15-metristen zombien hyökkäys

Titaanien sota – arvostelu

15-metristen zombien hyökkäys

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

titaaniensota_kansi1

Hajime Isayaman jätti-ilmiö saapui Suomessa kauppoihin kahden pokkarin voimalla. Suomennosnimelle nyrpistellään varmaan vielä jonkin aikaa, mutta vuoden–parin päästä kukaan tuskin enää muistaa koko asiaa.

Isän kellarin salaisuus

Sarjan konseptin tietänevät tässä vaiheessa jo kaikki. Ihmisiä syövät titaanit ovat ahdistaneet ihmiskunnan kolmikerroksisen muurin suojiin, mutta satavuotinen rauha rikkoutuu kahden salaperäisen poikkeustitaanin hajottaessa muureista uloimman.

Käy ilmi, että maailmasta löytyy lukuisia ihmisiä, joilla on voima muuttua titaaneiksi, ja armeijan tiedustelujoukkojen on selvitettävä maailman mysteerit. Ulkoisten uhkien lisäksi vaaroja löytyy kuitenkin myös muurien sisäpuolelta.

Sarjan lopullisena maalina on rintamalinjojen taakse jääneen päähenkilö Erenin kotitalon kellari, jonne tämän isä on piilottanut suuria salaisuuksia. Sitä ennen luvassa on kuitenkin tiedusteluretkiä, pettureiden savustamista, sotilaspoliiseilta pakoilua ja vallankumoussuunnitelmia – sekä tietysti komeita hämähäkkimiestemppuja vaijerien varassa.

titaaniensota4

Kuinka erottaa toisistaan Jean, Reiner ja Erwin

Kahdessa yhteen muovitetussa pokkarissa on se lisähyöty, että sarjasta ensimmäistä kertaa kuulevat eivät pääse selaamaan sitä ja säikähtämään sen rujoa piirrosjälkeä. Sitä kun ei käy kieltäminen, etteikö sarja olisi välillä äärimmäisen kiireessä piirretty.

Sarja kärsii myös siitä, että se on hyvin leimallisesti yksi pitkä ja yhtenäinen tarina. Sen käänteitä ja paljastuksia vihjaillaan usein monta pokkaria etukäteen, mutta hitaasti etenevässä tarinassa tätä on vaikea muistaa enää jälkeenpäin. Asiaa hankaloittaa Isayaman tapa piirtää yksityiskohtaisemmin kuin mihin hänen taitonsa riittävät, jolloin lukija ei välttämättä edes huomaa, että jokin ruutu oli tarkoitettu tulevista juonenkäänteistä vihjailuksi.

Osa ongelmaa on myös se, että hahmokaarti on melko suuri, ja tärkeimmät hahmot esitellään suurimmaksi osaksi jo heti sarjan alussa. Hahmoista kuitenkin muodostuu vain kavalkadi huonosti piirrettyjä puhuvia päitä, joiden nimiä on vaikea muistaa, kun sille olisi myöhemmin tarvetta.

titaaniensota6

Käännöshaasteita

Ikävä kyllä tämä epäselvyys on selvästi hämännyt myös sarjan suomentaja Antti Kokkosta. Kahdessa ensimmäisessä pokkarissa dialogista löytyy nimittäin melko monta hämmentävää asiavirhettä, etenkin sarjan maantieteeseen liittyen.

Muurien sisällä olevaa aluetta kutsutaan useampaan otteeseen ”kaupungiksi”, vaikka muurien sisällä oikeasti sijaitsee viljelysmaiden lisäksi useampia kaupunkeja ja kyliä. Ensimmäisessä luvussa Erenin isä on lähdössä laivalla käymään ”parin korttelin päässä” eikä toisessa kaupungissa. Luvun 4 käännöksessä ei ole tajuttu, että kahden ensimmäisen luvun jälkeen on siirrytty kokonaan eri kaupunkiin.

titaaniensota3

Muurien hoidosta vastaavaa armeijan joukko-osastoa kutsutaan välillä ”kasarmiksi” ja välillä ”varuskunnaksi”, jotka ovat kummatkin paikkojen eivätkä organisaatioiden nimiä. Räikeimpänä mokana Armin sanoo luvussa 4, että portin tukkimiseen tarkoitettu kivenlohkare on jo laitettu paikalleen, ja nyt sitä ei voi enää siirtää pois tieltä. Oikeasti hänen kuuluisi sanoa, että portin tukkimista varten varatun kiven siirtämiseksi paikalleen ei ole keinoja.

Nämä kaikki käännösvirheet paitsi haittaavat sarjasta nauttimista myös ihan konkreettisesti vaikeuttavat sen juonen ja tapahtumien ymmärtämistä. Se on kamala sääli, sillä toivon mukaan sarja löytää suomeksi paljon uusia potentiaalisia lukijoita. Se kun on kaikesta huolimatta sen arvoinen.

Teos: Ostokelpoinen
Toteutukseltaan puoliraaka mutta aineksiltaan hyvin kiehtova tarina, joka on suosionsa ansainnut.

Julkaisu: 2/3
Mukana olevat kirjanmerkit ovat hauska bonus, mutta käännös ontuu ikävästi.

titaanikuvitus

Maailmanrakennusta

Sarjoja fanitetaan nykyään hyvin hahmokeskeisesti, eikä Titaanien sota ole poikkeus. Tästä huolimatta sen suosion suurimmat syyt liittyvät varmasti mielenkiintoiseen maailmanrakennukseen ja sen selvittämättömiin mysteereihin.

Ihmiskunta elää sarjassa kolmen muurin ympäröimällä alueella, joka on kooltaan hieman Ranskaa suurempi. Sarjassa on toistaiseksi selvinnyt muurien luomisperiaate, mutta ei vielä kaikkia yksityiskohtia sen ympäriltä.

Sarjan maailma on sen hahmoilta tehokkaasti hämärän peitossa, koska hallitus on pyrkinyt rajoittamaan tekniikan kehitystä ja pitämään maailman tarkoituksellisesti keskiajalla. Sotilaspoliisi on estänyt konetuliaseiden ja kuumailmapallojen kaltaisten keksintöjen syntymisen. Ihmiskunnan muistot muurien rakentamista edeltävältä ajalta on pyyhitty, ja virallisia totuuksia kyseenalaistavilla akateemikoilla on tapana kadota.

titaaniensota2

Sotilaat vastaan soturit

Sarjan tällä hetkellä suurin mysteeri ovat muurien ulkopuolelta tulleiden soluttautujien kotipaikka. Olisiko mahdollista, että Wall Marian ulkopuolella on vielä neljäs muuri, jonka ulkopuolella ihmiskunta elää edelleen normaalia elämää? Mikä niin synkkä salaisuus ihmiskunnan menneisyyteen liittyy, että ne jotka sen muistirituaalin avulla oppivat, menettävät aina halunsa vapauttaa ihmiskunnan titaaneista?

Kellarin mysteerin muistavat kaikki, mutta Isayama on kasannut sarjansa niin vaivihkaa, että monet näyttömällä vilautetut mysteerit ovat varmasti jääneet monelta kokonaan huomaamatta. Mikä rooli tarinassa tulee olemaan Mikasan edelleen piilossa olevalla tatuoinnilla? Tarinassa eletään vuotta 850, mutta mistä ajanlasku alkaa, jos muurien sisällä on eletty vasta sata vuotta? Mikä merkitys on tarinan aloittavalla kohtauksella, jossa Eren herää itkien ”todella pitkästä unesta”?

Sarja pomppii nykyisyyden ja takaumien välillä paitsi syventääkseen hahmokuvaustaan muisteluiden muodossa myös edistääkseen tarinaa. Toisinaan menneisiin palaaminen kääntää lukijan käsityksen aiemmista tapahtumista kokonaan päälaelleen.

titaaniensota1

Menetetyn kunnian palauttaminen

Sarjan suosiosta puhuttaessa ei voi jättää huomiotta sen poliittisia pohjavireitä. Kun sarja saarnaa ”lintuhäkissä eletyistä nöyryytyksen vuosista”, on vaikea olla vetämättä yhteyksiä japanilaisiin oikeistoaatteisiin, joiden mukaan Japanin häviö maailmansodassa ja sen jälkeen kirjoitettu sodan kieltävä perustuslaki ovat häpeällisiä.

Titaanien sodassa laiska kansa pitää sotilaita vain verorahoilla elävinä loisina, ja korruptoituneet hallitsijat ajattelevat vain omia etujaan. Jalot ja uhrautuvat tiedustelujoukot ovat ainoita, jotka ymmärtävät kunnian ja yhteisen tulevaisuuden puolesta taistelemisen päälle. Nämä kaikki teemat miellyttävät Isayaman sukupolvea, joka kokee olevansa syytettynä isovanhempiensa rikoksista.

Kenties on vain puhdasta sattumaa, että Japanin kaksi suosituinta mangaa – Titaanien sota ja One Piece – kertovat kapinasta laillista esivaltaa vastaan ja valtion salaamaa menneisyyttä koskevan totuuden esiin kaivamisesta. Mutta aika mielenkiintoinen yhteensattuma se siinä tapauksessa on.

titaaniensota5

Parhaimmillaan yhteen putkeen luettuna

Sarjaa on viime vuosina parjattu hitaasta ja viivyttelevästä juonenkuljetuksesta, mikä on pohjimmiltaan perusteetonta. Yhtenä pitkänä ja suhteellisen yksinkertaisena tarinana se ei vain voi paljastaa kaikkia korttejaan heti eikä tunkea jokaista sivua täyteen eksposititiota, toisin kuin moni yksittäisistä juonikaarista kertova shounenmanga.

Mikäli Isayaman arvio noin 20 pokkarin pituudesta pitää paikkansa, on 17 pokkarin pituinen sarja sitä paitsi jo ihan loppumetreillään. Jos näin on, se saa päätöksensä kesäkuussa 2016 – ja suomeksi alkukeväästä 2017.

Kenties Titaanien sota olisi ollut parempi manga, jos Isayama olisi saanut työparikseen paremman piirtäjän. Mutta toisaalta on mukavaa, että sitä ei hylätty kokonaan. Muuten maailmassa olisi yksi hyvin mielenkiintoinen manga vähemmän.

titaaniensota_kansi2

TITAANIEN SOTA - ATTACK ON TITAN (MANGA)

Titaanien sota

7 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Hajime Isayama

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut