Pyhää sanaa sarjakuvasukupolvelle

Manga-Raamattu – arvostelu

Pyhää sanaa sarjakuvasukupolvelle

Waksu Kirjoittanut Juha Wakonen

Ajatus kristinuskon pyhän kirjan, Raamatun, kääntämisestä ja kuvittamisesta sarjakuvan muotoon ei ole millään tavalla uusi. Tunnetun englantilaisen piirrostaiteilijan Sikun ja käsikirjoittajana toimineen Akinsikun yhteistyön tuloksena syntynyt visuaalisesti varsin upea Manga-Raamattu ei ole sekään ensimmäinen lajissaan. Japanissa on viimeisten vuosikymmenten aikana julkaistu useita Raamatun tunnetuimpien kertomusten kuvitettuja versioita – ja ovathan kristinuskon sanoiksi puetut vaiheet muutenkin usein toimineet innoituksen lähteinä japanilaisen mangan ja animen kertomille tarinoille.

Kierrätetystä ideastaan huolimatta Manga-Raamatun lähtökohta on erityisesti meidän ajassamme mitä otollisin. Kirkko nimittäin tarvitsee varsin kipeästi sanomalleen erityisesti nuoriin vetoavan sapluunan. Aikaisemmin uusien sukupolvien kiinnostus uskon asioita kohtaan on yritetty voittaa muun muassa populaarimusiikin keinoin, mutta nykyisen Japani-harrastamisen suosion keskellä Vanhan ja Uuden Testamentin kertomuksien pukeminen japanilaisen sarjakuvan asuun tuntuu varsin luontevalta. Periaatteessa kyseessä on kuitenkin mangatyyliin piirretty sarjakuva, ei varsinainen japanilainen manga-Raamattu. Lukusuuntakin on tuttu länsimainen. Sikun kädenjälki on semantiikasta huolimatta hyvin tasokasta ja tyylikästä, vaikka lukija tosin ei aina voikaan olla varma siitä, onko kyseessä todellakin Raamatun tarinan kuvitettu versio vai kenties fantasiaseikkailu kaikkine tunnetuimpine kliseineen.

Mukana ovat monet tunnetuimmista Raamatun kertomuksista, kuten maailman ja ensimmäisen ihmisen luominen, Mooseksen ja Israelin valitun kansan pako Egyptistä, kuningas Daavidin ja Goljat-jättiläisen kohtaaminen, lukuisia Jeesus Nasaretilaisen vertauksia ja Ilmestyskirja. Välillä kertomuksia pyritään käsikirjoittajan toimesta kytkemään myös moderneihin asiayhteyksiin. Näin esimerkiksi Jobin koettelemuksia kuvittavaan kohtaukseen on päässyt mukaan jopa Nagasakin yllä räjäytetty ydinpommi, Fat Man.

Valitettavasti tämä tekee Manga-Raamatusta paikoitellen tarpeettoman sekavan. Siitäkin huolimatta, että tapahtumat itsessään ovat tuttuja meille monelle jo ala-asteen uskontotunneilta, on sekä tarinasta että ajasta ja paikasta toiseen pomppivaa kerrontaa välillä todella hankala seurata. Sikun mahtipontinen piirrosjälki tuntuu sekin välillä hieman notkahtavan. Kaiken kaikkiaan teoksen idea on onnistunut, mutta sen toteutus on kenties aavistuksen verran liian kosiskeleva ja virtaviivaistettu. Esipuheessa esitetään toive, että sarjakuva herättäisi lukijoiden kiinnostuksen myös siihen varsinaiseen pyhään kirjaan. Tällaisenaan Manga-Raamatun kuvittamat kertomukset kuitenkin jäävät melko irrallisiksi – ja alla vaikuttava hyvä sanoma hukkuu fantasiatarinan elkeisiin.

Manga-Raamattu

17 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/5
  1. Lukijat
    2/5

Julkaisija(t): Kustannus Oy Arkki
Tekijä(t):

Kieli: Suomi

Plussaa:
Idea
Paikoitellen varsin komeasti kuvitettu
Miinusta:
Sekava
Visuaalinen taso notkahtelee ajoittain

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut