Menneisyyden haamut

The House in Fata Morgana – arvostelu

Menneisyyden haamut

Maria Ruotsalainen Kirjoittanut Maria Ruotsalainen

fatamorganacover

Heräät ränsistyneen kartanon olohuoneesta vierelläsi kalvakka sisäkkö, joka on ilahtunut talon isännän pitkittyneestä paluusta. Sinulla ei kuitenkaan ole minkäänlaista muistikuvaa kartanosta tai edes itsestäsi. Silmäillessäsi ympärillesi alat olla epävarma siitäkin, oletko ylipäätään elävien kirjoissa.

fatamorgana5

Virkistääkseen muistiasi sisäkkö johdattaa sinut läpi kartanon lukuisista ovista seuraamaan talon historiaa eri aikakausilla. Asukkaat vaihtuvat vuosisatojen kuluessa pellavapäisistä aatelissisaruksista murhanhimoisiin hirviöihin.

fatamorgana2

Jostain syystä kaikilla aikakausilla taloon kuitenkin saapuu tavalla tai toisella samanniminen valkohiuksinen tyttö. Tämän lisäksi huhutaan, että noita on langettanut kartanoon kirouksen, joka muuttaa jokaisen asukkaan epäonniseksi. Muiden epäonneen vajoamista sivullisena seuratessa oma rujo menneisyys myös nostaa samalla hitaasti päätään.

fatamorgana8

The House in Fata Morgana on amatööriporukan luoma doojinpeli, joka nousi Japanissa kulttimaineeseen. Siellä se löytyy useammalta alustalta ja on poikinut jatko-osia, spinoffeja sekä manga- ja ranobesovitukset.

fatamorgana9

Väritetty historianviipale

Pelin tuskin on tarkoitus ollakaan kovin realistista historiankuvausta, mutta silti hahmojen paikoittain liian nykyaikainen tapa puhua ja käyttäytyä alkaa väkisinkin pistää silmään. Jo ensimmäisessä luvussa esiintyvän pikkusiskohahmon rakkaudenesitys isoveljeään kohtaan tuntuu epäluontevalta. Viimeistään kulmat nousemaan saa kaatumiskohtaus, joka on kuin geneerisimmästä ranobesta napattu siitä huolimatta, että se tapahtuu vuonna 1099.

fatamorgana1

Tästä huolimatta pelissä käsitellään yllättävän hankaliakin aiheita kunnioittavasti, ja kartanon synkkä tunnelma vetää pelaajan mukaansa tunneiksi. Doojinpelien vahvuus onkin mahdollisuus sisällyttää aiheita, jotka saattavat karkottaa pois suuret ostajamassat.

fatamorgana11

Hintaansa verraten pelissä on kunnioitettavasti volyymiä, ja muutamaa hahmoa lukuun ottamatta suuresta kastista lähes kaikkien rooli tarinassa loksahtaa lopussa mukavasti paikoilleen. Kyseessä on tekijöiden ensimmäinen projekti, mutta siitä huolimatta jälki on ammattimaisempaa kuin suurella osalla ammattistudioista.

fatamorgana6

Musiikkia korville

Doojinpeleissä on harvemmin ääninäyttelyä. The House in Fata Morganaa käynnistäessä pelaajaa ei kuitenkaan turhaan suositella käyttämään kuulokkeita, sillä sen tunnelmallinen soundtrack on pelin kiistatta parhaita puolia. Suurimmassa osassa kappaleista on keksityllä kielellä lauletut vokaalit, mikä tekee Fata Morganasta tavallista visual novelia elokuvamaisemman kokemuksen. Tekijöiden mukaan musiikille onkin laitettu pelissä erityisen paljon painoarvoa.

Taide poikkeaa reippaasti visual noveleissa yleensä nähtävästä tyylistä. Hahmojen kasvonpiirteet ovat veistosmaisia, ja suurimmalla osalla miehistäkin näyttää olevan pysyvä teatterimaskeeraus. Kaikilla on posliininukkemaisen sileä iho ja kauniit kasvonpiirteet, ja tyyli muistuttaa ylipäätään enemmänkin korealaista piirtotyyliä. Taustat ovat hyvin minimaalisia.

fatamorgana12

Kokonaisuutena Fata Morgana on ehdottomasti kokemisen arvoinen – varsinkin jos pitää visual noveleista ideana, mutta vahva otakuhenkisyys ei miellytä. Peli on lajissaan melko lailla uniikki. MangaGamer on kuitenkin julkaisemassa myös sen jatko-osan, joten läpipeluun jälkeen ei tarvitse jäädä aivan tyhjin käsin.

Teos: Ostokelpoinen
Vioistaan huolimatta erittäin viihdyttävä peli, jota ei malta laskea käsistään aloitettuaan.

Julkaisu: 2/3
Väliin tungetut ylimääräiset vitsit tökkäävät silmään muuten hyvässä käännöksessä.

fatamorgana13

THE HOUSE IN FATA MORGANA (PELI)

The House in Fata Morgana

0 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    -

Julkaisija(t): MangaGamer
Tekijä(t): Novectacle

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut