Ensirakkaus on paras rakkaus

The World’s Greatest First Love – arvostelu

Ensirakkaus on paras rakkaus

Cilla Lohi Kirjoittanut Cilla Lohi

firstlove_kansi

Shungiku Nakamuran piirto- ja kirjoitustaidot jakavat voimakkaasti mielipiteitä. Jako eri leireihin alkoi viimeistään, kun Nakamuran Junjo Romantica -sarjasta animesovituksineen tuli valtaisa kansainvälinen hitti.

Romanticaan kyllästyneiltä BL-faneilta tuskin kuului riemunkiljahduksia, kun SuBLime ilmoitti julkaisevansa sen spinoff-sarja The World’ Greatest First Loven. Manga on sovitettu animeksikin vuonna 2011.

Ihan kuin japanipiirretyissäni

The World’s Greatest First Love kertoo kirjallisuutta rakastavasta kyynisestä nuoresta miehestä nimeltä Ritsu Onodera, joka lähtee isänsä kirjakustantamosta väljemmille vesille nepotismihuhujen takia. Uudessa työpaikassa hän päätyy erehdyksen vuoksi kirjallisuuspuolen sijaan shoujomangalehti Emeraldin toimitukseen. Toimistoa luotsaa Ritsuakin yrmynaamaisempi Masamune Takano, joka käänsi lehden suosion vuodessa pohjalta huipulle.

firstlove1

Kivisen alun jälkeen Ritsulle selviää, että Takano on hänen kouluaikojen ensirakkautensa, jonka hän on kovasti yrittänyt unohtaa. Käy ilmi, että molemmat murtanut ero olikin vain erilaisten väärinkäsitysten summa. Erotrauman myötä kovettunut Ritsu ei kuitenkaan aio noin vain päästää irti luonteensa kulmakiveksi muodostuneesta kaunastaan.

Takanolla on kuitenkin yhä tunteita Ritsua kohtaan, ja hän julistaa aikovansa valloittaa tämän sydämen uudestaan. Ankarasta vastustuksesta huolimatta vanha suola alkaa pian janottaa Ritsuakin – etenkin kun myyntipuolen Yokozawa änkeää väliin kuin paraskin kilpakosija.

firstlove3

Kauemmas vierinyt omena

The World’s Greatest First Love ei itse asiassa ole Nakamuraa pahimmillaan. Romantican pääjuoni etenee tuskastuttavan hitaasti ja vailla suurempaa jännitettä, mutta First Loven Ritsulla ja Takanolla on valmiiksi yhteinen menneisyys, jolla pohjustaa tulevaisuutta.

Romantican hahmokaarti kasvoi, koska turhan geneeriset päähenkilöt Misaki ja Usami eivät riittäneet pitämään mielenkiintoa yllä. Kariutuneen suhteen kylmettämä Ritsu ja aktiivisesti entistä rakkauttaan tavoitteleva Takano eivät ole BL-hahmojen stereotyyppisimmästä päästä. Mennyttä valotetaan aika ajoin Ritsun takaumankaltaisilla unikohtauksilla, ja Romantican tavoin myös sivuhahmojen omat suhdedraamat saavat tilaa.

firstlove2

Sarjaa pelastaa merkittävästi Ritsun ja Takanon työelämä shoujolehden toimituksessa, josta Nakamura on tehnyt hauskaa ja mielenkiintoista. Lehden hikiset hetket sarjojen deadlinejen paukkuessa eivät takuulla ole täysin tuulesta temmattuja, vaikka ne toimivatkin ensisijaisesti huumorin lähteinä.

Myös mangakan omalaatuinen ja karkea piirrostyyli on hioutunut vuosien varrella sulavammaksi, vaikka hän piirtääkin edelleen legendaarisen rumia käsiä. Seksikohtauksetkin ovat astetta tyylikkäämpiä, kun marginaalit eivät ole enää yhtä täynnä symbolisesti lentäviä ruumiineritteitä, eikä vällyjen väliin päädytä yhtä puuduttavan usein kuin Romanticassa.

firstlove4

Vaikka Nakamuran taiteellisesta tasosta olisi mitä mieltä, hänen menestyksensä on ainutlaatuista. Tokyopopin kaatumisen vuoksi First Loven länsijulkaisua saatiin odottaa naurettavan pitkään, mutta nyt SuBLime on lopulta saanut sarjan länsiyleisönkin saataville.

Menestys lienee taattu jo pelkästään Romantican fanien määrällä, mutta se voi olla positiivinen yllätys myös muille BL-faneille. Kenties Ritsu ja Takano antavat minullekin jotain, mitä en Misakilta ja Usamilta koskaan saanut.

Teos: 2/3
Nakamuran faneille varma nakki, mutta muutkin rohkeamieliset voivat halutessaan antaa tilaisuuden.

Julkaisu: 3/3
Kaunis ja korkealaatuinen julkaisu on taattua Viz-laatua. Käännös toimii ja ladonta on upea.

firstlove_kuvitus

THE WORLD’S GREATEST FIRST LOVE: THE CASE OF RITSU ONODERA

The World’s Greatest First Love

1 käyttäjä omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): SuBLime (Viz)
Tekijä(t): Shungiku Nakamura

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut