Vain kauniita ja kalpeita ihmisiä

The Tarot Café – arvostelu

Vain kauniita ja kalpeita ihmisiä

Kekko Kirjoittanut Jari Lehtinen

Korealainen manhwapiirtäjätär Sang-Sun Park on tullut Suomessa tunnetuksi Eun-Ha Jon kanssa tekemästään teoksesta Les Bijoux. The Tarot Café ilmestyi alun perin vuonna 2002. Se on julkaistu muun muassa englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja espanjaksi.

Ennustajaneito Pamelan tarotkahvila on paikka, jonne hivenen epätavalliset henkilöt tulevat kysymään neuvoa mieltään askarruttaviin kysymyksiin. Asiakaskuntaan kuuluu vampyyreja, goottityttöjä, 500-vuotiaita keijukaisia ja alkemisteja.

Sang-Sun Park käyttää voimakasta mustavalkoista kontrastia. Se sopii tämän manhwan henkeen, jossa rakkaus on aina traagista, pimeys mustaakin mustempaa ja veri kuin sakeaa viiniä. Aiheissa ja käsittelytavassa on jotakin kaoriyukimaista, mutta toisin kuin Kaori Yuki, Sang-Sun Park on voimakas ekspressionisti. Tämä on sarjakuvaa, jollaista luo tekijä, joka on ensisijaisesti piirtäjä. Siinä ovat sen ansiot ja samalla suurimmat heikkoudet. Jäykkä poseeraus ja patsastelu ei ole sittenkään tehokkain tapa kuvata suuria tunteita.

Ainekset jäävät hyödyntämättä

Kun ennustajan eksentriset asiakkaat ovat näinkin mielenkiintoisia (kuka voi vastustaa pikkutytön kokoista 500-vuotiasta keijukaista, joka polttaa tupakkaa?), heistä olisi luullut löytyvän ainesta novelleihin, jotka olisivat kertoneet enemmänkin. Valitettavasti Sang-Sun Park ei ole kirjailija – ei ainakaan humoristi – ja viikon vieraiden traagiset kohtalot jäävät kovin pinnallisiksi. Henkilöiden taustoitus jää niin vajavaiseksi, että lukijalle on melkeinpä sama, miten heille käy. The Tarot Cafésta saa vaikutelman, että tekijä ottaa työnsä aivan liian tosissaan ja vakavissaan. Tarinat eivät vain hengitä. Ilmavuus, mikä sivuihin on sijoitettu, on lähinnä tyhjäkäyntiä. Kun kuvittelee hetken mielessään, mitä Rumiko Takahashi olisi saanut tästä irti, käsillä oleva teos alkaa näyttää joutavanpäiväiseltä.

Jos sydäntä kouristavat tuskansekaiset tunteet ovat osa lukijan sisintä, The Tarot Café saattaa pystyä koskettamaan joitakin sielun kieliä. Muussa tapauksessa se ainakin tarjoaa runsain määrin nukenomaisia, kauniita ja kalpeakasvoisia verettömiä ihmisiä, joita voi piirtää sivuilta läpi.

The Tarot Café

32 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t): Sigongsa, Pauna Media Group
Tekijä(t): Sang-Sun Park

Kieli: Suomi

Suomennos: Anssi Puolamäki

Plussaa:
Miinusta:
Pinnallinen, huumoriton, epäkoskettava

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut