Negatiivisen ajattelun voima

Sayonara Zetsuboy-sensei – arvostelu

Negatiivisen ajattelun voima

Sami_Anime Kirjoittanut Sami Karilainen

Sayonara Zetsuboy-Sensei on yksi omalaatuisimmista mangoista, mitä on vastaan tullut. Kuka on ennen kuullut japanilaisen huumorimangan päähenkilöä verrattavan Franz Kafkaan ja Jean-Paul Sartreen? Vertaus ei ole kuitenkaan tuulesta temmattu, sillä tämä Koji Kumetan manga onnistuu kiinnittämään huumorin keinoin huomion moniin 2000-luvun Japanin ongelmiin.

Sayonara Zetsuboy-Sensei asettaa lukijan odotukset kohdalleen heti ensimmäisistä ruuduista. Nuori tyttö kulkee keväisessä kirsikkametsässä, sydän täynnä toivoa, ja löytää sitten opettajansa kiikkumassa hirressä. Opettaja on maailman pessimistisin otus, hän ei näe mitään hyvää missään ja etsii vain parhaita itsemurhapaikkoja. Hänen nuori oppilaansa taas on täysi vastakohta, toivoton optimisti, joka ei voi nähdä missään mitään pahaa. Opettajansa aikeetkin hän kuittaa niskan pidennysoperaationa.

Zetsuboy-Sensein koko oppilaskunta koostuu toinen toistaan erikoisemmista tapauksista. Jokaiseen heistä henkilöityy jokin japanilaisen kulttuurin erikoispiirre, ja mukana on muun muassa laiton siirtolainen, yhteiskunnasta vetäytyvä nuori, äärimmäisen pedantti niuhottaja ja pakkomielteinen vaanija.

Juuri näiden oppilaiden kautta Koji Kumeta luo satiirisen näkemyksensä tämän päivän japanilaisesta yhteiskunnasta. Vaikka sarja tuo ensi silmäyksellä mieleen monet muut koulumangat, pinnan alta löytyy tällä kertaa enemmänkin. Vakavista aiheistaan huolimatta tämän mangan päätehtävä on saada lukija kikattelemaan riemusta ja oivalluksesta, ja siinä se onnistuu mainiosti.

Bonusmateriaalit kuin deluxe-dvd:llä

Sayonara Zetsuboy-sensei on selvästi aikuisille suunnattu, ja julkaisija onkin lätkäissyt sarjalle 16 ikävuoden suosituksen. Mitään kovin sysimustaa huumoria ei ole luvassa, mutta moninaiset viittaukset Japanin lähihistoriaan, sisäpolitiikkaan ja b-julkkiksiin aukenevat paremmin varttuneemmalle lukijakunnalle.

Osa vitseistä ei kuitenkaan aukene varmasti edes japanin kulttuurihistorian professoreille. Heitä varten julkaisija on kuitenkin liittänyt kunkin kirjan loppuun kattavan selityksen eilispäivän baseball-suuruuksista, heidän rakastajattaristaan, Japanin hämäristä sijoitusrahastoista, epätoivoisista idoleista ja heidän vielä epätoivoisemmista faneistaan. Kirjaa huomaakin pian lukevansa toinen sormi pitämässä kirjanmerkkiä selitysosiossa. Pitää nostaa hattua nähdyn vaivan eteen, sillä tämä manga ei saa sinua vain kiemurtelemaan naurusta, se myös sivistää sinua knoppitiedolla japanilaisesta kulttuurista.

Kääntäjien runsaiden kommenttien lisäksi kunkin kirjan lopusta löytyy tekijän omia kommentteja, minisarjakuvia, käyttäjäkyselyitä ja ties mitä. Rahoilleen saa kerrankin kunnolla vastinetta. Sarjaa on juuri alettu kääntää englanniksi, ja kolme ensimmäistä osaa on saatavilla alan liikkeistä Suomessakin. Japanissa tätä vuoden 2007 Kodansha-palkinnon voittanutta sarjaa on julkaistu jo 18 osaa, joten tätä herkkua on luvassa vielä vuosiksi.

Sayonara Zetsuboy-sensei

12 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Delrey Manga
Tekijä(t): Koji Kumeta

Kesto: 18

Plussaa:
Pistävän terävää huumoria
Kryptisimmille vitseille oma selitysosio…
Miinusta:
… ja osa vitseistä ei aukene edes selittämällä

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut