnassa se edustaa selvästi varttuneemmalle väelle suunnattua sarjakuvaa sekä tarinansa että sisällön varsin hurmeisen kuvituksen vuoksi. Usein kuitenkin tuntuu, että se palkitsee visuaalisesti enemmän kuin kertomansa pitkän henkilöhistorian tasolla.

Vagabond

10 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t): Ivrea Suomi
Tekijä(t): Takehiko Inoue

Plussaa:
Visuaalisesti vangitseva
Tarina lupaa paljon...
Miinusta:
... mutta ei jaksa aina kiinnostaa
Käännös jättää toivomisen varaa

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut