Noitatytön oppivuosi

Kikin lähettipalvelu – arvostelu

Noitatytön oppivuosi

Waksu Kirjoittanut Juha Wakonen

Viimeistään upean Henkien kätkemän ansiosta Suomeakin puraisi kunnon Ghibli-kärpänen, ja hyvä näin. Sen ansiosta esimerkiksi studion nimekkäimmän ohjaajan Hayao Miyazakin varhaisempia elokuvia nähdään meilläkin aika ajoin valkokankailla ja dvd-julkaisuina. Yksi niistä on Japanissa jo vuonna 1989 ilmestynyt Kikin lähettipalvelu, joka kertoo ajattomaksi kasvavan tarinan noitatytön varttumisesta.

Itse elokuvan valmistelu alkoi pari vuotta aikaisemmin, mutta studion työntekijöiden muiden kiireiden vuoksi sen toteutus viivästyi, ja koko projekti kulki aikansa kokonaan ilman ohjaajaa. Oman kokopitkän animaationsa valmistuttua Miyazakilla oli vihdoinkin aikaa paneutua Eiko Kadonon samannimiseen lastentarinaan pohjautuvaan käsikirjoitukseen. Loppu on pelkkää historiaa. Nuoren tytön itsenäistymisen lämminhenkisestä kuvauksesta on tullut yksi Studio Ghiblin rakastetuimpia klassikoita, joka ilmestyessään sai kriitikot ihastelemaan sitä ja yleisön äänestämään sen lippuluukuilla yhdeksi vuoden parhaista elokuvista.

Suomeen aikamoisella viiveellä saatu laadukas julkaisu todistaa, että Kikin lähettipalvelu on vastustanut ajan hammasta hienosti. Animaatiojälki ei välttämättä ole aivan nykypäivän tasolla, mutta se ei haittaa kokonaisuus on upea. Miyazaki tunnetaan erityisesti siitä, että hänen useista päällisin puolin perheen nuoremmille suunnatuista elokuvistaan löytyy aina aikuiseen makuun tai elämänkokemukseen vetoavia teemoja. Varsinkin Kikin tapauksessa on hyvä muistaa, että lapsenmielinen ja lapsellinen ovat kaksi täysin eri asiaa ja että elokuvasta voi käyttää vain ensimmäistä noista sanoista.

Omat kyvyt koetuksella

Kiki on 13-vuotias elämään täydellä innolla tarttuva pieni noitatyttö, joka perinteiden mukaisesti joutuu jättämään kotinsa kokonaiseksi vuodeksi. Näin hän osoittaa pärjäävänsä omillaan. Kauniin täysikuun aikaan hän lähtee isänsä ja äitinsä saattelemana matkaan mukanaan vain luuta ja pieni, musta ja puhuva lemmikkikissa Jiji. Muilla noidilla tuntuu olevan kaikenlaisia erikoiskykyjä, mutta Kiki osaa vain lentää. Mutkien kautta hän perustaa lentävän lähettipalvelun idylliseen kaupunkiin leipomon yhteyteen. Siitä alkava kasvun vuosi tarjoaa iloa, epäikyksiä ja uusia ystäviä.

Verkkaisessa kertomuksessa noitavoimat näyttelevät kuitenkin vain pientä sivuosaa. Elokuvaa hallitsee Kikin varsinainen tarina eli omista kyvyistä kumpuavan luottamuksen ja itsenäisyyden löytäminen. Miyazaki maalaa lempeällä kädellä elämänmyönteistä animaatiota, joka ei saarnaa, väännä mitään rautalangasta tai väitä edes tietävänsä mitään päähenkilöitään tai katsojiaan paremmin. Kadonon alkuperäisteos valotti nimenomaan sitä kuilua, joka miesvaltaisessa yhteiskunnassa vallitsee erityisesti nuorten tyttöjen ja naisten itsenäisyyden sekä perinteiden välillä. Ajattoman tarinasta tekee erityisesti se, että siinä itsenäisyys nähdään henkisenä arvona, joka on riippumaton rahasta ja yhteiskunnallisesta asemasta. Kikin lähettipalvelu välittää länsimaisten kasvurarinoiden usein raskaan paatoksen ja pysyy raikkaana sekä ennen kaikkea hauskana.

Perheen pienempiä katsojia varten nyt ilmestynyt dvd-levy sisältää täysin suomeksi puhutun version elokuvasta. Animeharrastajia varten myös alkuperäinen japaninkielinen ääniraita on toki säilytetty. Suomenkielisen version ohjauksesta on vastannut Pekka Lehtosaari, ja Kikin äänenä siinä kuullaan Sara Nieminen.

Tapahtuu missä vaan

Tarinan ilmavaa liikkuvuutta tukevat myös koko animaatioelokuvan upea ulkoasu ja yksityiskohtainen kaupunki, joka Hayao Miyazakin tapaan on rakennettu melko eurooppalaiseen tyyliin ja joka ei ole sidottu mihinkään tiettyyn aikakauteen. Alun lentomatkansa jälkeen Kiki päätyy paikkaan, jonka on sanottu muistuttavan erityisen paljon Tukholmaa. Miyazaki kävi nimittäin siellä neuvottelemassa Peppi Pitkätossun filmausoikeuksista, ja matkan vaikutelmat ovatkin varmasti värittäneet fiktiivistä Korikon kaupunkikuvaa.

Kikin lähettipalveluun on saatu myös hieman mannermaista väriä pirteästi rullaavan musiikin kautta. Kaikin puolin elokuva kuitenkin edustaa juuri sitä, mikä Miyazakin töissä on parasta. Se on älykäs ja koskettava tarina, joka ei aliarvioi katsojiaan vain sen vuoksi, että se on piirretty ja suunnattu nuoremmille katsojille. Nykyään kotoa lähteminen ja omilla jaloillaan seisominen ei enää ole varsinainen aikuistumisen riitti, mutta juuri sen vuoksi itsenäisyyden ja oman riippumattomuuden tunteen löytäminen voi olla entistä vaikeampaa. Se on myös luonteeltaan aiempaa henkisempää. Sitä ei saavuteta muiden hyväksynnällä, vaan löytämällä omat vahvuutensa ja taitonsa.
Kikin lähettipalvelu on parhaimmillaan, kun se heijastaa ja värittää näitä ajatuksia. Ja se loppuu aivan liian yllättäen ja nopeasti.

Kikin lähettipalvelu

127 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Cinema Mondo
Tekijä(t):

Ohjaaja: Hayao Miyazaki

Tuotanto: Studio Ghibli

Kesto: 99 min

Plussaa:
Hyväntuulisuus ja välittömyys tarttuu, Tarina ei vanhene
Miinusta:
Jättää kaipaamaan enemmän

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut