Elämää maailmanlopun jälkeen

School-Live! – arvostelu

Elämää maailmanlopun jälkeen

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

school-live_kansi

School-Liven maailmassa on meneillään ihan tavallinen zombimaailmanloppu. Elävät kuolleet raahustavat ympäriinsä verkkaisesti ja näyttävät toimivan jossain määrin vanhojen arkirutiiniensa mukaan. Joukko tyttöjä ja näiden opettaja Megu-nee ovat linnoittautuneet turvaan Megurigaokan lukioon.

schoollive_manga28

Poikkeuksellisen tilanteesta kuitenkin tekee se, että pirtsakan Yukin mielenterveys on trauman johdosta pahasti järkkynyt. Hänen päänsä sisällä iloinen ja onnellinen kouluelämä jatkuu edelleen, ja hän käy jopa edelleen tunneilla ja juttelee entisten luokkakavereidensa kanssa. Tämän vuoksi Yukin ja ”koulussa-asumiskerhon” muiden jäsenten elämässä on sekä aurinkoisia että synkkiä sävyjä.

schoollive_anime2

Epäluotettavia kertojia kaikkialla

Mangan ensimmäisen luvun tapaan myös animen ensimmäinen jakso kerrotaan Yukin näkökulmasta, ja sarjan todellinen alkuasetelma paljastetaan yllättäen. Visuaalisia vihjeitä asioiden todellisesta tilasta on kuitenkin ripoteltu sinne tänne, ja tämä koskee paitsi ensimmäistä jaksoa myös muita sarjassa myöhemmin koittavia paljastuksia.

schoollive_anime3

School-Live! onkin etenkin animemuodossaan sarja, josta katsojan voi sanoa saavan toisella katsomiskerralla irti enemmän kuin ensimmäisellä. Aluksi pelkiltä slapstick-vitseiltä tuntuneet kohtaukset saavat paljon synkempiä sävyjä, kun sarjaa seuraa myöhempien paljastusten valossa.

schoollive_manga26

Monia mangan faneja anime ei ole kuitenkaan miellyttänyt, sillä se on kaikkea muuta kuin suora sovitus. Mangan käsikirjoittaja Norimitsu Kaihou nimittäin huolehti myös animen käsikirjoittamisesta, ja muokatessaan tarinaansa animeksi hän päätti muuttaa monia yksityiskohtia, järjestellä tapahtumia uusiksi ja kokeilla tehdä asioita eri tavalla. Etenkin paljastukset ja käänteet tapahtuvat animessa usein eri tavoin kuin mangassa.

schoollive_manga27

Suurin muutos on se, että mangassa vasta myöhemmin mukaan tuleva Mii-kun on animessa mukana jo alusta alkaen. Vasta myöhemmin takaumajaksoissa kerrotaan, miten muut pelastivat hänet ostoskeskuksesta. Lisäksi mangassa vain yhdessä luvussa mukana ollut Taroomaru-koira on nostettu animessa isoon rooliin.

schoollive_anime4

Ehkä juuri jatkuvan koiran perässä juoksentelun vuoksi Yuki vaikuttaa animessa lapsellisemmalta kuin mangassa. Samalla koko sarjasta on tullut humoristisempi sekä vähemmän psykologinen ja painostava. Animeoriginaali uimapukujakso vain vahvistaa tätä linjaa.

schoollive_manga21

Tavallisen arjen teeskentelyä

Kerhon elämä sujuu enimmäkseen rauhallisissa merkeissä. Koulussa on runsaat ruokavarastot ja vedenpuhdistuslaitteisto, ja katolta löytyy niin aurinkopaneeleja kuin vihannespenkkejäkin. Itse asiassa vaikuttaa epäilyttävän paljon siltä, että valtio on kansalta salassa varustautunut mahdolliseen epidemiaan jo pitkään.

schoollive_anime5

Mitään erityisen synkkää yhteiskunnallisuutta juonesta tuskin kuitenkaan paljastuu, vaan sarjan fokus on tiukasti pienimuotoisessa ryhmädynamiikassa. Zombitkin ovat hitaita raahustajia, joita voi tarpeen tullen jopa hätistää tiehensä. Ne toimivat lähinnä tapahtumia edistävänä motivaationa eivätkä aktiivisena uhkana.

schoollive_manga20

Toimintasarjasta ei siis ole kyse, eikä tuliaseita juuri nähdä. Sen sijaan pääasiallisena puolustuksena toimii Kurumin aina yhtä luotettava lapio.

schoollive_anime13

Kauhun tai toiminnan sijaan konfliktit ovat enemmän draamapohjaisia. Tulevaisuudensuunnitelmia mietitään jatkuvasti, ja tyttöjen tilannetta käytetään metaforana kaikelle yrittämiselle ja jaksamiselle. Yukikin päätyy välillä miettimään, onko hän tovereilleen vain taakaksi.

schoollive_manga24

Mikä haluat olla isona?

Kaihoun työnantaja Nitroplusin tyylille uskollisesti School-Livesta löytyy paljon ajattelemaan saavia teemoja, kunhan kuluttaja vain malttaa huomata ne söpöilyn ja zombien omalaatuisen yhdistelmän alta.

schoollive_anime16

Aluksi voi vaikuttaa siltä, että Yukin harhat ovat puhdas turvallisuusriski. Etenkin Mii-kun joutuu tekemään kovasti töitä hyväksyäkseen sen, että muut suostuvat leikkimään niiden mukana. Sarjan edetessä käy kuitenkin selväksi, että Yuki on alitajuisesti varsin tietoinen ympärillä olevista vaaroista. Lisäksi hän on se liima, joka pitää porukan kasassa. Juuri Yuki piristää ilmapiiriä ja ehkäisee riitoja, kun hänen toveriensa pinnat alkavat kiristyä tai polvet tutista.

schoollive_anime21

Tällainen moraalin ylläpitäminen on yllättävän tärkeä tehtävä, sillä arkirutiinien romahtaessa myös traumat nousevat pintaan. Kerhoa johtava Rii-san käyttäytyy luotettavan isosiskon tavoin, mutta juuri hän saa ensimmäisenä paniikkikohtauksia, kun tilanne alkaa näyttää epätoivoiselta. Kurumi pitää muut turvassa lapiollaan, mutta muut joutuvat säännöllisesti hillitsemään hänen itsetuhoisuuteen asti menevää varomattomuuttaan. Mii-kunin taas on päästävä yli ystävänsä menetyksestä.

schoollive_anime19

Koulusta valmistumisen ja muiden tulevaisuudensuunnitelmien miettiminen voi tuntua aluksi vain makaaberilta kuluttajan tunteilla leikittelyltä, mutta se on pohjimmiltaan sarjan keskeinen sanoma. Jokainen zombisarja pyrkii kertomaan jotain ihmisluonteesta, ja School-Live! ei ole poikkeus: sen viesti on, että maailmanlopun keskelläkään ei pidä unohtaa elämistä itseään.

schoollive_manga18

Yukin harhojen ansiosta tytöt päätyvät puhumaan ja tekemään hyvin arkisia asioita, joilla on miljöön ansiosta kuitenkin yllättävän paljon painoa. Asioiden muuttuminen saattaa pelottaa, mutta tulevaisuudelta ei voi paeta. Sarja tuntuukin puhuvan välillä suoraan kaikille nuorille, joita tulevaisuuden epävarmuus huolettaa.

schoollive_manga13

Kaksi erilaista versiota

Mangan piirtämisestä vastaava Sadoru Chiba tasapainoilee söpön ja humoristisen sekä raunioituneen ja groteskin välillä. Yksityiskohtaiset taustat ovatkin tarpeen sen näyttämisessä, kuvataanko maailmaa Yukin vai muiden näkökulmasta. Zombeja ei kovin usein näytetä erityisen selkeästi, ja animessa niiden ympärillä leijuva tumma usva esiintyy myöhemmin mangassakin.

schoollive_manga11

Yen Press julkaisee sarjaa normaalikokoisina pokkareina, ja laatu on tuttua ja turvallista. Ensimmäisen pokkarin ekstroina on tekijöiden terveiset, hahmoluonnoksia ja koulun esittely, myöhemmistä pokkareista taas löytyy varsin mielenkiintoistakin syventävää tavaraa.

schoollive_anime7

Animessa sarjan söpömpi ja humoristisempi puoli on enemmän esillä kirkkaiden värien, moesarjoille tyypillisen ääninäyttelyn ja hassujen ääniefektien vuoksi. Toisaalta kontrasti höpsöilyn ja vakavuuden välillä on siksi ehkä vielä suurempi kuin mangassa.

schoollive_anime20

Manga on toistaiseksi jakautunut kahteen toisistaan erottuvaan osaan, ja anime loppuu hyvin loogisesti niiden taitekohtaan. Koulun muututtua asumiskelvottomaksi tytöt järjestävät toisilleen tunteikkaan valmistumisseremonian ja lähtevät autolla kohti tuntematonta. Elämää on tietysti lukion jälkeenkin, ja seikkailut jatkuvat läheisessä yliopistossa, jossa hahmokaartikin paisuu suuremmaksi.

schoollive_manga9

Animen katsoneet voivat periaatteessa hypätä mangaan mukaan sen kuudennesta pokkarista. Käytännössä näin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä manga ja anime ovat tällä kertaa keskenään hyvin erilaisia teoksia. Kerrankin kannattaa siis aidosti tutustua molempiin – tai vähintään mangaan.

Teos: 3/3 (manga) 2/3 (anime)
Yhdistelmä kerhosöpöilyä ja dramaattista selviytymiskamppailua toimii, sillä todelliset haasteet ovat aina korvien välissä. Anime on mangaa humoristisempi ja ylipäätään vähemmän vaikuttava, mutta toimii myös omana teoksenaan.

Julkaisu: 2/3 (manga)
Perushyvä sinkkupokkari tuplakäännetyillä ääniefekteillä ja säilytetyillä kohteliaisuuspäätteillä.

animenarvoinen

SCHOOL-LIVE! (MANGA & ANIME)

School-Live!

2 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Yen Press
Tekijä(t): Norimitsu Kaihou

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut