Ei ole helppoa taikatytölläkään

Shugo Chara! – arvostelu

Ei ole helppoa taikatytölläkään

Waksu Kirjoittanut Juha Wakonen

Koulutyttö Amu Hinamorilla voi olla koulussa viileän kovanaaman maine, mutta yksin ja neljän seinän sisällä hän on kuitenkin herkkä tyttö. Luokkatoverit levittävät usein hänen yksityiselämästään kaikenlaisia villejä juoruja, vaikka todellisuudessa Amu haluaisi vain kertoa heille kaikille, minkälainen hän oikeasti on. Eräänä iltana ennen nukkumaanmenoa Amu toivoo saavansa rohkeutta lopettaa koviksen roolin näyttelemisen, ja seuraavana aamuna hän löytää vierestään kolme kummallista ja eriväristä, kananmunan kaltaista esinettä. Niistä kuoriutuu Shugo Charoja, suojelushahmoja, jotka auttavat Amua löytämään todellisen minänsä ja saamaan näin rohkeutta olla oma itsensä.

Shugo Chara! saattaa sujahtaa enemmän kuin mainiosti perinteiseen ja samalla kertaa myös useaan otteeseen puhkikaluttuun taikatyttö-lajityyppiin, mutta se tekee kuitenkin kaiken tämän omalla mielenkiintoisella tavallaan. Tekijäkaksikko Peach-Pitin vuonna 2006 aloittama 11-osainen mangasarja nimittäin osaa ihan oikeasti käsitellä nuorien ja kasvukivuissa rypevien henkilöhahmojensa sielunelämää, ystävyyttä sekä henkilökohtaisen henkisen kehityksen keskeisiä solmukohtia. Tästä ei pidä päätellä, että Shugo Chara! olisi vakava tai varsinaisesti edes syvällinen sarjakuva. Se kepeilee tiensä yhdestä kuvitetusta kohtauksesta toiseen ja onnistuu siinä välissä sanomaan jotakin oleellista siitä, minkälaista on joutua syrjään koulun suosituimpien oppilaiden kaveriporukoista.

Piirretty vakaalla kädellä

Japanista suoraan suomen kielelle sarjan kääntänyt Antti Kokkonen tekee jälleen kerran ihan mukiinmenevää jälkeä, vaikka Shugo Chara! muuten edustaakin sitä mangan valitettavaa stereotyyppiä, jonka päähenkilöiden dialogissa on paljon parantamisen varaa. Koululaiset puhuvat kuin äärimmäisen puisevat paperihahmot yläasteen ruotsinkirjoissa, mutta tätä en välttämättä langettaisi kääntäjän synniksi, vaan etsisin syyllistä mieluummin sarjakuvan alkuperäisistä käsikirjoittajista. Kaavoihinsa kangistuneet puheenparret on kuitenkin kohtuullisen helppo jättää omaan arvoonsa ja keskittyä esimerkiksi toisessa osassa kunnolla käynnistyvään tarinaan. Ensimmäinen osa kuluu pitkälti henkilöiden esittelyyn ja juonikaaren kannalta tärkeiden juttujen asettamiseen paikoilleen, mutta tämän jälkeen juonenkuljetus piristyy huomattavasti.

Shugo Chara! valitettavasti hukkaa monta hyvää mahdollisuutta. Samaan aikaan kun Amulla olisi esimerkiksi tilaisuus napata kiinni jostakin olennaisesta kysymyksestä oman ujoutensa ja kummallisten ystäviensä ristipaineessa, homma ikään kuin tipahtaa käsistä ja muuttuu pelkäksi ilkeiden henkimaailman olentojen tylyttämiseksi. Peach-Pitin viiva on vahvaa, joten sivuja kääntelee mielellään, ja tarinakin jaksaa kantaa verkkaisen alun jälkeen mukanaan. Shugo Charasta! olisi mielellään povannut edes jonkinlaista oman genrensä uudistajaa, mutta tällä haavaa manga tyytyy vain toistamaan useaan kertaan nähtyjä peruselkeitä. Tämän se tosin tekee erittäin hyvin.

Shugo Chara!

44 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Peach-Pit

Kesto: 11

Plussaa:
Hyvännäköinen
Käännös hoitaa homman
Miinusta:
Vain aavistuksen jännittävä
Dialogi on vähän puisevaa

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut