Matka Miyazakin mielikuvitukseen

Ponyo rantakalliolla – arvostelu

Matka Miyazakin mielikuvitukseen

Sami_Anime Kirjoittanut Sami Karilainen

Jokainen animen ystävä odottaa aina kieli pitkällä Studio Ghiblin elokuvia, mutta heidän uusimmassa julkaisussaan on aivan erityistä taikaa. Onhan kyseessä jo kertaalleen eläkkeelle vetäytyneen animen suurmestarin, 67-vuotiaan Hayao Miyazakin, paluu parrasvaloihin.

Japanissa viime vuonna ensi-iltansa saanut ja viime vuoden parhaana animena palkittu Ponyo rantakalliolla saa maailman laajuisen ensi-iltansa tänä syksynä, ja Anime-lehti on ottanut arvosteluun leffan uunituoreen Japanin dvd-julkaisun.

Sen nimihenkilö Ponyo on pienen pieni merenneito, joka elää kymmenien sisartensa ja isänsä kanssa merenpohjassa. Ponyo on kuitenkin jokaisen 5-vuotiaan tapaan utelias kaikkea uutta kohtaan ja tekee tutkimusmatkoja meren pinnalle. Eräällä kerralla Ponyo menee liian pitkälle ja joutuu ajautuneeksi rantaan, josta hänet pelastaa pieni Sosuke-poika.

Sosuke taas elää yksin äitinsä kanssa. Hänen isänsä on merimies, joka pääsee harvoin maihin, ja Sosuke onkin iloinen löytäessään uuden leikkikaverin. Ponyo rakastuu päätä pahkaa Sosukeen ja haluaa muuttua ihmiseksi, jotta voisi leikkiä hänen kanssaan. Näin mahtavalla taialla on kuitenkin hintansa, ja pian lapset löytävät itsensä vedenpaisumuksen keskeltä, ja seikkailu voi alkaa.

Upea toteutus paikkaa juonen puutteita

Elokuvan pääpari on siis kaksi alle kouluikäistä lasta, mutta mielenkiintoisimman hahmon palkinnon varastaa Sosuken äiti, Lisa. Hän on kuin aikuinen versio Miyazakin aikaisemmista sankarittarista. Vaikka hän onkin asettunut aloilleen ja perustanut perheen, häneltä löytyy vielä seikkailuhenkeä pelastaa perheensä uhkaavalta vedenpaisumukselta, ja hän kyyditsee Sosuken ajoissa esikouluun, vaikka henki menisi. Häntä näkisi mielellään enemmänkin.

Ponyo rantakalliolla on täysin käsin piirretty, mikä on näin tietokoneaikana varsin omalaatuinen veto, mutta myös voimakas julkilausuma käsityön puolesta. Miyazaki itse piirsi suuren osan merellisistä maisemista, ja yhteensä elokuvaa varten luotiin noin 170 000 piirrosta. Elokuva on yltäkylläinen väriensä suhteen, ja monelle Miyazakin elokuvalle tyypilliset uhkaavat pimeyden voimat puuttuvat lähes kokonaan, ja siksi elokuva onkin sopiva myös aivan perheen pienimmille.

Elokuva perustuu löyhästi H.C. Andersenin Pieni merenneito satuun, mutta on kuitenkin niin omanlaisensa, ettei niitä kannata vertailla. Sosuke-pojan Miyazaki on kertonut pohjautuvan omaan Goro-poikaansa 5-vuotiaana. Samainen Goro Miyazaki ohjasi edellisen Ghibli-elokuvan, Maameren tarinat, ja hän kävi tuolloin myös Suomessa mainostamassa elokuvaansa.

Ponyo rantakalliolla on hurmaava elokuva, mutta ei yllä aivan Miyazakin parhaiden töiden tasolle. Tuntuu kuin elokuvaa olisi leikattu vähän liikaakin – se on täynnä lasten riemullista leikkiä, mutta juonen tärkeimmät käännekohdat kuitataan vain toteamalla, miten asia on. Varsinkin Ponyon boheemin isän rooli jää arvoitukseksi. Mutta vaikka elokuva ei Ghibli-asteikolla yllä aivan kärkikastiin, on se siltikin vuoden parhaiden elokuvien joukossa. Se jättää jälkeensä hieman sekavan, mutta silti lämpimän ja hyvän tunteen.

Harmillisen niukka dvd-paketti

Kahden levyn dvd-julkaisu tarjoaa standardiherkut, DTS-äänet ja kasan Ghiblin mainostrailereita, mutta valitettavan vähän muuta. Oikeastaan vaihtoehtoinen tapa katsoa elokuva läpi alkuperäisten storyboardien muodossa on ainoa mainitsemisen arvoinen lisä. Mutta koska kyseessä on sentään Miyazakin oma kynän jälki, se puolustaa hyvin paikkaansa. Dvd:n mukana toimitettiin myös pieni Ponyo-vihkonen, josta löytyy keräilykuvia ja tarroja elokuvan hahmoista. Mutta olisi tähän enemmänkin materiaalia toivonut.

Ponyon dubbauksiin nähdään vaivaa Atlantin molemmin puolin: Yhdysvalloissa käännöksen tuottaa animaatiolegenda John Lasseter ja ääninä kuullaan muun muassa Matt Damonia ja Cate Blanchettia. Suomenkielisessä versiossa rooleista vastaavat Ismo Alanko ja Elena Leeve. Toivottavasti Suomeen saadaan silti myös alkuperäinen japanilainen versio, sillä varsinkin Ponyon ääni on kerrassaan hellyttävä. Elokuvan alkuperäinen tunnusmelodia on myös yksi tarttuvimmista söpöilyistä aikoihin.

Puutteistaan huolimatta Ponyo kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan. Sen värikäs fantasiamaailma ja hellyttävät hahmot voittavat puolelleen yrmyimmänkin katsojan. Suomen kallioille Ponyo rantautuu 25. syyskuuta.

Ponyo rantakalliolla

38 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t):

Ohjaaja: Hayao Miyazaki

Tuotanto: Studio Ghibli

Kesto: 101 min.

Plussaa:
Taattua Ghibli-laatua
Hurmaavasti animoitu
Miinusta:
Juonessa aukkoja

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut