Ihmemaan kahleet

Pandora Hearts – arvostelu

Ihmemaan kahleet

Nagstycute Kirjoittanut Pinja Kuusio

Jun Mochizukin Pandora Hearts on niitä sarjoja, joiden kuvaileminen harvoin antaa niistä todenmukaista kuvaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä on nimellisesti shounen-sarja, joka saa inspiraationsa Lewis Carrollin Liisa Ihmemaasta. Tämä on kuitenkin vain pieni yksityiskohta sarjassa, jonka keskuksessa ovatkin Kuiluksi kutsuttu kieroutunut ulottuvuus sekä ihmiset, jotka ovat siihen eri tavoin kosketuksissa.

Ehdotonta kiitosta sarjassa ansaitsee sen piirrosjälki. Kauniisti suunnitellut hahmot ja selkeästi piirretyt sivut luovat kokonaisuuden, jota on helppoa sekä seurata että jopa ihastella. Jokainen hahmo on ulkonäöltään ainutlaatuinen ja äärimmäisen yksityiskohtainen, kärjistymättä kuitenkaan liian epäuskottavaksi tai sotkuiseksi. Tämä onnistunut mutta äärimmäinen hahmopainotteisuus kuvissa ikävä kyllä kuitenkin tarkoittaa, että taustojen kanssa ollaan paikoin oltu jopa hieman turhan laiskoja. Usein ympäristö nähdäänkin kunnolla vain kerran kunkin tilanteen alussa, ja sen jälkeen lukijaa vain tavallaan muistutellaan tapahtumapaikasta satunnaisilla lattianrajoilla tai pylväillä.

Hahmopainotteisuus näkyy Pandora Heartsissa myös tarinapuolella. Jokainen hahmo antaa itsestään vahvan ensivaikutelman, jättäen kuitenkin valtavasti syvyyksiä myöhempien lukujen paljastettavaksi. Heihin on myös jokseenkin helppo kiintyä, ja samastumisvaraa tarjotaan niin päähenkilöissä kuin yksittäisissä vihollisissakin. Sarjan yksi mielenkiintoisimmista puolista onkin sen kyky sekoittaa hahmoihin ja heidän kommelluksiinsa sekä synkkiä ja vakavia että hauskoja ja kepeitä puolia ilman, että kumpikaan osa tuntuu pakotetulta.

Rakkaalla mangalla on monta lajityyppiä

Vaikka tarinan eteneminen onkin harvinaisen hahmoriippuvaista, ei juoni itsessään jää toissijaiseksi. Koukeroinen tarina aukeaa ja etenee hyvin verkkaisesti, eli lukija ja päähenkilöt saavat olla hyvin pitkään pimennossa siitä, mistä koko pitkässä ja hämmentävässä tapahtumaketjussa oikeastaan on kysymys. Hidas tahti on olennainen osa sarjalle ominaista tunnelmaa, mutta nopeampitempoista toimintaa suosivalle se voi kuitenkin olla hyvinkin puuduttavaa. Shounen-leimastaan huolimatta sarja seuraa ehdottomasti enemmän yliluonnollisen mysteerin käytäntöjä, eli päälajityypille perinteiset taistelut jäävät huomattavasti yllättäviä paljastuksia harvinaisemmiksi.

Pandora Heartsia ei sinänsä voi suositella kovinkaan tarkoin rajatulle kohderyhmälle. Sarja yhdistelee elementtejä lukuisista lajityypeistä, eli esimerkiksi komediaan mieltyneet saattavat löytää sarjasta liikaa tragedian piirteitä ja päinvastoin. Sen sijaan sarjan viehätys piilee todennäköisesti siinä, miten tämä monien ominaisuuksien yhdistelmä kullekin lukijalle sattuu maistumaan. Totuus selviää kuitenkin vain kokeilemalla.

Pandora Hearts

9 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Yen Press
Tekijä(t): Jun Mochizuki

Kesto: 10

Plussaa:
Todella kaunista katseltavaa
Kokonaisuudessaan hyvin mielenkiintoinen
Miinusta:
Joskus hieman turhankin verkkainen
Saattaa jakaa mielipiteitä moneenkin suuntaan

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut