Kinon kaunis maailma

Kino's Journey – arvostelu

Kinon kaunis maailma

lviitanen Kirjoittanut Leena Viitanen

Kino’s Journey on sovitus Keiichi Sigsawan samannimisestä ja huippusuositusta light novel -romaanisarjasta. Kinon matka on kertomus ihmisyydestä, elämän arvoituksista ja siitä, mikä oikeastaan on kaunista ja hyvää. Pölyistä tietä nielee puhuva moottoripyörä Hermes, jonka kyydissä istuu maailmankiertäjä Kino. Parivaljakko taivaltaa kaupungista toiseen kohdaten rujoutta, tragedioita ja inhimillisiä erehdyksiä. Hermeksellä, Kinolla tai Kinon kahdella revolverilla ei ole taipaleellaan päämäärää, ei alkua eikä loppua. Kinolle, kuten kaikille muillekin kulkureille, itse matka on tärkein.

Vuonna 2003 valmistunut Studio Wombatin 13-osainen anime on saanut esimerkillisesti toisinnettua alkuperäisteoksen absurdin ja unenomaisen tunnelman. Animointi on hillittyä ja kaunista, vahvoilla kontrasteilla leikkivää. Ihastuttavaa on myös se, että Kinon reissullaan kohtaamat hahmot eivät ole tusina-bishouneneita, vaan yhtä rumia tai kauniita kuin tarinansakin.

Kino’s Journey on episodimainen, kuten sen inspiraationa ollut kirjakin. Jokainen osa on oma ehyt kertomuksensa, opetus maailman viehättävästä vastenmielisyydestä. Koska Kinolla ei ole matkallaan tavoitetta, ei animellakaan ole yhtenäistä, jaksosta toiseen etenevää juonta. Irrallisuus on tässä tapauksessa toimivaa. Sarja seurailee Sigsawan teoksen kulkua, mutta sekoitetussa järjestyksessä. Esimerkiksi Kinon ”syntymä” nähdään vasta neljännessä osassa.

Merkillisyyksien ystäville

Innokkaimmat Kinon ihailijat ovat voineet hypätä Hermeksen selkään jo aiemmin englanninkielisten julkaisujen avulla. Suomipainos on Sandrew Metronomen julkaisu ja osa Studio Animé -sarjaa. Dvd:llä on totuttuun tapaan animen neljä ensimmäistä jaksoa, ilman mitään ekstroja. Ilmestyneellä ykköslevyllä ehditään nähdä muun muassa kertomus auttajista ja autettavista sekä opetus siitä, miksi ihmiset kommunikoivat sanoin, eivät tuntein. Käännöksissä ei ole moitteen sijaa, mutta tekstityksessä on jälleen aivan liian paljon kirjoitusvirheitä.

Kino’s Journey on harvinainen animesovitus – se on lähes yhtä hyvä kuin lähdeteoksena ollut Sigsawan kirja. Animen symboliikka on hieman yksinkertaistetumpaa ja selittelevämpää kuin alkuperäisessä romaanissa, mutta kaikki olennainen on silti saatu säilytettyä. Paikoin toteutus tuntuu hieman hidastempoiselta, mutta toisaalta Kinon retki ei vaadi vauhtia, vaan tulkintaa ja ymmärrystä. Kino’s Journey on tehty kaikille niille, jotka innostuvat oudoista tarinoista, näennäisen kevyeen muotoon puetuista filosofisista kysymyksistä ja päättymättömistä seikkailuista.

Kino's Journey

21 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Sandrew Metronome
Tekijä(t):

Ohjaaja: Ryutaro Nakamura

Tuotanto: A.C.G.T, GENCO, Media Works, WOWOW

Kesto: 13 x 24 min.

Tekstitys: Suomi, muita pohjoismaisia

Aluekoodi: 2

Kieli: Japani, englanti

Plussaa:
Filosofiaa kauniissa paketissa
Tunnelmaa ja erikoisia tarinoita
Miinusta:
Raakuutta on alleviivattu liikaa

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut