Melodraamaa 80-luvulta

Sandybell – arvostelu

Melodraamaa 80-luvulta

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

sandybellkansi

Suomalainen animenjulkaisu on aina ollut nappikauppaa, ja Ghibli-elokuvia julkaisevan Pan Visionin lisäksi käytännössä ainoa toimija on ollut Future Film. Sekin on jättänyt sarjojaan monesti surutta kesken, ja käännösten ja tekstitysten laatu on aina ollut käytännössä arpapeliä.

Viime vuosina julkaisujen laatu on parantunut, mutta samalla niiden määrä on romahtanut. Firman tuorein julkaisu, maaliskuussa kauppojen hyllyille tullut Sandybell-kokoelma, edustaakin sitten suomalaisen animenjulkaisualan tuoreinta käännettä. Lokakuussa julkaistun Cobran tapaan se ei ole enää edes suunnattu animeharrastajille, vaan retropiirrettyjen ystäville.

Sandybell2

Arkistojen uumenista

Sandybell on 47-jaksoinen tv-anime, jonka Toei Animation tuotti vuonna 1981 samantyylisen Candy Candyn (1976–1979) vanavedessä. Nippon Animationin länsimaisia kirjallisuusklassikoita animesarjoiksi sovittanut World Masterpiece Theater -sarja oli tuolloin kovassa huudossa, ja myös muut yhtiöt väsäsivät kilvan omia Eurooppaan sijoittuvia sarjojaan.

Monia näistä sarjoista julkaistiin myös Euroopassa, ja tätä kautta myös Sandybell on suomalaisille tuttu: Omaxi Cartoon julkaisi sarjan vuonna 1988 viidellätoista kasetilla ruotsiksi dubattuna. Nykyään siihen törmännee lähinnä videovuokraamoiden löytölaareissa ja hyvinvarustetuilla kirpputoreilla, joten julkaisu kiinnostanee ainakin nostalgiannälkäisiä. Vanha suomijulkaisu myös loppui jaksoon 40, joten sarjan loppuratkaisu jäi näkemättä.

Sandybell4

Sarja edustaa aikoinaan muodissa ollutta ”blondi orpotyttö kohtaa karun elämän vaikeudet” -genreä. Traagisia käänteitä piisaa kaksin käsin, ja vanhempien henki on yhtä löyhässä kuin Anssi Kelan biiseissä.

Pitkätossumaisen optimistisella elämänasenteella varustettu reipas Sandybell-tyttö elää pienessä kylässä Skotlannissa yhdessä opettajaisänsä ja koiransa kanssa. Hän tutustuu läheisessä linnassa elävään köyhään kreivittäreen ja tämän poikaan Markiin. Sandybell ja Mark rakastuvat, mutta rikkaan kartanon ilkeä tytär Kitty haluaisi Markin myös itselleen.

Sandybell3

Mark joutuu vastentahtoisesti kihlautumaan Kittyn kanssa, koska tämän myötäjäiset pelastaisivat hänen sukunsa. Vanhempiensa kuollessa auto-onnettomuudessa hän päättää kuitenkin karata pakkoavioliittoa taiteilijaksi aikoen. Sekä Kitty että Sandybell jäävät lehdellä soittelemaan.

Sitten myös Sandybell menettää isänsä, ja hän joutuu muuttamaan tämän sanomalehteä julkaisevan ystävän luo Lontooseen. Siellä hän saa kuitenkin selville, että hänen isänsä olikin itse asiassa vain ottoisä. Kenties hänen haaksirikossa kadonneet vanhempansa ovatkin vielä elossa jossain?

Sandybell varttuu ja matkustelee ympäri Eurooppaa toimittajana. Rakkaus Markiin roihuaa edelleen, vaikka Kitty roikkuukin kapuloina rattaissa, ja ennen pitkää Sandybell onnistuu löytämään myös äitinsä. Mutta onnistuuko hän palauttamaan tämän kadonneen muistin?

Sandybell6

Paljonkohan ne neljä lisälevyä olisivat nostaneet hintaa?

30 euron hintainen boksi on tuttua Future Filmin nykylaatua – ekstroja ei ole, käännös on järkevä, alkuperäisäänet ovat tallella ja tekstitykset löytyvät suomen lisäksi kolmella muulla pohjoismaisella.

Julkaisun piti alun perin olla kymmenlevyinen, mutta loppujen lopuksi levyjen määrä supistui kuuteen. Kahdeksan jakson tunkeminen yhdelle levylle on luonnollisesti tehnyt ikäviä temppuja kuvanlaadulle, joka on sumuinen ja kohiseva. Lisäksi parin jakson tekstityksissä on ikäviä ajastusongelmia, jotka olisi ollut helppo korjata.

Loppujen lopuksi julkaisusta on paha sanoa juuta tai jaata. Sitä tulevat tuskin ostamaan ketkään muut kuin ne, joille sarja on jo entuudestaan tuttu vuosien takaa, ja he tuskin tulevat pettymään siihen. Tuleehan sitä animea eittämättä näinkin julkaistua.

Sandybell1

Sandybell

3 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    1/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Future Film
Tekijä(t):

Ohjaaja: Hiroshi Shirata

Tuotanto: Toei Animation

Kesto: 47 jaksoa / 9 h 35 min

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut