Tulevaisuus on jo kirjoitettu

Mirai nikki – arvostelu

Tulevaisuus on jo kirjoitettu

Nita Lohi Kirjoittanut Nita Lohi

Mitä tekisit, jos voisit lukea päiväkirjastasi tulevaisuuden merkintöjä? Tästä ideasta lähtee liikkeelle Mirai nikki. Kyyninen selviytymiskamppailu uuden maailman jumaluudesta saapuu nyt Suomeen.

Mirai nikki on tekijänsä Sakae Esunon toinen sarja ja ensimmäinen menestys. Se ilmestyi vuosina 2006–2010 Kadokawan Monthly Shonen Ace -lehdessä ja oli ensimmäisiä Death Noten inspiroimia sarjoja heti tuoreeltaan sen päätyttyä.

Sarja saatiin nyt yllättäen suomeksi, kun Ivrea aloitti toimintansa uudestaan ja julkisti sen ensimmäisten uusien sarjojensa joukossa. Suomijulkaisulle onkin varmasti kysyntää, sillä Tokyopop ehti aikoinaan julkaista sarjan 12 pokkarista englanniksi vain kymmenen ensimmäistä.

Pelin henki

Mirai nikkin päähenkilö on neljäntoista ikäinen Yukiteru Amano, yksinäinen syrjäänvetäytyjä. Hän tyytyy tarkkailemaan ympäristöään ja kirjaamaan sen tapahtumat ylös kännykkänsä päiväkirjaan. Seuranaan hänellä on vain mielikuvitusystävänsä, ajan ja tilan valtias Deus Ex Machina, sekä tämän pirtsakka palvelija Murumuru.

Deus osoittautuu kuitenkin todellisemmaksi kuin Yukiteru luulee, kun hän antaa tämän päiväkirjalle kyvyn ennustaa tulevaa. Päiväkirjaan alkaa ilmestyä ennalta merkintöjä tulevien 90 päivän ajalta.

Aluksi Yukiteru käyttää tulevaisuuspäiväkirjaansa menestyäkseen koulussa ja välttääkseen kateellisten koulutovereiden pieksännät. Sitten siihen kuitenkin ilmestyy pahaenteinen merkintä, joka ennustaa hänen kuolemansa.

Luokkatoveri Yuno Gasain avulla Yukiteru välttää kuoleman sarjamurhaajan käsissä, ja hänelle selviää, ettei hän ole ainoa tulevaisuuspäiväkirjan omistaja. Päiväkirjanhaltijoita on yhteensä kaksitoista, ja Deus paljastaa, että he ovat kaikki osallistujia selviytymispelissä. Pelin voittajasta tulee uusi jumala Deusin paikalle.

Pärjätäkseen pelissä Yukiteru yhdistää vastentahtoisesti voimansa Yunon kanssa. Yunokin on päiväkirjanhaltija, mutta hänellä on häiriintynyt romanttinen pakkomielle Yukiteruun, ja hän käyttää päiväkirjaansa tämän väijymiseen. Jos Yukiteru haluaa säilyä hengissä, hänen on kuitenkin turvauduttava Yunon apuun.

Selviytymispelin osanottajat näkevät tulevaisuuden tapahtumat päiväkirjastaan ja voivat toimintaansa muuttamalla välttää niiden ennustukset. Päiväkirjanhaltijoiden tavoitteena on saada selville toisten pelaajien henkilöllisyys ja tappaa heidät, ennen kuin itse pääsevät hengestään. Jokaisen pelaajan päiväkirja on konkreettisesti hänen tulevaisuutensa, joten jos se tuhoutuu, omistaja kuolee.

Päiväkirjojen ominaisuudet riippuvat siitä, mihin niitä käytettiin ennen pelin alkua. Yukiterun sivustakatsojan päiväkirja raportoi kaikesta ympärillä tapahtuvasta, kun taas Yunon Yukiteru-päiväkirja tallettaa Yukiterun liikkeet kymmenen minuutin välein. Yhdessä ne tarjoavat omistajilleen valtavasti monipuolista tietoa.

Muut osanottajat pystyvät omien päiväkirjojensa avulla muun muassa pakenemaan täydellisesti, ennustamaan rikoksia tai näkemään johtamansa kultin jäsenten silmien kautta. Useimmat päiväkirjat ovat kännyköissä, mutta ne voivat olla myös kääröjä, kuvakirjoja tai ääninauhureita.

Päiväkirjojen erilaiset voimat ovat ihastuttavan erottuvia ja luovia. Niiden edut ja haitat tekevät kilpailuasetelmasta dynaamisen ja pakottavat osanottajat vaihtamaan strategiaansa tilanteen mukaan. Päiväkirjan voima ei silti ratkaise voittajaa – Yunon päiväkirja on koko joukon hyödyttömin, mutta pelaajana hän on kaikista taitavin.

Elämä on kurjaa ja lopuksi kuolee

Mirai nikkin maailmassa monille käy kurjasti, eivätkä sen päähenkilöt todellakaan ole mitään suoraselkäisiä oikeuden puolustajia. Aluksi Yukiteru on tavallinen hyväntahtoinen nuorukainen, jonka itsetunnon vanhempien ero on nujertanut. Hän väittää viihtyvänsä sivustakatsojana, mutta haluaisi todellisuudessa ystävystyä muiden kanssa.

Päiväkirjapelin alussa Yukiteru ei lähde mukaan noin vain, vaan puolustautuu häntä jahtaavilta päiväkirjanhaltijoilta ja liittoutuu halukkaiden pelaajien kanssa. Vähitellen hänen kärsimänsä menetykset kuitenkin murtavat hänen psyykensä. Hän osallistuu peliin tosissaan saadakseen jumalvoimat ja peruakseen niiden avulla pelin aiheuttamat kuolemat.

Pääkaksikon suhde on mangan onnistuneimpia ja mielenkiintoisimpia kuvioita. Perusshounenissa nähdään harvoin näin tahallisen kieroutunutta rakkaustarinaa.

Yuno on täydellinen yanderekuningatar, jonka kanssa Yukiteru ei haluaisi olla missään tekemisissä. Hän joutuu kuitenkin liittoutumaan stalkkerinsa kanssa selvitäkseen hengissä ja jopa suojellakseen uusia ystäviään Yunon mustasukkaisuudelta. Aina kun Yunon haavoittuvuus tulee esiin ja Yukiteru alkaa nähdä hänet uudessa valossa, hän vie kammottavat tempauksensa seuraavalle tasolle ja tuhoaa täysin tämän orastavan luottamuksen.

Yunolla on oma traaginen taustansa, joka on tehnyt hänestä ihmisraunion. Yukiteru on ainoa tulevaisuus, jonka hän näkee itsellään vielä olevan, joten hän ripustautuu tähän sairaalloisesti. Saadakseen täydellisen tulevaisuutensa Yuno on valmis manipuloimaan Yukiterua säälimättömästi ja lahtaamaan kenet tahansa.

Kaksikon välille muodostuu vähitellen todellinen side, joka nousee erittäin keskeiseen rooliin sarjan loppumetreillä. Manga ei silti missään vaiheessa luulottele, että heidän suhteensa olisi terve.

Lapsellista kapinaa

Harmi kyllä Mirai nikki ei yhdistä teini-ikäistä kohdeyleisöään kyyniseen maailmankatsomukseen yhtä hyvin kuin Death Note. Sen juonenkäänteet lyövät yli yhtä reippaasti kuin kevyemmissä lajitovereissaan: terroristi miinoittaa koulun minuuteissa, kultin jäsenet hypnotisoidaan kuin vettä vain ja nelivuotiaalla on käytettävissään talon täydeltä myrkkykaasua. Meno vain yltyy sitä hölmömmäksi, mitä pidemmälle peli etenee. Juonen uskottavuus ottaa jatkuvasti turpaan yhtä lujaa kuin Yunon lukemattomat uhrit.

Hahmojen mielenterveys on revitty rikki kuin joululahjojen käärepaperi, mutta Yunoa lukuun ottamatta he käyttäytyvät kuin olisivat idealistisessa tappelushounenissa, jossa oikeus voittaa aina. Raadollinen selviytymispeli ja pelaajien kovat kokemukset keskeytyvät ajoittain pikkutuhmiin bikinikommelluksiin, jotka aiheuttavat lähinnä myötähäpeää. Mirai nikkin kyynisyys on kuin keskenkasvuisten pseudokapinaa, jolle vanhemmalla iällä nauretaan hieman nolona.

Kun tuhansittain ihmisiä tappanut terroristi on tarinan henkilöistä sympaattisimpia, hahmojen nurjamielisyyteen tympääntyy nopeasti. Sekä Yukiterun sinisilmäisyys pelin alussa että hänen sortumisensa hirmutekoihin sarjan edetessä käyvät hermoille.

Muut kisaajat voivat kieltää halunsa ryhtyä jumalaksi jumalan paikalle ja ehdottaa liittoa, mutta olivatpa heidän aikeensa kuinka hyvät tahansa, he puukottavat ennen pitkää toisiaan selkään. Yuno on monesti ainoa, joka tajuaa missä mennään ja saa yhtään mitään aikaan. Yunonkaan puolia ei kuitenkaan halua pitää, kun hän halkoo kalloja leveä hymy huulillaan ja kyttää Yukiterua postiluukun kautta.

Luulisi, että selviytymispelissä saisi seurata älyjen mittelöä, jossa pelaajat nokittavat toisiaan oveluudessa, ja välillä peliliikkeitä saakin ihailla. Päiväkirjan pitäminen ei kuitenkaan näytä tekevän ihmisestä turhan fiksua, sillä jumalakandidaatit mokailevat jatkuvasti. Varsinainen päiväkirjan lukeminen unohtuu kummallisen usein, ja etulyöntiaseman saavuttaneet pelaajat tuhoavat tilaisuutensa säästämällä mielivaltaisesti uhriensa hengen. Yukiteru on riippuvainen Yunosta, mutta hän sietää myös jälleen kuvioihin ilmestyvän isänsä uskomattomia temppuja. Hahmokaartin fiksuimpia on sarjan puolivälissä mukaan saapuva Aru Akise, joka pärjää päiväkirjanhaltijoille ilman omaa tulevaisuuspäiväkirjaa.

Lue siinä sitten vastenmielisistä hahmoista tekemässä typeriä virheitä ja odottele, että ne muutamat oikeasti mukavat ihmiset kokevat väistämättä inhan kuoleman. Loppua kohden Mirai nikki kuitenkin rikkoo odotuksia ja heittää sekaan muutamia yllätyksiä. Sen päätöksestä jää suuhun odottamattoman hyvä maku.

Joko rasittava tai rakastettava

Jotakin kiehtovaa Mirai nikkin reseptissä kuitenkin on, sen verran ansiokkaasti se on niittänyt suosiota. Jo sen ilmestymisaikaan ilmestyi kaksi sivutarinaa, päiväkirjanhaltija Minene Uryuun elämää valottava Mosaic ja vaihtoehtoisen tarinan kertova Paradox, jossa Akise osallistuu peliin Yukiterun sijasta. Uusin lisäys sarjaan on viime vuonna kynäilty Mirai nikki Redial, joka toimii tarinan epilogina.

Syksyllä 2011 esitettiin Asread-studion tekemä 26-jaksoinen tv-animesovitus. Animesarja hyödyntää sivutarinoita lisäämällä mukaan niiden elementtejä ja syventää muutenkin muita päiväkirjanhaltijoita. Visuaalista ilmettä on viilattu kypsemmäksi, ja etenkin Yunon ilmeisiin on lisätty aimo annos häiriintyneisyyttä. Animen parhaita puolia on loistavasti sarjan synkkään tunnelmaan istuva musiikki.

Mirai nikkistä on tehty myös peli, joka esittelee kolmannentoista päiväkirjanhaltijan, sekä näytelty tv-sarja Another World, joka kertoo sarjan maailmaan sijoittuvan uuden tarinan. Kysyntää tuoteperheelle on siis riittänyt.

Idea erilaisista tulevaisuutta ennustavista päiväkirjoista antaa Mirai nikkille vahvat lähtökohdat. Sen nurjuus voi kuitenkin olla joko houkuttelevaa tai luotaantyöntävää, eikä se yrityksistä huolimatta ole mitenkään älykäs. On vaikea sanoa, mitä sen virheet ovat, koska kaiken tekemänsä se tekee täysin tarkoituksellisesti.

Jos kaipaa astetta raadollisempaa shounenia ja mangahahmot ovat parempia kyynisinä antisankareina kuin puhdassydämisinä seikkailijoina, Mirai nikki varmaan miellyttää. Jos taas ei halua jatkuvasti hakata lukiessaan otsaansa, se tuskin on paras valinta.

Manga saattaa kuitenkin olla lukemisen arvoinen pelkästään Yunon vuoksi. Kaikkien yanderehahmojen tulisi ottaa hänestä oppia.

Ankanpojasta tuli joutsen

Kukaan ei osannut odottaa, että aikataulujen myöhästelystä ja luokattomista käännöksistä tunnettu Ivrea ryhdistäytyisi. Lupaus linjan muutoksesta ja uusista laadukkaista julkaisuista tuli kuin kirkkaalta taivaalta.

Ivrean uusi tiimi julisti, että vuoden alusta firmalta ilmestyisi uutta mangaa säännöllisesti kuukausittain koreilla irtokansilla ja alkuperäiskielestä tehdyillä käännöksillä. Ensimmäisen sarjajulkistuksen kovimmat nimet olivat Madoka Magican mangaversio ja Mirai nikki.

Mirai nikkin ensimmäiset osat näyttävät juuri siltä kuin luvattiin. Irtokannet on, ja niiden suunnittelu vastaa alkuperäisiä japanilaispokkareita aina länsimaisin kirjaimin ladottua h2a ja mangakan nimen sijoitusta myöten. Irtolärpäkkeen alta löytyy pelkistetympi, ikävästi väriä päästävä tummansininen kansi. Sisäsivujen painojälki on siistiä, ja mukana on myös värisivuja.

Ivrean toimitus on päättänyt jättää julkaisuun alkuperäisen nimen. Ratkaisu ei ole omiaan houkuttelemaan muuta yleisöä kuin jo valmiiksi mangaa lukevia, joille nimi voi olla entuudestaan tuttu.

Itse en kuitenkaan löydä siitä valittamista. Mirai nikki on ytimekäs ja helposti lausuttava nimi, josta suomenkielisenä tulisi pitkä ja kömpelö. Alkuperäisnimi on mukavaa vaihtelua tietäen, mitä käännösnimihirviöitä muut Ivrean julkaisut ovat saaneet.

Viilauksen tarvetta

Aiempia Ivrean julkaisuja riivasivat välikielestä väännetyt käännökset. Ne olivat parhaimmillaan kömpelöä suomea ja pahimmillaan surkuhupaisia, täysin tilanteeseen sopimattomia tekeleitä. Uuden julkaisupolitiikan mukaisesti Mirai nikki on käännetty suoraan japanista.

Emma Myllysen käännös on selkeä ja ajaa hyvin asiansa, mutta sitä vaivaa jäykkyys. Kieleen kaipaisi vielä lisää sujuvuutta ja lennokkuutta, joka tekisi lukukokemuksesta hykerryttävän. Lainausmerkkien käyttöäkin saisi hillitä. Päiväkirjanhaltijoiden numerokoodinimet olisi tarvinnut laittaa lainausmerkkeihin vain ensimmäisellä kerralla, mutta nyt niitä riiputetaan turhaan mukana läpi koko tarinan.

Ääniefektit on korvattu uusilla miltei saumattomasti, ja ne näyttävät hyviltä. Kumma kyllä vain osa efekteistä on käännetty ja loput jätetty japanilaiseen alkuperäisasuun. Monesti ne ovat vielä kooltaan niin pieniä, että ne olisi ollut helppo korvata puuttumatta piirrosjälkeen. Nykyisellään osaan efekteistä ei ole minkäänlaisia käännöksiä, ja kun korvausjälki on muuten niin siistiä, epäjohdonmukaisuus ärsyttää.

Ensimmäisen osan lopussa on vielä aukeamallinen toimituksen terveisiä. Siinä valotetaan muutamia käännösratkaisuja, kerrotaan Mirai nikkin eri versioista ja esitellään sarjan tekijä. Teksti olisi kuitenkin tarvinnut vielä oikolukua. Jatkuviin sulkuhuomautuksiin katkeavat lauseet ja jokaisessa lauseessa täysin taivuttamattomana esiintyvä sarjan nimi jättävät harmillisen amatöörimäisen vaikutelman – aivan kuin taittaja olisi luullut suomen taivutuspäätteitä kirjoitusvirheiksi ja poistanut ne. Muutoin soisi kyllä, että Ivrean tulevissakin julkaisuissa olisi mukana tällaista pientä lisätietoa.

Suomenkielisen painoksen kömpelyydet ovat kuitenkin pieniä kosmeettisia seikkoja. Lukukokemuksen tärvää todennäköisemmin itse teoksen laatu kuin Ivrean julkaisu. Jos Mirai nikki siis iskee, sitä voi hyvin lukea suomen kielellä. Kun vielä ilmestymisaikataulussakin on pysytty kohtuullisesti, suuressa mittakaavassa ei ole nillitettävää.

Teos: Harkittava
Lukijasta riippuen joko mukaansatempaava selviytymissarja tai jäätävää tauhkaa. Ainakaan sen 12 pokkarin pituus ei ole ylivoimainen.

Julkaisu: 3/3
Miljoona kertaa laadukkaampi kuin entisajan Ivrealla. Käännöksen sujuvuudessa ja ääniefektien johdonmukaisuudessa voi vielä tsempata.

MIRAI NIKKI (MANGA)

Mirai nikki

13 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Ivrea Suomi
Tekijä(t): Sakae Esuno

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut