Oranssin ninjan oppivuodet

Naruto – arvostelu

Oranssin ninjan oppivuodet

Sami_Anime Kirjoittanut Sami Karilainen

Maailman suosituin mangailmiö on vihdoin käännetty suomeksi, joten pikkusiskot ja -veljet pääsevät myös lukemaan kirjoja, joista isosisko on intoillut jo hyvän aikaa. Sarja on ollut täällä erittäin suosittu jo vuosia, vaikka sitä ovat voineet tähän asti lukea vain kielitaitoiset. Internetin mahti on melkoinen. Monet ovat varmasti tutustuneet Narutoon myös cosplay-tapahtumissa, joissa hahmot ovat olleet suosittuja jo pitkään.

Naruton nimellä on julkaistu yli 40 mangaa, 200 animejaksoa, leffoja, pelejä, figuureja, keräilykortteja ja lukemattomasti erilaista pikkutavaraa. Nyt Suomessa julkaistu yhden mangan ensimmäinen osa on siis vain pisara valtamerestä, eikä se anna kattavaa kuvaa koko ilmiöstä. Manga kuitenkin esittelee Naruton juuret faneille, jotka ovat tutustuneet siihen vain animen kautta.

Oman aikansa anarkisti

Mangan alussa Naruto ei vielä ole se sankari, joksi hän myöhemmin kasvaa. Naruto on ninjakoulu huonoin oppilas kautta aikain . Hän on lorvaileva keppostelija, jota opinnot eivät kiinnosta. Naruto käyttää aikansa kylän patsaiden turmelemiseen ja opettajiensa kiusaamiseen. Ainoa ninjataito, jonka hän osaa, on äkillisen nenäverenvuodon aiheuttaminen vastustajille.

Naruto on varsin epätyypillinen ninjahahmo. Ninjat pukeutuvat yleensä uhkaaviin ja tiukkoihin mustiin trikoisiin, jotka on vielä usein koristeltu piikeillä, ja peittävät kasvonsa hupulla. Naruto pukeutuu oranssiin verryttelypukuun ja lentäjänlaseihin, jotka myöhemmin vaihtuvat tutuksi otsapannaksi. Ensimmäisen osan Naruto on klassinen väärinymmärretty lapsi. Hän on kasvanut vailla vanhempiensa rakkautta ja hakee huomiota purkamalla pahaa oloaan ympäristöönsä.

Alku on aina vaikea

Ensimmäinen kirja koostuu seitsemästä eri kappaleesta. Ensimmäinen kappale eroaa muista, sillä se on oma tarinansa ja on varmasti ollut koko sarjan pilotti. Se on lähes kolme kertaa pidempi kuin muut kappaleet ja sisältää paljon enemmän dramatiikkaa ja toimintaa. Myöhemmissä kappaleissa seurataan Ryhmä 7:n ensimmäistä harjoitusta ja esitellään hahmoja. Ryhmä 7 saa alkunsa, kun Naruto joutuu samaan kouluryhmään Sasuken ja Sakuran kanssa.

Mangan ensimmäinen osa on vessahuumorilla höystettyä kouludraamaa, josta myöhempien osien eeppiset taistelut ovat kaukana. Sarjan valtavaa suosiota ei olisi voinut ennustaa tämän kirjan perusteella.

Suomennos sopii melko hyvin Naruton riiviömäiseen luonteeseen, mutta Naruton käyttämät ilmaisut eivät kuulosta nykypäivän suomelta. ”Voi rökäle”, ”pöljä” ja ”perhanan perhana” kuulostavat liian vanhanaikaisilta anarkistisen nuoren ninjan suussa. Kääntäjä ansaitsee kuitenkin kiitoksen siitä, että hän on lisännyt kirjan loppuun pitkän selostuksen ninjatermien kääntämisestä.

Tämä käännös sopii parhaiten nykyisiä Naruto-faneja nuoremmille lukijoille, sillä nykyinen fanikunta lienee jo lukenut kirjat etu- ja takaperin englanniksi. Tästä on hyvä aloittaa, ja toivottavasti myös loput osat käännetään suomeksi.

Naruto

145 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t): Masashi Kishimoto

Kesto: 41 pokkaria

Plussaa:
Pilottijakso
Miinusta:
Omaperäisyyden puute
Vessahuumori

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut