Usko omiin kykyihisi

Sydämen kuiskaus – arvostelu

Usko omiin kykyihisi

Waksu Kirjoittanut Juha Wakonen

Japani-innostuksen ja suurien animeklassikoiden vanavedessä saamme silloin tällöin nauttia myös hieman tuntemattomammista sekä kenties aavistuksen verran vähäeleisemmistä animaatioelokuvista, jotka eivät kuitenkaan häviä ”isoveljilleen” millään tavalla. Yksi tällainen on Yoshifumi Kondon ohjaama, kahden nuoren päähenkilön rakkauden ja luovuuden väliin pingottuva upea Sydämen kuiskaus. Mikäli halutaan pudotella pelkkiä nimiä ja alleviivata elokuvan tarinan ulkopuolista painoarvoa, on varmasti paikallaan kertoa sen olevan Hayao Miyazakin käsikirjoittama ja Studio Ghiblin tuottama. Onneksi kuitenkin tämän koskettavan kertomuksen ansiot ovat muutakin kuin tunnettuja tekijöitä.

Sydämen kuiskauksen pääosissa ovat lukemista ja kirjoja rakastava Shizuku sekä viulunvalmistajan ammatista haaveileva Seiji. Sattuma heittää heidät viimeisenä kouluvuotena yhteen, ja loppu onkin sitten nuorten orastavan rakkauden herkkää kuvausta. Perin ghiblimäiseen tapaan taustalla kulkee kuitenkin jokin yleismaailmallisempiin asioihin tarttuva teema, ja tällä kertaa se on luottamus omaan itseensä ja henkilökohtaisesta luovuudesta kumpuava elämän rikkaus. Visuaalisesti värikäs tarina ei kuitenkaan alleviivaa, saarnaa tai väännä rautalangasta. Kondon elokuva on rohkeasti oma hiljainen itsensä turhia kosiskelematta tavalla, joka tekee siitä pirteän tuttavuuden tänä omiin kaavoihinsa kangistuneena aikana.

Rikkaus on arkisissa yksityiskohdissa

Mestariohjaaja Hayao Miyazakin ja Ghibli-studion tunnetuimmista elokuvista Sydämen kuiskaus poikkeaa silmiinpistävästi lähinnä siinä, että kaikenlaiset fantasiaelementit melkein loistavat tällä kertaa poissaolollaan. Niiden sijaan pintaan nousevat arkisen elämän yksityiskohdat, vähäeleinen nuori romanssi ja elämän kuvaus, johon kenen tahansa meistä on erittäin helppo samaistua. Tämä ei tee Yoshifumi Kondon elokuvasta tylsää tai hidastempoista, vaan päinvastoin: tarina kulkee eteenpäin laadukkaasti ja kaikkien draaman kaaren lakien mukaisesti. Sitä paitsi olen ainakin henkilökohtaisesti varsin otettu siitä, että kaiken animaatiokerronnan ei tarvitse olla tieteis- tai fantasiakuorrutuksella höystettyä.

Varsinaiselta ulkomuodoltaan Sydämen kuiskaus on kuitenkin tuttua ja turvallista Ghibli-laatua väreineen, musiikkeineen ja hahmosuunnitteluineen. Rytmi elokuvassa tuntuu pysyvän koko ajan rauhallisena, mutta esimerkiksi suurkaupungin moninainen elämä näyttäytyy siinä silti poikkeuksellisen rikkaana. Ghiblille ominainen tyylikäs loppusilaus on kuitenkin jäänyt uupumaan, mutta mikään iso miinus tämä ei ole. Kaikilla kohtauksilla on toki oma tarkoituksensa tarinan eteenpäin kuljettamisen kannalta, mutta välillä tuntuu siltä kuin Kondon elokuva olisi haluttu saada hieman hoputellen valmiiksi. Sydämen kuiskaus ei välttämättä ole samalla tavalla suuri Ghibli-elokuva kuin monet Miyazakin teoksista, mutta se puolustaa paikkaansa erinomaisesti – ja ansaitsee klassikon aseman siinä missä monet muutkin.

Sydämen kuiskaus

45 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t):

Ohjaaja: Yoshifumi Kondo

Tuotanto: Studio Ghibli

Kesto: 115 min

Plussaa:
Koskettava tarina
Poikkeuksellinen omassa lajissaan
Miinusta:
Pieni loppusilaus puuttuu

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut