Kaupunki syö miestä

Tokyo Ghoul (suomi) – arvostelu

Kaupunki syö miestä

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

tokyoghoul_kansi1

Keskuudessamme kävelee ghouleiksi kutsuttuja hirviöitä, jotka pystyvät saamaan ravinteita ainoastaan ihmislihasta. Niistä puhutaan mediassa, mutta suurin osa ihmisistä ei tunnu pitävän niitä kovin todellisena uhkana.

Tästä huolimatta ghoulinvastainen virasto CCG on massiivinen organisaatio, jolla on isot pilvenpiirtäjät jokaisella Tokion 23 erillisalueella. CCG jäljittää yksittäisiä ghouleja ja kasvattaa ghoulien surmaamien ihmisten lapsia.

tokyoghoul4

Ghoulit kestävät teräaseita ja luoteja, joten CCG-agentit taistelevat niitä vastaan quinque-peitsillä, jotka on tehty tapettujen ghoulien kagune-lonkeroista. Pitääkseen henkilöllisyytensä salassa CCG:ltä ghoulit joutuvat käyttämään naamioita metsästäessään.

Yksisilmäinen enkeli

Yliopistoa käyvä kirjatoukka Ken Kaneki on harvoin uhrannut tällaiselle ajatustakaan, kunnes eräänä päivänä hänen kahvilassa tapaamansa treffiseura hyökkääkin hänen kimppuunsa pimeällä kujalla terävillä lonkeroillaan.

Rytäkässä pudonneita teräspalkkeja ja elinsiirto-operaatiota myöhemmin Kaneki herää puolittain ghouliksi muuttuneena. Normaalia ruokaa hän ei pysty enää syömään, ja hän alkaa käyttää noloa silmälappua peittääkseen ghouliudesta kielivän punamustan silmänsä. Tositoimissa käytettävä vielä nolompi hammashymynaamari taas peittää toisen silmän, jonka normaalius paljastaisi hänen olevan puolighouli.

tokyoghoul2

Kanekin ottaa siipiensä suojiin vanhempi ghoulimies nimeltä Yoshimura, joka pyörittää Tokion Nerimassa ghoulien kantapaikkana toimivaa kahvilaa nimeltä Anteiku. Kahvilassa työskennellessään Kaneki tutustuu siellä pitempään tarjoilijana toimineeseen lukiolaistyttöön nimeltä Tooka, joka on koko ikänsä yrittänyt tasapainoilla ihmisiä syövän hirviön ja tavallisen koulutytön elämän välillä.

tokyoghoul_kuvitus2

Ihmisen vaatteissa

Tokyo Ghoulin maailma on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen. Se on täynnä erilaisia harmaan sävyjä, vaikka tämä syntyykin ehkä enemmän juonellisesta harhailusta kuin mistään muusta.

Aluksi vaikuttaa siltä, että sarja aikoo esittää kaikki ghoulit empatiakyvyttöminä hirviöinä, jotka elävät ihmisiä metsästäen kuin vampyyrit ja tappavat toisiaan surutta metsästysreviirikiistojen vuoksi. Kanekin aika taas kuluu sen itkemisessä, miten hän ei halua tappaa ketään.

Heti tämän jälkeen sarja kuitenkin esittelee äidin ja tyttären, jotka eivät ole koskaan tappaneet ja jotka saavat Yoshimuralta itsemurhan tehneistä ihmisistä kerättyä lihaa. Jotkut ghoulit, kuten Kanekin kanssa ystävystyvä Banjoo, eivät edes pysty käyttämään kagunejaan.

tokyoghoul6

Samaten aluksi vaikuttaa siltä, että CCG pitää ghouleja poikkeuksetta vaarallisina elukoina, jotka eivät ole edes ”henkilöitä”, vaan jotka vain matkivat ihmisten käytöstä. Jälkikäteen ajatellen tämä on ilmeisesti vain mulkosilmäisen eksentrikkoagentti Madon henkilökohtainen mielipide. Hän kuitenkin kuolee nopeasti, jolloin hänet korvaavat CCG:n riveissä omalaatuinen ihmelapsi Juuzoo ja Madon tytär Akira. He ovat onneksi mielipiteiltään ja luonteiltaan paljon mielenkiintoisempia hahmoja.

Alun jälkeen mainitaan ghoulien kiduttamisen vastaisista säännöistä ja keksitään sarjaan jopa ghoulivankila. CCG:n puolella sarjan toiseksi päähenkilöksi nouseva tarkastaja Amon pysähtyy välillä miettimään, millaiset ihmisoikeudet Kanekin kaltaisella ex-ihmisellä kuuluisi olla. Kanekin ja Amonin välille syntyy jopa kunnioitusta muistuttava side, kun Kaneki päästää Amonin menemään näiden kahden ensimmäisessä yhteenotossa.

tokyoghoul_kansi2

Hyvää ja huonoa

Turhauttavaa sarjassa kuitenkin on se, että tätä vastakkainasettelua ei koskaan viedä sen pidemmälle. Koko sarjan aikana ei pääse syntymään varsinaista ihmisten ja ghoulien välistä dialogia tai edes pohdintaa neuvottelujen tai yhdessä elämisen mahdollisuudesta. Tämä syö tehoa CCG-agenttien oikeamielisyyden palosta ja sarjan ”molemmat ovat yhtä väärässä” -teemasta.

Myöskään ghoulien evolutiivista alkuperää ei pysähdytä miettimään. Sen sijaan heitä kyllä luokitellaan neljään eri tyyppiin sen mukaan, mistä selän kohdasta heidän erikoistuneista verisoluista muodostuneet kagune-lonkeronsa puhkeavat esiin.

tokyoghoul7

Kertaalleen jaksetaan jopa mainita erityyppisten kaguneiden haltijoiden välillä olevan jonkinlainen kivi–sakset–paperi-voimajaottelu, joka ei kuitenkaan koskaan nouse juonellisesti tärkeään rooliin. Se, CCG:n ghouleille antamat vaarallisuusluokitukset ja CCG-agenttien hierarkiatittelit tuntuvat kaikki yhtä itsetarkoituksellisilta voimatasoilta.

Tokio koulii

Sarjan puolessavälissä Kaneki joutuu ”Aogiri-puuksi” kutsutun ghoulien terroristiorganisaation vangiksi ja hirvittävän kidutuksen kohteeksi. Sen myötä hänen luonteensa muuttuu lussukasta pasifistista synkäksi koston enkeliksi. Hän hyväksyy ghouliutensa vähän liikaakin, ja sarjan dramaattisimpien yhteenottojen aikana hän on henkisesti täysin säpäleinä ja sekaisin.

Kokemuksen johdosta Kanekin hiukset valkaistuvat ja sarja hyppää puolen vuoden verran eteenpäin. Kaneki alkaa jengeineen jäljittää lääkäriä, jonka suorittama operaatio alun perin teki hänestä keinotekoisen puolighoulin. Tässä animesovituksesta kokonaan pois jätetyssä käänteessä on pientä retconnaamisen makua, mutta salaliittojuoni antaa sarjalle selkeän suunnan.

tokyoghoul1

Ikävä kyllä suurin osa tapahtumista tämän ympärillä on kuolettavan tylsiä. Tokyo Ghoulin perisynti on nimittäin tappelukohtausten sekavuus ja tylsyys, ja pahimmillaan se on juuri sarjan keskivaiheilla ja lopussa. CCG-agentit pukeutuvat kokeellisiin quinque-panssareihin ja ampuvat quinque-luoteja, ja sarja taantuu pelkäksi kahden supervoima-armeijan yhteenotoksi.

Näissä kohdissa lukija jaksaa hädin tuskin muistaa edes nimiä toiminnan keskiössä olevilta hahmoilta, jotka on pahimmassa tapauksessa esitelty vasta luku tai pari sitten. Silloin Tokyo Ghoul ei eroa mitenkään tavallisesta sekarehushounenmangasta.

tokyoghoul_kuvitus1

Yhteiskunnan ulkopuolella

Sarjan tylsät hetket ovat tuskaisia, mutta vastaavasti koskettavat hetket hyvinkin kirkkaita. Tylsyyden keskeyttävät toisinaan dramaattiset takaumat, jotka kertovat niin ihmis- kuin ghoulihahmojenkin traagisia taustatarinoita. Monet ghoulilapset joutuvat elämään käytännössä kodittomina, ja ne jotka ovat päässeet kiinni yhteiskunnan syrjään, joutuvat käyttämään väärennettyjä perhetietoja.

Ghoulien ja ihmisten välisiä rakkaustarinoita ei ole monia, mutta ne ovat kaikki traagisia. Suorastaan koskettava on tarina siitä, mitä Yoshimuran rakastettu oli aikoinaan valmis tekemään mahdollistaakseen heidän syntymättömän lapsensa elämän.

tokyoghoul5

Ghoulit eivät elä omassa harrypottermaailmassaan vaan ihmisten keskellä, mutta mitä enemmän ghouli on tekemisissä ihmisten kanssa, sitä vaikeampaa hänen elämänsä on. Esimerkiksi Tooka joutuu teeskentelemään pitävänsä kaikesta ruoasta, jota hänen paras ystävänsä koulussa hänelle tarjoaa. Myös Kaneki tajuaa, että hänen on oltava tästä eteenpäin varovainen kaverinsa Hiden seurassa.

Rujo mutta viihdyttävä

Sarjassa on monia puutteita. Esimerkiksi hahmoja on liikaa niin ghoulien kuin CCG:nkin puolella, eikä monelle juuri keksitä tekemistä myöhemmin. Lisäksi sarjasta näkyy turhan selvästi, että monet sen ideoista on keksitty lennosta.

Myös sarjan ulkoasu on epätasainen. Taustat ovat pahimmillaan vain rasteroituja valokuvia, ja Ishidan värikuvissaan käyttämä rohkean maalauksellinen viivankäyttö vuotaa mustavalkotaiteen puolelle vain harvoin. Parhaimmillaan se on kuitenkin varsin hyvää viihdettä, jonka suosio on ansaittua.

tokyoghoul3

Punainen jättiläinen aikoo julkaista ainakin Tokyo Ghoulin ensimmäisen, 14-pokkarisen sarjan. Sarja itse marssii tästä suoraan saman tien alkaneeseen jatko-osaansa Tokyo Ghoul:re, joka ehkä nähdään myös suomeksi, jos suosiota riittää.

Teos: Harkittava
Astetta synkempi ja ajoittain hyvinkin mielenkiintoinen mutta laadultaan varsin epätasainen toimintasarja.

Julkaisu: 2/3
Värisivutonta Tammen peruslaatua sormiin leviävällä musteella.

tokyoghoul_kuvitus3

TOKYO GHOUL (MANGA)

Tokyo Ghoul (suomi)

6 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Punainen jättiläinen
Tekijä(t): Sui Ishida

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut