Kesytetty sankarikissa?

Soturikissat – arvostelu

Kesytetty sankarikissa?

Waksu Kirjoittanut Juha Wakonen

Heti kättelyssä on nyt todettava, että ainakin tästä allekirjoittaneesta arvostelijasta Soturikissat-sarjakuvan tituleeraaminen mangaksi vaikuttaa erittäin kummalliselta. Sen kaikki tekijät ovat länsimaalaisia, kuvittajan viiva muistuttaa erehdyttävästi enemmän perinteistä sarjakuvaa kuin mitään japanilaista ”mangatyyliä”, ja kaiken lisäksi tarinan perustana on englantilais-yhdysvaltalaisen kirjoittajajoukon yhteisellä pseudonyymillä Erin Hunter julkaisema nuorten menestyksekäs kirjasarja Warriors. Toki sarjakuvaa julkaisee ulkomailla nimenomaan Tokyopop, mutta määritelmällisesti tietty julkaisija ei vielä riitä tekemään Soturikissoista muuta kuin pseudomangaa – tai ihan vain ”pelkkää” sarjakuvaa.

Pelkkä markkinointimielessä napattu luokittelu ei kuitenkaan vielä itse sarjakuvaa pahenna, joten yllä mainittu on periaatteessa kaikki silkkaa sanahelinää. Sen sijaan on kovin harmillista huomata Soturikissojen suomenkielisen julkaisun kärsivän erittäin ilkeän tönköstä käännöksestä ja muutamista kohtuullisen isoista painovirhepaholaisista. Miksi esimerkiksi kaikki nämä inhimilliset kissaeläimet puhuvat toisistaan se-pronominilla? Entä miten kaikki sarjakuvan dialogi on saatu kuulostamaan yksittäisten raskaiden kivien mäjähtämiseltä lattiaan? Tyylikompastelun lisäksi kansien välistä löytyy muun muassa kohtia, joissa kahden keskustelijan väliset puhekuplat ovat menneet päittäin sekaisin.

Klaania etsimässä

Soturikissat: Kadonnut soturi kertoo nimensä mukaisesti kissaheimo Myrskyklaanin entisestä varapäälliköstä ja maineikkaasta sankaritaistelijasta nimeltä Harmaaraita. Tämä on vangiksi jäätyään kuitenkin asettunut lähinnä vain lekottelemaan uuninpankolle ja tavallisen kotikissan rooliin. Pikku hiljaa soturin veri vetää takaisin seikkailuihin, ja Harmaaraita päättääkin jättää mukavan elämän taakseen etsiäkseen vanhan klaaninsa uudelleen.

Ulkomailla Soturikissat-sarjakuvia on ehtinyt ilmestyä jo useita eri sarjoja. Nyt sen suomennettu ensimmäisen osa Kadonnut soturi lukeutuu Harmaaraidan nimeä kantavaan trilogiaan, joka kuvittaa nimikkosankarinsa ja tämän ystävän kotikissa Millien seikkailuja heidän yrittäessä löytää Myrskyklaania. Alkuperäistä englanninkielistä sarjakuvaa on useissa eri arvosteluissa ja lehtiartikkeleissa ehditty kiittää varsin vuolaasti, vaikka myös niissä on nostettu esiin sarjan kaikkia osia vaivaavat erilaiset pienet kauneusvirheet. Näin esimerkiksi on epäselvää, ovatko muutamat puhekuplat nyrjähtäneet sekaisin käännösvaiheessa, vai onko kyseessä tekijöiden jäljiltä jäänyt kömmähdys.

Perheen nuoremmat sarjakuvafanit varmasti löytävät tästä omansa, mutta vähänkään varttuneemmille lukijoille Sotukissat ei paljoa tarjoa. Osa vauhdikkaan tarinan vetovoimasta on joka tapauksessa auttamattomasti hukattu jäykkään suomennokseen.

Soturikissat

4 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    1/5
  1. Lukijat
    1/5

Julkaisija(t): Pauna Media Group
Tekijä(t): Dan Jolley

Kesto: 3

Plussaa:
Selkeä piirrosjälki
Miinusta:
Täysin mielikuvitukseton tyyli
Käännös ja painovirhepaholaiset

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut