Elämäsi diili

Puella Magi Madoka Magica – arvostelu

Elämäsi diili

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

Talvella 2011 esitetty originaalianime Puella Magi Madoka Magica oli valtava hitti, joka pääsi aikoinaan Anime-lehden kanteenkin. Tuoteperhettä jatkava elokuva sai ensi-iltansa Japanissa viime syksynä, joten nyt suomeksi saatu manga on jopa varsin ajankohtainen.

Tämä Hanokagen piirtämä mangaversio on sikäli poikkeuksellinen tapaus, että sitä ei Japanissakaan julkaistu missään lehdessä. Sen sijaan se julkaistiin suoraan pokkareina keväällä 2011, ennen kuin anime oli vielä edes ehtinyt päättyä.

Tee sopimus sen kanssa

Yläastelaistyttö Madoka elää onnellista elämää perheensä ja ystäviensä kanssa, kun hän tapaa söpön avaruusolento Kyubeyn. Mystinen Kyubey kertoo Madokalle ja tämän parhaalle kaverille Sayakalle, että sopimuksen tekemällä he voivat saada taikatyttövoimat ja taistella pahuutta vastaan.

Kouluun saapuu myös synkkä siirto-oppilas Homura, joka jostain syystä vaikuttaa tuntevan Madokan entuudestaan. Hänen elämäntehtävänsä tuntuu olevan estää Madokaa tekemästä sopimusta Kyubeyn kanssa, vaikka hän onkin vaitonainen motiiveistaan.

Pullamaagiksi ryhtymiseen liittyy kuitenkin synkeitä totuuksia, joista Kyubey ei tietenkään ole kertonut kaikkea. Maailman pelastaminen ei liitykään ihmiskohtaloihin vaan entropiaan, ja taikatyttöys on vain itseään ylläpitävä järjestelmä ja ravintoketju. Ihmisiä epätoivoon ja kuolemaan syöksevät ”noidat” ovat vain itsekin epätoivoon vajonneita entisiä taikatyttöjä. Onko missään oikeastaan mitään järkeä?

¿Contrato?

Tämän faustilaisen tarinan mangaversio ei oikeastaan ole sovitus animesta, sillä Hanokage piirsi kaksi kolmannesta siitä valmiiksi jo ennen animen alkamista. Animen sijaan se pohjautuu Gen Urobuchin alkuperäiseen käsikirjoitukseen, minkä vuoksi moni kohtaus näyttää mangassa kovin erilaiselta kuin animessa.

Manga ei tietenkään ole visuaalisesti niin vaikuttava kuin animensa, ja esimerkiksi samaa scifihenkisyyttä siinä ei ole. Noitien ulkomuodot ja toimintakohtaukset ovat melko sekavia, mutta tästä huolimatta manga on yleisesti ottaen helposti seurattava ja nopealukuinen. Juonenkäänteet ja paljastukset seuraavat toisiaan nopeassa tahdissa, eikä tyhjäkäyntiä ole.

Ivrean julkaisussa on hyvin vähän valittamista. Värikuvat ovat värillisiä ja käännös toimiva – ja irtokansien alta löytyvä bonustaidekin on tosiaan käännetty, kuten tämän numeron sivulla 16 kehuskellaan. Lopusta löytyy myös avulias essee, joka avaa Madoka Magica -tuoteperhettä satunnaisille lukijoille.

Ivrean latoja ei kuitenkaan osaa suomea, joten tekstin tavutuksessa on toisinaan kömpelyyksiä. Yhdyssanat olisi parasta katkaista sanojen välistä eikä satunnaisesta kohdasta; esimerkiksi sana ”perheenjäsenesi” on nyt rivitetty ”perheenjä-senesi”. Sama toistuu läpi pokkarin.

Puella Magi Madoka Magica on japanilaisen hahmokulttuurin moderneja merkkipaaluja, joka onnistui tarjoamaan mielenkiintoisen kyynisen tulkinnan vanhoista tropeista. Kun pahuutta vastaan taisteleminen onkin vain universumin lämpökuoleman viivyttämistä, voi pienestä taikatytöstä tuntua kovin merkityksettömältä. Madokan henkinen matka epävarmasta tytöstä ihmiskunnan pelastajaksi ja systeemin rikkojaksi toimii hyvin myös mangamuodossa.

Teos: Ostokelpoinen
Madoka Magican tarina tiiviissä kolmen pokkarin paketissa. Ei ehkä ihan niin dramaattinen ja upea kuin alkuteos, mutta tarinana ihan yhtä loistava.

Julkaisu: 3/3
Paperi on maidonvalkoista ja painojälki komeaa. Värisivuilla varustettuna kyseessä on laatujulkaisu, vaikka yksittäisistä kappaleista voikin löytyä tuotantovikoja.

PUELLA MAGI MADOKA MAGICA (MANGA)

Puella Magi Madoka Magica

14 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Ivrea Suomi
Tekijä(t): Hanokage

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut