Psykopaattien haaremi

School Days – arvostelu

Psykopaattien haaremi

Kajasrinne Kirjoittanut Jani Kajasrinne

SPOILERIVAROITUS
Teksti sisältää vinkkejä juonen koukeroista ja lopusta

School Days sai jo visual novel -versiona runsaasti kyseenalaista mainetta poikkeuksellisella tarinallaan ja ennen kaikkea runsailla ja omituisilla lopetuksillaan. Hieman yllättäen animeversioon valikoitiin pelin 21 lopetuksen joukosta kenties se kaikkein järkyttävin vaihtoehto. Itse visual novel ei juuri poikennut tavallisesta eroge-materiaalista, mutta animen sisältöön otettiin poikkeuksellisen paljon seksuaalisia tilanteita ja tapahtumia. Niistä ei kuitenkaan näytetä kuin alkuvihjailut tai lopputahdit, mutta lopulta kaikki tämä ikärajojen kyttääminen vedetään alas likakaivosta viimeisen jakson verikarnevaaleilla. Ihmismieltä yllätyksen elementillä heilauttavasta lopetuksesta huolimatta animelle on asetettu vain 13 vuoden ikäraja. Tätä sarjaa ei silti voi suositella herkimmille katsojille iästä riippumatta.

Alku on kuin mistä tahansa romanttisesta komediasta. Makoto Itou on iskenyt silmänsä söpöön tyttöön nimeltä Kotonoha Katsura, mutta on liian ujo tunnustaakseen tunteensa. Apuun rientää luokkakaveri Sekai Saionji, joka järjestää kyyhkyläiset yhteen ja auttaa heitä haparoivan suhteen alkuun. Pian Sekai huomaa ihastuneensa itsekin Makotoon, ja kolmiodraama on valmis. Tunnevammainen Makoto soutaa ja huopaa tuntemustensa kanssa edestakaisin, ja lihan himon ottaessa vallan hän alkaa pelehtiä kaikkien mahdollisten tyttöjen kanssa tuntematta syyllisyyttä. Sekai saa miehenriistoonsa apua henkisesti vahvalta ystävältään Setsunalta, ja useat kateelliset tytöt kiusaavat avuttoman Kotonohan sekoamispisteeseen asti. Tarinan varrelle mahtuu runsaasti pettämistä ja pirullista juonittelua.

Rumaa jälkeä paperilla ja ruudulla

Tapahtumien lisäksi myös animaatio aiheuttaa sekavia ajatuksia, sillä paikoin hahmot ja taustat näyttävät hyviltä, mutta aina välillä mieleen tulee myös ilmaisu ”viiden pennin animaatio”, jossa esimerkiksi silmät ovat epäsymmetriset tai suut eivät löydä paikoilleen. Myös musiikki on varsin mitäänsanomatonta lukuun ottamatta viimeisen jakson loppuhetkillä esitettävää pahan lopetuksen tunteikasta tunnusmusiikkia nimeltä Kanashimi no mukou e (”surun toiselle puolelle”). Ääninäyttely on perusvarmaa kauraa, mutta hahmojen tunneskaala tuntuu todella rajoittuneelta.

Juonen syvempää rakennetta ei voi juuri kehua, sillä ihmissuhderuletin pyörähtäessä kunnolla käyntiin kaikki tapahtuu täsmälleen yhtä epärealistisesti kuin tönkössä deittisimulaattorissa. Makoto on aina innokas tytöstä riippumatta, ja jokainen sivuhahmoneiti antautuu kolmen sekunnin suudelman jälkeen. Käsikirjoituksella on hetkensä, mutta ne jäävät valitettavan vähiin. Pääjuonen kulkua voidaan verrata mopoon, joka ensin sutii, sitten heittelehtii, keulii, lentää ojaan ja lopulta räjähtää. Loppujen lopuksi School Days jättää katsojalle lähinnä tyhjän olon ja suuren hämmästyksen. Mainittakoon vielä, että päivää ennen viimeisen jakson televisiolähetystä nuori tyttö tappoi Kiotossa isänsä kirveellä, ja lähes kaikki animea näyttävät tv-kanavat jättivät viimeisen jakson näyttämättä, jotta animen väkivaltaa ei yhdistettäisi kyseiseen tapaukseen. Karmivaa tavaraa.

School Days

0 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/5
  1. Lukijat
    2/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t):

Ohjaaja: Keitaro Motonaga

Tuotanto: TNK

Kesto: 12 x 25 min

Plussaa:
Yllättäviä käänteitä
Ei kangistu kaavaan
Miinusta:
Ulkoinen toteutus on huolimattoman tuntuinen
Tökerö juoni loppua kohden

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut