Me ollaan sankareita kaikki

My Hero Academia – arvostelu

Me ollaan sankareita kaikki

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

heroacademia_kansi1

Noin 80 prosentilla ihmisistä on nykyään jonkinlainen supervoima. Käsiin räjähtänyttä rikollisuutta hillitäkseen valtio ostaa pahistenpyydystyspalveluja yksityisiltä supersankaritoimistoilta, ja sankari onkin kaikkien lasten toiveammatti.

Se on myös supervoimattomana syntyneen Midoriyan haave. Sattumalta häneen iskee silmänsä maailman vahvin sankari All Might, joka tekee hänestä salaa hiipuvien supervoimiensa perijän. All Might nimittäin tunnistaa Midoriyassa sankarin tärkeimmän ominaisuuden: vaistonvaraisen ja pyyteettömän halun auttaa muita.

heroacademia3

Suuri voima tuo suuren treenaustarpeen

Tie käy U.A.:n eli Yuuein sankarilukioon, jossa myös All Might aloittaa opettajana. Midoriyalla on ongelmia uusien voimiensa hallitsemisessa, ja aluksi niiden käyttäminen murskaa joka kerta hänen luunsa. Työharjoittelussa All Mightin yodamaisen opettajan parissa Midoriya alkaa kuitenkin hallita voimiensa säätelyä. Hän alkaa myös kantaa lapsuuden pilkkanimeä ”Deku” ylpeästi sankarinimenään.

myheroacademia5

Midoriyan 19 luokkatoveria ovat värikäs joukko, joiden supervoimat vaihtelevat painonpoistosta näkymättömyyteen ja supernopeudesta elementaalivoimiin. Myös motiivit vaihtelevat: pirtsakka Uraraka haluaa sankariksi auttaakseen köyhiä vanhempiaan, luokan puheenjohtaja Iida taas tahtoo täyttää perheensä korkeat odotukset. Sekä tuli- että jäävoimat omaava synkeä Todoroki taas kapinoi vaativaa isäänsä vastaan.

heroacademia_kuva1

Liikuntafestivaalin ja käytännön harjoitusten myötä A-1-luokasta hioutuu pian varsin tiivis kaveriporukka. Midoriyalla on kuitenkin jatkuvasti ongelmia räjähteleväisen lapsuudenystävänsä Bakugoon kanssa, joka haluaa olla aina kaikessa paras. Bakugoo ei ole tiimipelaajaa nähnytkään, ja Midoriyan avuliaisuus saa hänet tuntemaan olonsa jatkuvasti heistä kahdesta vähäisemmäksi.

Itsekseen sankaritriviaa mutiseva ja muistiinpanoja tekevä, pörrötukkainen ja pisamanaamainen Midoriya on poikkeuksellinen tapaus Shonen Jump -päähenkilöksi. Hän on enemmän strategi kuin tulisielu, ja herkkinä hetkenä kyynelet suihkuavat kaaressa. Toisaalta juuri siksi hänen tasaista kehitystään on hauska seurata.

heroacademia1

Tulevaisuudenlupaus

Sarjan vahvimpia puolia on sen mielenkiintoinen maailmanrakennus, jossa on paljon hauskoja ja realistisia yksityiskohtia. Sankariosaston pääsykokeissa karsiutuneet saattavat kantaa kaunaa, ja opiskelijat voivat saada rikossyytteitä, jos sooloilevat kaupungilla ilman valvojaansa. Luokan vahvinkaan tappelija ei pärjää yksinään aikuiselle pahikselle, ja pysyvän vammautumisen riski on aina olemassa.

heroacademia2

Sarja on hauska myös visuaalisesti. Hahmosuunnittelu on kysymyksiä herättävää, ja suuri osa isompien iskujen ääniefekteistä on kirjoitettu englanniksi. Amerikkalaisfiilistä korostaa myös All Might, joka leveästi virnuilevassa muskelimoodissaan on piirretty kokonaan eri tyylillä kuin muu sarja.

heroacademia4

Sarjan heikoin puoli ovat sen mystiset pahikset, joiden motiivit tuntuvat koostuvan fasismista höpöttämisestä ja rahan vuoksi sankaroimisen tekopyhyyden kritisoimisesta. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että sarjan suunnitelmana on rakentaa pahisten ympärille yksi isompi juonikaari, joka etenee hiljalleen syklisen koulunkäynnin taustalla.

Tämän vuoksi voi olla, että My Hero Academiasta ei tule kymmenien pokkarien pituista sarjaa. Tästä huolimatta se on menestynyt paljon paremmin kuin Kohei Horikoshin edellinen sarja, nolosti lopetettu Barrage (Anime 4/2013) – ja ihan syystä. Animesovitus onkin jo nurkan takana.

Teos: Ostokelpoinen
Hauskalla ryhmädynamiikalla pelaileva toimintamanga, jossa yhdistyvät koulu- ja supersankarigenren parhaat puolet.

Julkaisu: 2/3
Vizin värisivuton kympin pokkari.

heroacademia_kansi2

MY HERO ACADEMIA (MANGA)

My Hero Academia

3 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Viz
Tekijä(t): Kohei Horikoshi

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut