Kaikkien ohmujen sankaritar

Tuulen laakson Nausicaä (manga) – arvostelu

Kaikkien ohmujen sankaritar

Sami_Anime Kirjoittanut Sami Karilainen

Syksyllä suomen elokuvateattereissa pyörähtänyt Tuulen laakso Nausicaä saa nyt ensi-iltansa myös mangana. Hayao Miyazaki on työstänyt eepostaan pikkuhiljaa elokuviensa välissä, ensimmäinen osa ilmestyi jo vuonna 1982 ja viimeinen vasta vuonna 1994. On siis selvää, että manga kertoo paljon pidemmän tarinan kuin jo vuonna 1984 ilmestynyt Nausicaä-elokuva.

Niille, jotka jostain syystä eivät ole elokuvaa nähneet, kerrottakoon, että tarina sijoittuu kauas tulevaisuuteen, jossa lähes koko maailman ekojärjestelmä on tuhoutunut. 1 000 vuotta aiemmin ihmiskunta kävi tuhoisan sodan, joka peitti koko maailmaan liekkeihin. Nyt jäljellä on enää yksittäisiä maakaistaleita, ja muuten koko maailmaa peittää myrkyllinen Fukai-metsä, joka jatkaa leviämistään.

Nausicaä on pienen kuningaskunnan prinsessa, joka rakastaa elämää enemmän kuin itseään. Hän on luonteeltaan jalo, rohkea ja oikeudenmukainen, hän laittaa aina toiset itsensä edelle ja hänen tyyneytensä hajoaa vain vääryyksien edessä. Ja hän on mangalle epätyypillinen sankari siinä, ettei hän jää murehtimaan omaa pienuuttaan vaikeuksien edessä, vaan hän on aina valmis tekemään sen, mikä on oikein.

Helmi sarjakuvien joukossa

Manga ei ole vain pidempi, vaan myös paljon mutkikkaampi kuin elokuva. Mangassa on paljon enemmän hahmoja ja jopa uusia kansoja. Prinsessa Kushanalla on paljon syvempi hahmo kirjassa, ja jättiläismäinen jumalsoturi on muutakin kuin vain muinainen massatuhoase. Nausicaä-animea ja -mangaa ei kannata lähteä sen enempää vertailemaan, sillä sen verran eri teoksista on kyse. Ja vaikka elokuvan olisikin nähnyt, niin tämä manga kannattaa silti poimia mukaan.

Mangassa pääteemaksi nousee kahden valtakunnan, Tolmekian ja Dorukin välinen sota. Vallassa olevat eivät piittaa luonnosta, vaan yrittävät jopa kiihdyttää myrkkymetsän leviämistä naapurin puolelle. Sarja ei ole menettänyt yhtään vetovoimaansa 25 vuoden aikana, ja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Luonnonsuojelu ja sodanvastaisuus ovat 2000-luvulla isompia aiheita kuin 1980-luvun kulutusjuhlassa.

Suomenkielinen laitos on tällä kertaa myös ensiluokkainen. Heikki Valkaman ansiokas käännös toimii mielestäni jopa paremmin kuin englanninkielinen, ja se tuntuu olevan lähempänä alkuperäiskielistä. Kun pakettiin on vielä jätetty alkuperäisversion julisteet ja kansitaiteet, niin käsissä on viime aikojen paras suomijulkaisu. Nausicaä kestää täysin vertailun länsimaisen sarjakuvan mestareihin, ja sen luulisi pyyhkivän viimeisetkin epäilykset siitä, että suomenkielinen manga olisi vain lapsille suunnattua.

Tuulen laakson Nausicaä (manga)

27 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    5/5
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Hayao Miyazaki

Plussaa:
Toimii joka suhteessa
Syvällinen ympäristöteema
Tarina pitää otteessaan vielä lukemisen jälkeenkin
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut