Muistojen jäljillä

Tsubasa Reservoir Chronicle – arvostelu

Muistojen jäljillä

Kyuu2 Kirjoittanut Kyuu Eturautti

Kun sarjan määritelmiin kuuluu spinoff, eli pohjautuminen aiemmissa sarjoissa nähtyihin hahmoihin tai muihin tarinan osiin, tulee monelle ensimmäisenä mieleen rahastus – miksi kehittää uutta, kun aiemmin hyvin myyneen teoksen palasista saa muovattua toisenlaisenkin paketin. Vaikka Tsubasa Reservoir Chronicle täyttääkin spinoffin tunnusmerkit kaikin mitattavin tavoin, saa mielikuvituksettoman uusiokäytön merkkejä turhaan etsiskellä. Tämä on jotain uutta, ja ainoa varma kierrätystuote on CLAMPin tyyli. Luvassa on siis monimutkaisia ihmissuhdekuvioita, fantasiaa ja seikkailua sopivassa tasapainossa.

Prinsessan uudet vaatteet

Tsubasan alku tutustuttaa meidät tuttuihin, vaan ei aivan tuttuihin prinsessa Sakuraan sekä hänen lapsuudenystäväänsä Syaoraniin. Kuten arvata saattaa, Sakura on äärimmäisen kiltti, ujo ja hyväsydäminen, siinä missä Syaoranille tärkeintä on sydäntään lähellä olevan prinsessan suojeleminen. Ystävysten joukkoon liittyy heti alkumetreillä hymyilevä kaunispoika-velho Fai ja miekan mahdilla elävä Kurogane. Dynaaminen kvartetti etenee pian kunkin hahmon murheiden miettimisestä yhteen hiileen puhaltamiseen, jolloin yhteistyön muodot ja tavat muodostavat oman taiteenlajinsa.

Tsubasan juoni vie vanhoista ja uusista tuttavuuksista koostuvan ystäväjoukon maailmasta toiseen heidän etsiessään prinsessan kadonneita muistoja. Eri maailmat ovat kuin hyppäyksiä muihin CLAMPin teoksiin, enemmän tai vähemmän alkuperäisille uskollisina versioina. Monesta maailmasta löytyykin tuttuja hahmoja, maisemia ja juonen taustoja sekoittuneena Tsubasan varsinaiseen juoneen. Nämä nk. crossover-tarinat on toteutettu varsin onnistuneella tavalla, eikä tarinasta nauttiminen edellytä muiden sarjojen lukemista, joskin kiinnostus tällaisia sarjoja kohtaan kasvaa herkästi. Eniten juonellista yhteistyötä tehdään samaan aikaan ilmestyvän XXXHolic-sarjan kanssa, jonka päähenkilö myös vierailee Tsubasan sivuilla aika ajoin.

Parasta CLAMPia

Tsubasan manga on osoitus siitä, mihin CLAMP pystyy parhaimmillaan. Vaativa tasapainottelu ihmissuhdekuvioiden ja ”oikean” juonen välillä on suoritettu mestarillisesti. Vaikka tarina ei etenekään kovinta mahdollista vauhtia, ei tylsiä hetkiä ole juuri luvassa. Kun suuri juoni antaa hetken rauhan, tarinaa koristellaan yllätyksillä, hauskoilla yksityiskohdilla ja hahmojen värikkäällä dialogilla. Loistavasti sarjaan sopiva huumori täydentää pakettia, eikä sen toteutuksessa ole kukaan pitänyt turhaan kynttilää vakan alla, vaan hihityskohtaus voi viedä konkreettisesti lukijalta jalat alta.

Tarinan siirtyessä maailmasta toiseen myös ympäristön ehdot, seuralaiset ja pelisäännöt muuttuvat. Tällöin pelkkä totuttelu uuteen ympäristöön riittää seikkailuksi, eikä suuremmille murheille ole aikaa. Siinä missä yksi maailma toivottaa uudet vieraat tervetulleeksi, voi toinen asettaa heidät keskelle sotaa tai muita mullistuksia. Matkaamisen monet muodot asettavat sankareiden eteen myös moraalisia ja eettisiä kysymyksiä, joiden miettiminen tarjoaa vaihteeksi hieman toisenlaista CLAMPia. Keskimäärin tyyli on kuitenkin tuttua, ja sama kritiikki joka pätee ryhmän muihin teoksiin, sopii myös tähän. Loppuratkaisut eivät ole kovinkaan yllätyksellisiä ja tietyt tarinan turvarajat tuntuvat olevan tiukasti voimassa.

Heikko animekäännös

Animekäännöksen osalta katsoja joutuu miettimään pitkään, mihin tekijät oikeastaan edes pyrkivät. Sarjan ohjaaja Koichi Mashimo on viime vuosina ollut ehkä parhaiten esillä .hack-sarjoissa, joiden tunnusmerkkeihin voi laskea hitaan tarinankulun, äärimmäisyyksiin venytetyt maisemakohtaukset sekä turhankin persoonallisen ja yliampuvan musiikin sijoittelun. Tästä mallista on pidetty kiinni turhankin uskollisesti Tsubasan animeversiossa, ja lopputulos on surullista katsottavaa. CLAMP-sarjassa tämänkaltainen ympäristöön enemmän kun tarinaan ja hahmoihin perustuva asetelma ei vain yksinkertaisesti toimi. Toisen kauden osalta toiseksi ohjaajaksi rinnalle nouseva Hiroshi Morioka onnistuu hieman parantamaan kokonaisuutta, mutta muutokset jäävät harvoiksi ja pinnallisiksi.

Teknisesti animen laatu on kuitenkin mainio. Taustoja on piirretty ajan kanssa, musiikki on niin ikään .hack-sarjoista tutun Yuki Kajiuran loistavaa laatua ja hahmot näyttävät hyvin tutuilta. Juoni seuraa peruskaavaltaan varsin tarkkaan mangasarjaa, joskin tarinan eri osien järjestys vaihtelee hieman. Tarinan pienet lisät, kuten huumori ja sivujuonet, on kuitenkin päätetty jättää animesta kokonaan pois, ja näin on isketty viimeinenkin naula animetoteutuksen arkkuun. Siinä missä mangassa vaihdetaan ajoin vapaalle railakkaastikin, siirrytään animessa tilanteesta toiseen jännittävän virkamiesmäisesti. Animeversiota voikin suositella vain varauksin kovimmille mangan ystäville, sillä tällä kertaa alkuperäisen mangan tunnelmasta on jäljellä vain häivähdys.

Tsubasa Reservoir Chroniclen mangaa voi lämpimästi suositella sekä CLAMPin että muidenkin laadukkaiden ihmissuhde- ja seikkailukertomusten ystävien lukulistalle. Animekäännös ei sen sijaan tarjoa rahalle juurikaan vastinetta, vaan esittelee saman tarinan avainkohdat ilman tunteita tai juuri tyyliäkään. Animepuolen vahvuudet rajoittuvat tekniseen taitoon ja hyvään musiikkiin, mutta yksin niillä ei kuitenkaan pitkälle pötkitä.

Tsubasa Reservoir Chronicle

7 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t):

Ohjaaja: Koichi Mashimo, Hiroshi Morioka

Tuotanto: Bee Train

Kesto: 52 jaksoa

Tekstitys: Englanti

Aluekoodi: 1

Kieli: Japani, englanti

Plussaa:
Näyttää ja kuulostaa hyvältä
Miinusta:
Tuskastuttavan hidas, Yllätyksetön

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut