Mukava miekkamies menneisyydestä

Rurouni Kenshin – arvostelu

Mukava miekkamies menneisyydestä

lviitanen Kirjoittanut Leena Viitanen

Menneisyyden kahleista on kovin vaikea päästä eroon, ja vaeltava samurai Himura Kenshin jos kuka tietää sen. Vaikka tappajankatse on muuttunut lammasmaiseksi hymyksi, vanhat viholliset jaksavat juosta Kenshinin kintereillä. Katanoiden viuhuessa oikeutta on vaikea puolustaa, varsinkin jos oman miekan terä on väärinpäin.

Nobuhiro Watsukin Rurouni Kenshin oli yksi 1990-luvun suosituimpiin kuulunut shounenmanga. Rurouni Kenshin kertoo entisen säälimättömän surmaajan, Hitokiri Battousain, uudesta elämästä lauhkeana ja ihmishenkiä viimeiseen asti suojelevana Himura Kenshininä. Pienikokoinen ja heiveröisen näköinen Kenshin haluaa maksaa omantunnon velkansa, mutta eräänlaisella pyhiinvaellusmatkallaan hän joutuu jatkuvasti kyseenalaistamaan päätöksensä tappaja-Hitokirin hautaamisesta. Taakse jääneistä tapahtumista ei vähiten muistuta Kenshinin kasvoja merkitsevä ristinmuotoinen arpi, jonka mysteeri selviää tarinan edetessä.

Watsuki sijoitti tarinansa Japanin historian mielenkiintoisimpaan ja vaiherikkaimpaan aikakauteen. Edo-kausi on saanut verisen päätöksensä kymmenisen vuotta sitten, ja uudistusten Meiji-aika on alkanut. Sisällissodassa syntyneet haavat eivät kuitenkaan ole vielä umpeutuneet, ja uusien johtajien suuret tulevaisuudensuunnitelmat saattavat kaatua jo ennen toteutumistaan. Menneisyyden haamut eivät piinaa siis pelkästään Kenshiniä, vaan koko japanilaista yhteiskuntaa. Niin Kenshinin kuin Meiji-kauden rakentajienkin suurena haasteena on päästä sinuiksi pimeän puolensa kanssa.

Watsukin taito yhdistää historiallisia faktoja ja perinteistä poikien taistelumangaa on ihailtava. Koko sarja käy pienimuotoisesta Japanin historian oppitunnista, vaikka fiktion vaatimukset onkin otettava huomioon.

Mutta mitä tarkoittaa ”oro”?

Kaikkien hyvien tarinoiden ytimessä ovat toimivat ja kiinnostavat henkilöhahmot, eikä Rurouni Kenshin ole poikkeus kaavasta. Kenshin on tyypillinen shounensankari, joka käsittelee katanaa paremmin ja vaarallisemmin taistelu taistelulta, mutta joka myös kirvoittaa suurimmat naurut. Päähenkilön pakolliseen jengiin kuuluvat lyhytpinnainen Kaoru-neito, luuvitosten kuningas Sanosuke ja pippurinen Yahiko-poika. Tytöille silmänruokaa tarjoaa etenkin angstinen Aoshi, ja mehukkaimmat kommentit heittää hyvä-paha poliisi Saitou Hajime. Idealistisen pahiksen virassa on muumiomuotiin mieltynyt Shishio.

Japanin kansalliskuvastosta ammentava manga kärsii hieman Vizin englanninnoksesta. Kenshinin omintakeinen puhetapa ei käänny kovin sujuvasti englanniksi. Käännöksessä ei myöskään ole oltu johdonmukaisia, sillä Kenshinin kuuluisin äännähdys on jätetty alkukieliseen asuunsa. Historialliset termit on tyydytty vain romanisoimaan, mutta onneksi jokaisen pokkarin lopussa on käyttökelpoinen pienoissanakirja.

Rurouni Kenshin

34 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Viz
Tekijä(t): Nobuhiro Watsuki

Kieli: Englanti

Plussaa:
Historiantunti laiskoille
Tyylikästä taistelua
Katanat ovat siistejä
Miinusta:
Kaorua voisi silpaista yhdellä sakabaton iskulla päähän

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut