Ylivoimaisuus on tylsää

One-Punch Man – arvostelu

Ylivoimaisuus on tylsää

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

onepunchman_kansi1

Moderni Japani on vaarallinen paikka, joten väestö joutuu harva se päivä evakuoitumaan väestönsuojiin. Rakennuksia kaatuu ja teitä sortuu, kun kaupunkeihin saapuvat riehumaan jättiläishirviöt, merenpohjan kalaihmiset, hullujen tiedemiesten luomukset tai maanalaisen kansan invaasioarmeijat. Pahimmillaan liiskaantuu kokonaisia kaupunkeja.

Maailmaa suojelemaan on perustettu kansallinen sankariyhdistys, jonka jäsenet on jaoteltu neljään hierarkkiseen luokkaan. Alimman luokan pohjalta löytyy kaikenlaisia hiihtäjiä, ylimmän huipulta taas monia, joilla on konkreettisia yliluonnollisia voimia. Katastrofien arkipäiväisyyksien vuoksi myös uhkatasot on luokiteltu eri kategorioihin.

onepunchman2

Yhden hitin ihme

Päähenkilömme, 25-vuotias Saitama, on tästä kaikesta autuaan tietämätön. Hän on aloittanut sankarihommat puhtaasti huvikseen, mutta kenenkään tietämättä hänestä on sittemmin tullut paitsi maailman vahvin ihminen myös todennäköisesti koko universumin vahvin olento. Itse asiassa hän on niin vahva, että yhdestäkään vastustajasta ei ole hänelle minkäänlaista haastetta.

Tylsistynyt Saitama saa oppilaakseen nuoren kyborgin nimeltä Genos, joka on vaikuttunut hänen kyvykkyydestään. He liittyvät yhdessä sankariyhdistykseen, ja pääsykokeiden perusteella Genos päätyy korkeimpaan S-kategoriaan, Saitama taas C-kategorian pohjalle.

onepunchman1

Saitaman ongelma on nimittäin se, että kukaan ei ota häntä vakavasti. Lastenpiirretystä karanneen näköisenä kaljupäänä hänet ohitetaan aina olankohauksella. Ja vaikka hän sattuisi tyrmäämään vastustajansa yleisön edessä, kaikki olettavat vain, että tämä vastustaja ilmeisesti sitten ollutkaan niin kovin vahva. Genosin lisäksi Saitaman ottavat vakavasti lähinnä vain tämän arkkiviholliseksi julistautunut pahisninja Sonic ja muuan S-luokan sankari, taistelulajimestari Silver Fang.

Voisitko tiivistää traagisen menneisyytesi 20 sanaan, kiitos?

Ylivoimaisen vahvasta päähenkilöstä kertovan sarjan voisi helposti luulla olevan tylsä, mutta yhteenottojen lopputulos ei ole sarjan pointti. One-Punch Man on nimittäin huumorisarja, ja sen huumori syntyy ensisijaisesti Saitaman itsepäisestä haluttomuudesta olla toimimatta supersankarikliseiden mukaisesti.

onepunchman_kansi3

Vaikka vihollinen julistaisi käyttäneensä aiemmin vasta viittä prosenttia voimistaan, Saitama vain kaivaa nenäänsä. Ekspositiohöpötykset ja dramaattiset motiivit vain pitkästyttävät häntä, ja hän on täysin valmis lyömään vastustajaansa kesken tämän dramaattisen esittelymonologin.

Maailmanlopun keskelläkin Saitama miettii lähinnä lähikaupan tarjouksia, ja hänen arkinen asenteensa vain korostaa salaisia organisaatioita ja hirviöitä pursuavan maailman höpsöyttä hänen ympärillään. Silloin kun taistellaan verenmaku suussa, lukijaa jännittää eniten se, löytääkö Saitama paikan päälle, ennen kuin muilta sankareilta loppuu puhti.

onepunchman4_2

Visuaalinen ilotulitus

One-Punch Man sai alkunsa nimimerkki ONEn töhertelemänä rujona nettimangana. Eyeshield 21:n aikoinaan kynäillyt Yuusuke Murata alkoi piirtää sarjasta vuonna 2012 uusintaversiota Shueishan Tonari no Young Jump -nettilehteen, jossa se on kerännyt suosiota siitä lähtien.

Muratan uusintaversio on hyvin kaunis ja näyttävä manga. Maisemat, hirviöt ja koneet on piirretty äärimmäisen yksityiskohtaisesti, mutta niiden ja hahmojen välinen kontrasti ei koskaan muodostu häiritseväksi, eivätkä taustat näytä läpipiirretyiltä. Tämän kaiken keskellä yleensä simppelin humoristisesti piirretty Saitama on kuin huutomerkki.

onepunchman_3

Taistelukohtauksissa asfaltti repeilee ja betoni murenee, ja kuvakulmaa vääntävissä iskuissa on aitoa paineen tuntua. Tästä huolimatta toiminta on aina äärimmäisen selkeää, eikä lukija joudu koskaan miettimään, kuka löi mitä tai lensi minne.

Sarjaa julkaistaan Japanissa netissä, ja tästä johtuen Murata pystyy käyttämään jatkuvasti koko aukeaman levyisiä kuvia. Ne eivät ikävä kyllä ole paperilla niin vaikuttavia kuin digitaalisessa muodossa luettuna. Viz on julkaissut sarjaa digitaalisesti jo pitkään, mutta eurooppalaiset eivät edelleenkään kelpaa asiakkaiksi.

Pokkarijulkaisuun on siis tyydyttävä. Se on Vizin halpaa budjettilaatua ja ajaa asiansa kelvollisesti; värisivuja sarjassa ei ole alun perinkään.

onepunchman_kansi2

Rakastavaa parodiaa

Sarjan alkupuoli pyörii lähinnä yksittäisten lyhyiden juonikaarten ympärillä, mutta viidennen pokkarin jälkeen juonikaaret alkavat pidentyä. Valtavalla emoaluksella hyökkäävien muukalaisten torjumiseksi tarvitaan S-luokan sankarien yhteistyötä. Tämän jälkeen on laitettava aisoihin Silver Fangin entinen oppilas, sankarintappajaksi ryhtynyt Garoo.

One-Punch Man on huumorisarjaksi hyvin omaperäinen ja kypsä. Yksittäisten vitsien sijaan se keskittyy syleilemään edustamaansa genreä ja puristamaan siitä karhunhalauksella rakastavan mutta itseironisen cocktailin. Mitä vähemmän vaikuttunut Saitama asioista on, sitä hauskempaa lukijoilla on.

onepunchman5

Kyseessä on suoraan sanoen yksi hauskimpia mangoja, joita olen koskaan lukenut. Samalla sen rapea ja muutenkin ensiluokkainen taide tekee siitä myös upean toimintasarjan. Tämä yhdistelmä tekee siitä teoksen, jolle ei tunnu riittävän pelkkä arvosana ”ostokelpoinen”.

Tämän vuoksi otamme nyt kokeeksi käyttöön ”Animen arvoinen” -tunnustusleiman, joka on tarkoitus myöntää sellaisille teoksille, jotka muistetaan varmasti vielä kymmenen vuoden päästäkin. Sen saaneita teoksia kehtaa suositella käytännössä jokaiselle manganlukijalle genremieltymyksiin katsomatta.

Teos: Ostokelpoinen
Supersankariparodiaa ei ole koskaan aiemmin toteutettu näin iskevän hauskasti kirjoitettuna ja uskomattoman komeasti piirrettynä.

Julkaisu: 2/3
Värisivuton kympin pokkari.

animenarvoinen

onepunchman4

TV-anime

One-Punch Man on niin upeasti piirretty, että sen animeksi sovittamisen piti olla mahdoton tehtävä. Jotkut Muratan perättäiset aukeamat on tehtykin pläräysanimaationa selattavaksi, joten teoriassa jopa manga itse olisi voinut olla animeaan paremmin animoitu.

onepunchman_anime2

Näin ei kuitenkaan käynyt. Space Dandyn parissa kunnostautunut ohjaaja Shingo Natsume on saanut palkattua avukseen upean tiimin, ja esimerkiksi ensimmäisen jakson jälkipuoliskon veretseisauttava yhteenotto on legendaarisen Yoshimichi Kamedan käsialaa.

onepunchman_anime1

Kaikki liikkuu koko ajan, eikä sarja tyydy olemaan myöskään kuvakulmiensa puolesta vain alkuteoksensa orjallinen sovitus. Hilpeää kyllä jopa Murata itse on kuulemma osallistumassa sarjan animoimiseen jollain tavalla. Musiikkipuolikin rokkaa.

onepunchman_anime4

Jos animesta pitää jotain huonoa sanottavaa keksiä, on sen taustataide värittömyydessään vähän tylsähköä ja monet kohtaukset keskenään tarpeettoman erityylisiä. Yhtenäistä ilmettä ei juuri ole. Toisaalta tämä ei kauheasti pääse haittaamaan, koska Saitaman koomiset tyylinvaihtelut ovat muutenkin iso osa sarjaa.

onepunchman_anime3

Promovideoissa vilahtelevien hahmojen perusteella animen pitäisi kattaa mangaa ainakin kahdeksan pokkarin verran. Sarjan etenemistahti on ollut yllättävän verkkainen, joten näillä näkymin tämä pitänee suunnilleen paikkansa.

ONE-PUNCH MAN (MANGA)

One-Punch Man

5 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Viz
Tekijä(t): Yusuke Murata

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut