Perintö, joka jälkipolville jää

Professor Layton and the Azran Legacy – arvostelu

Perintö, joka jälkipolville jää

Aino Tegelman Kirjoittanut Aino Tegelman

Kaikki päättyy aikanaan. Vaikka itse Professor Layton -rahasampoa tuskin tullaan vielä hetkeen kuoppaamaan, merkitsee Professor Layton and the Azran Legacy erään aikakauden loppua.

Kyseessä ei nimittäin ole ainoastaan sarjan kuudes osa, vaan myös näillä näkymin viimeinen Laytonin itsensä luotsaama seikkailu. Ratkaisu on oikea. Level 5:n pulmasirkuksia ei ole koskaan voinut haukkua pelikelvottomiksi, mutta Azran Legacy osoittaa erinomaisesti sen, miksi historian lehden kääntäminen on toisinaan välttämätöntä.

Ympyrä sulkeutuu

Tutkimusmatkailua ja arvoituksia – niistä on Laytonin elämäkerta tehty. Resepti on pysynyt samana vuosikausia, joskin mukaan on osa osalta ujutettu pieniä uudistuksia. Koska pelkkä 3D ei enää riitä uutuudenviehätykseen, on käyttiksestä pyritty tekemään yhä interaktiivisempi. Laukusta löytyy minipelejä enemmän kuin Itä-Euroopasta valtioita, ja StreetPassin avulla voi jopa harrastaa aarteenetsintää.

Kuorrutuksen alta leijailee silti väsynyt alavire. Pulmat nojaavat usein itsetarkoituksellisen hankaliin kysymyksenasetteluihin tai ovat turhankin helppoja. Tasapaino on ymmärrettävästi hankala, myös pelaajan omasta kokemuksesta riippuen.

Juonellisesti Azran Legacy nitoo yhteen esiosatrilogian ennen Curious Villagen tapahtumia. Koska ensikosketus Professor Layton -sarjaan tapahtui tuossa herttaisessa eurooppalaiskylässä, on vertailupohja taattu.

Viis yksinkertaisista mysteereistä, ja mäkeen Améliesta kössitty soundtrack. Nyt kiidetään maailman ympäri muinaisen sivilisaation salaisuuksien perässä, toiminnasta ja takinkäännöistä tinkimättä. Kauas ollaan tultu Curious Villagen pienieleisestä kerronnasta, eikä välttämättä hyvällä tavalla.

Vain kloonisodat puuttuvat

Jossain kolmannen tai neljännen Laytonin aikana muistan ymmärtäneeni, että eriskummalliset ja mahtipontiset juonikuviot olivat sarjassa jäädäkseen. Pelit ovat tasaisesti viettäneet yhä älyvapaampaan suuntaan, joskin naiivina kuvittelin pahimman katon tulleen vastaan jo jossain maanalaisen Lontoon kohdalla.

Azran Legacy iskee kuitenkin vielä viime metreillä melodraamanupit kaakkoon siihen malliin, että idealaarin pohjan ammottaessa on epäilemättä käännytty telenovelien puoleen. Tahattoman koomista kenties, mutta aika vähän tällä on enää mitään tekemistä sen Laytonin kanssa, josta itse aikanaan eniten viehätyin.

Tyhjäkäynnin viikatemies on heilunut sarjan yllä jo kauan, siitä ei ole epäilystäkään. Azran Legacy ei kenties saisikaan niin kyynistä vastaanottoa osakseen, mikäli se ei olisi jo kuudes yritys myydä sitä samaa kirjavissa kuorissa. Peli on toki toteutettu kaikin puolin äärimmäisen ammattitaitoisesti, eikä yksityiskohdissa, kuten elokuvamaisissa välivideoissa ja arvoitusten yksilöllisissä taustoissa, ole pihtailtu. Tutkittavaa riittää, ja maailmanympärimatkailu tuo lisäksi tapahtumapaikkoihin kaivattua vaihtelua.

Onkin harmillista, että tarina vesittää jälleen puolet pelin potentiaalista. Jään mielenkiinnolla odottamaan, koituuko sama Akilleen kantapää myös Layton-perheen tulevien tuotosten kohtaloksi.

Teos: Ostokelpoinen
Suoriutuu kokonaisuutena paremmin kuin osa sarjan aiemmista peleistä, vaikka riippakivinä ovatkin edelleen heikko käsikirjoitus ja edeltäjien painolasti.

Julkaisu: 3/3
Layton-käännöksiin on aina panostettu rakkaudella, ja toteutus on tälläkin kertaa kiitettävää tasoa.

PROFESSOR LAYTON AND THE AZRAN LEGACY (PELI)

Professor Layton and the Azran Legacy

0 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    -

Julkaisija(t): Nintendo
Tekijä(t): Level-5

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut