Vanhat käänteet uusissa kansissa

The Gentlemen’s Alliance Cross – arvostelu

Vanhat käänteet uusissa kansissa

Nagstycute Kirjoittanut Pinja Kuusio

Maailmanlaajuisesti arvostetun shoujo-taiteilijan tuore sarja ei teoriassa ole ollenkaan huono valinta Suomen mangatarjonnan jatkoksi. Se, mitä tämä käytännössä merkitsee kyseisen mangakan töiden ystäville tai suomalaisille mangan lukijoille noin yleensä, onkin sitten hieman kyseenalaista.

Arina Tanemura tuskin esittelyä kaipaa, ja samaa voinee sanoa Gentlemen’s Alliance Crossista, tosin hieman eri mielessä. Hahmot saattavat olla toiset ja miljöö uusi, mutta Tanemuran aikaisempiin töihin tutustunut kokee välttämättäkin ainakin yhden déjà vu -ilmiön tätä mangaa selaillessaan. Kommellusten ja tunteenpurkausten taustalla esiintyvät jälleen kerran tutut teemat päähenkilön huonosta suhteesta vanhempiinsa ja oman arvonsa epäilystä. Pirteiden ja suloisten ulkokuorten alta löytyy toinen toistaan traagisempia tarinoita. Kukaan ei ehkä olekaan sitä, miltä aluksi näyttää. Kuulostaako tutulta?

Yllämainittu itsensä toistaminen ei kuitenkaan ole tämän mangan silmiinpistävin ongelma. Pisteitä tältä mangalta vie ennen kaikkea Suomi-julkaisun laatu – tai lähinnä siis sen kaikuva puute. Rakeisille avauskuville sekä lukuisille kirjoitus- ja kielioppivirheille on välillä erittäin vaikea viitata kintaalla. Jopa yksi suomennoksen vahvuuksista, nimittäin kulttuurisidonnaisten vitsien ja viittausten jättäminen ennalleen, kaatuu siihen, ettei niitä selitetä juuri ollenkaan. Ymmärtääkseen tämän mangan kokonaan on siis melkeinpä tehtävä taustatutkimusta, ellei satu ennestään kyseisiä yksityiskohtia tuntemaan.

Rajat jäävät rikkomatta

Sarjan pituudesta ja yleisestä suosiosta niin Japanissa kuin muualla maailmassa voi kuitenkin päätellä, että täyttää roskaa tässä ei olla kaupittelemassa. Shoujo on kuitenkin aina shoujoa, eikä Gentlemen’s Alliance Cross todennäköisesti muuta kenenkään mielipidettä suuntaan tai toiseen. Lajityypin ystävät, etenkin Tanemuraan erikoistuneet, eivät siis mitä todennäköisimmin joudu edellä mainittuja ongelmia enempää pettymyksiä kokemaan. Takeltelevan suomennoksenkin kautta löytyy tie tuttuun suurien silmien ja tunteiden maailmaan. Tanemuran yksityiskohtaista kynänjälkeä ei myöskään voi hutaisuksi syyttää, eli ainakin kestofanit pääsevät jälleen kerran ihailemaan kuvia kuplien takana.

Tanemuran uusin on tutustumisen arvoinen niille shoujon ja Tanemuran faneille, joilla sisäinen pilkunviilaaja ei pääse häiritsemään lukukokemusta. Muita suosittelisin silmäilemään suomennosta varoen. Gentleman’s Alliance Crossissa on potentiaalia olla viihdyttävä, mutta sen viihdearvo tuskin ylittää kohderyhmien rajoja.

The Gentlemen’s Alliance Cross

34 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t): Egmont Kustannus
Tekijä(t): Arina Tanemura

Plussaa:
Tanemuran faneille varmasti herkkua
Kulttuurisidonnaiset vitsit on pidetty...
Miinusta:
... mutta niitä ei ole selitetty
Suomi-julkaisun laatu

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut