Tuonpuoleisen taajuuksille ja takaisin

Occultic;Nine – arvostelu

Tuonpuoleisen taajuuksille ja takaisin

Tuomas Hiden Kirjoittanut Tuomas Hiden

Rajatieteitä tutkivan professorin murha. Tyttö, joka asusti vuoden muumioituneen veljensä kanssa. Ihmisen ruumiinosilla täytettyjä pirunnyrkkilaatikoita. 256 samaan lampeen samana yönä hukuttautunutta ihmistä. Tokion Kichijoji on täysin sekaisin, ja avain mysteerien ratkaisuun on klikkijournalismiblogia pitävä, tarpeettoman nopeasti puhuva ja yleisesti ärsyttävä NEET-poika Yuuta Gamon.

5pb-yhtiön perustaneen Chiyomaru Shikuran ideoima Occultic;Nine muistuttaa monissa suhteissa firman muita tiedettä ja tuntematonta yhdisteleviä teoksia. Se ei ole osa samaa jatkumoa, mutta tieteen rajoja venytetään samanlaisin tavoin uusiin suuntiin.

Tässä tapauksessa kyseessä on henkimaailma, jolle tarjotaan selityksiä tieteen keinoin. Kaikenlainen urbaanilegendoihin, kirouksiin ja ennustuksiin liittyvä on sarjan tapahtumien keskiössä. Perinteinen rationaalisuus joutuu tekemään sijaa paranormaalille tutkimukselle.

Kiirettä pitää

Occultic;Ninen animen onnistuneisuudesta voi argumentoida niin puolesta kuin vastaankin, mutta mieleenjäävyyden puutteesta sitä ei voi syyttää. Yksityiskohtia pursuava taidetyyli tekee Tokiosta visuaalisesti voimakkaan ympäristön, ja hahmomallien nenät ovat varsinkin edestä katsottuna poikkeuksellinen näky.

Lisäksi ensimmäinen jakso animesta sovitti ensimmäisen ranoben lähes kokonaisuudessaan, mikä johti valtavaan kiireeseen. Kohtauksesta toiseen hypittiin salamana, ja jopa hahmojen puhenopeus oli kuin parodioitua pikakelausta.

Tahti rauhoittui hieman sarjan edetessä, mutta sen ominaiseksi piirteeksi jäi kuitenkin monen tarinakaaren tasapainottelu yhtä aikaa ja kohtauksen vaihtaminen juuri, kun katsojassa herätettiin uusia kysymyksiä. Lopputulos ei ole helpointa seurattavaa, mutta jännitys on kohdillaan.

”My name is the NEET God, and I run a site called Paranormal Science Kirikiri Basara, where I find interesting articles on news sites and individual blogs, then summarize them in my own unique, cool and classy way.”
Right now I was politely explaining to these idiots how the blog I ran worked.

Anime toimiikin parhaiten intensiivisillä hetkillä ja juonenkäänteillä. Ranobe puolestaan on tahdiltaan hieman rauhallisempi ja tarjoaa sekä katsauksia hahmojen sielunelämään että myös joukon yksityiskohtia, jotka anime joutuu ajanpuutteessa jättämään väliin.

Sekä animen että alkuteoksen yhteinen piirre on silti se, että asiaa riittäisi enemmän kuin aika sallii. Kunnioitettavan osan ruutuajasta vievät Durarara!!:a muistuttava kiertoliike, jossa hahmot tapaavat vuorotellen toisiaan ja informaatio leviää, sekä paranormaaleista ilmiöistä väitteleminen ja analysoiminen – rikosten selvittämisestä puhumattakaan. Kiire ja rauhaton ilmapiiri muodostavat osansa sarjan identiteetistä, vaikka katsojan kannalta se on ajoittain hieman kyseenalaista.

Rajoitettu ruutuaika

Päähahmoja on sarjan nimen mukaisesti yhdeksän. Animessa kirouksia välittävä Aria aavepartnereineen ja tulevia tapahtumia piirtelevä Ririka jäävät ikävä kyllä lähinnä kysymysmerkeiksi. Muut kuitenkin ehtivät muodostaa tiiviimmän piirin, ja hahmonkehityskin ehtii mukaan kuvioihin. Armottoman rationaalinen Sarai oppii olemaan tyrmäämättä asioita suoralta kädeltä, ja sarjan alun suurin komedian lähde Yuuta on loppua kohden jo vastuullisempi hahmo.

Mittaamaton kiire estää animea yltämästä parhaimpaansa, kun tapahtumat jyräävät päälle ilman hengähdystaukoja ja katsojan voi olla vaikea pysyä perässä. Suuremmat juonenkäänteet saavat kuitenkin katsomaan sarjaa aivan uudella silmällä, kun aaveiden olemassaolo alkaa kiinnostaa myös omakohtaisista syistä ja taustalla lymyää kuolemattomuutta halajava salaorganisaatio.

Mikäli hektisessä tahdissa pysyy perässä, voi sarja olla vaivan arvoinen kummassakin muodossaan. Kysymyksiä tosin jää vielä tulevaan videopeliinkin vastattavaksi.

Anime

Linkki: J-Novel Club

Teos: 2/3 (ranobe), 2/3 (anime)
Anime on ylikierroksilla käyvä mutta täysillä yrittävä sovitus, joka ikävä kyllä karkotti monet jo alkuunsa. Alkuteos on yksityiskohtaisempi katsaus, jossa hahmojen motiivit ovat paremmin selvillä mutta joka tarjoaa vähemmän aistivirikkeitä.

Julkaisu: 2/3 (ranobe)
Käännös on tunnelmaan sopivan elävä ja sen sanavarasto riittävä.

OCCULTIC;NINE (RANOBE)

Occultic;Nine

0 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    -

Julkaisija(t): J-Novel Club
Tekijä(t): Chiyomaru Shikura

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut