Keho ja sielu irrallaan

Kokoro Connect – arvostelu

Keho ja sielu irrallaan

Cilla Lohi Kirjoittanut Cilla Lohi

Sadanatsu Andan Kokoro Connect -ranobesarjasta vuonna 2012 tehty lyhyt animesovitus oli sen verran suosittu, että se julkaistiin myös lännessä. Kenties sen innoittamana Seven Seas tuo nyt länsimarkkinoille myös sarjan mangasovituksen, joka on jatkunut tähän mennessä viiden pokkarin verran.

Yksityisen Yamaboshi-koulun kerhopakon takia viisi oppilasta on perustanut kulttuurikerhon, koska heidän omat kerhoehdotuksensa eivät menneet läpi. Kerhoon kuuluvat iloluontoinen Iori, kylmän asiallinen Inaba, pieni ja pippurinen Yui, lupsakka Aoki sekä ystävällinen Taichi.

Eräänä päivänä kerholaisten sielut alkavat täysin sattumanvaraisesti vaihtua keskenään. Syylliseksi ilmoittautuu homssuisen Gotoo-opettajan ruumiin vallannut mystinen olio. Tilanne on masentava, sillä tympeä olento on laittanut tilanteen alulle silkkaa kettumaisuuttaan ja aikoo lopettaa vasta, kun sitä huvittaa.

Ei lällyimmästä päästä

Kokoro Connect on vakavampi sarja kuin esimerkiksi Yamada-kun and the Seven Witches, jossa kehonvaihdoksista seuraa lähinnä komediaa ja niitä pystytään kontrolloimaan. Kokoro Connectissa sielut vaihtuvat satunnaisesti, ja vaihdosten kesto vaihtelee paljon. Nolojen koulutilanteiden sijaan nuoria kauhistuttaa eniten, että heidän synkimmät salaisuutensa alkavat kehonvaihdosten myötä paljastua toisilleen. Yuin keho esimerkiksi säikähtää miesten kosketusta sielusta riippumatta, ja Iori paljastuu olevan kotonaan lähes aina yksin.

Moraalikysymyksiäkin käsitellään. Taichi ja Aoki kuvaavat toisistaan söpöjä videoita tyttöjen kehoissa ollessaan, ja vessassa joutuu väkisinkin kohtaamaan toisen sukupuolen fyysiset eroavaisuudet. Iori ottaa puheeksi myös ajatuksen toisen kehon seksuaalisesta käpälöinnistä, mutta myöntää itsekin, ettei koskaan sortuisi sellaiseen. Nuoret päättävätkin pitää yhtä ja selvitä koettelemuksestaan yhteistyöllä.

Taustalla tarkkaileva mystinen olio saa kuitenkin nopeasti kehonvaihdoksista tarpeekseen. Nuorilla onkin pian vastassaan uusia ja entistä haastavampia koettelemuksia.

Persoonallisen epätäydellinen

Paremmin ranobekuvittajana tunnettu CUTEG osaa näemmä tehdä myös mangaa. Hänen piirrosjälkensä on monisävyisempi ja persoonallisempi kuin animesovituksen siistitty ja jokseenkin geneerinen ilme. Toisaalta manga näyttää myös ikävän haparoivasti piirretyltä, paikoin suttuiseltakin.

Kokoro Connectin väriskaala on varsin tumma, eikä kirkkaansävyisiä vaatteita tai hiuksia juurikaan näy. Animessa tämä ei haitannut, mutta mustavalkoisena mangana lopputulos taas on niin rastereilla täytetty, että kuvista on ajoittain hankala saada selvää. Suttuinen painojälki ei auta asiaa.

Animessa hahmojen ääninäyttelijät osasivat jäljitellä taitavasti kaikkien päähenkilöiden puhetapoja, joten oli helppo erottaa, milloin oli kenenkin sielu kyseessä. Mangassa taas hahmojen puhekuplissa näkyy kehonvaihdosten aikana puhujan ”oma” pää selventämässä näppärästi, kuka on kuka.

Kokoro Connect käsittelee elämän pelkoja ja avun pyytämisen vaikeutta syvällisesti mutta tunteikkaasti. Se on tutustumisen arvoinen astetta vakavamman mangan ystäville.

Teos: 3/3
Suttuisesta piirrosjäljestä huolimatta kaunis ja hyvin kirjoitettu sarja, joka sisältää hahmokehitystä.

Julkaisu: 2/3
Värisivuja ei ole, tekijöiden terveiset löytyvät. Painojälki ei ole parhaimmasta päästä.

KOKORO CONNECT (MANGA)

Kokoro Connect

1 käyttäjä omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Seven Seas
Tekijä(t): CUTEG

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut