Juustolähetti rallikuskina

Initial D – arvostelu

Juustolähetti rallikuskina

Markku_anime Kirjoittanut Markku Salmi

Sarjakuvan siirtäminen valkokankaalle on aina riskin paikka. Hollywood on lanseerannut Hämähäkkimiehen ja X-Menin kaltaisia menestystuotteita tukenaan messevät megabudjetit. Kun Shuichi Shigenon suosittu kaahausmanga Initial D vääntyy näytelmäelokuvaksi, niin animen ystävän olo on vaivautunut. Mutta ei hätää, sillä Hongkongin tähtiohjaajat Andrew Lau ja Alan Mak hoitavat homman kotiin. Ei muuta kuin bensaa koneeseen – autokilpailustahan tässä on kyse.

Initial D kertoo isänsä tofulähettinä ja paikallisen huoltoaseman repsikkana työskentelevästä Takuma Fujimarasta, joka on murkkuikäisestä asti hionut ajotaitojaan soijapastaa kuskatessaan. Mutta Takuma on luonteeltaan vetelehtijä ja romantikko. Hän on aikaansaamaton luuseri, joka sitten loppupeleissä on kaikkea muuta kuin luuseri. Kun pöytä putsataan ja kisa alkaa, niin silloin testataan kenen kantti kestää ja kaasujalka ei vapise.

Neulansilmä vasempaan…

Initial D sijoittuu Japanin mutkaisille vuoristoteille ja driftingin maailmaan, mutta kun asialla on Hongkongin unelmatehdas, niin paketti vetäistään kiinaksi. Päärooliin on kiinnitetty taiwanilainen superstara Jay Chou, jonka levyt myyvät idässä miljoonia. Ääniraidalla soi kantonipop ja hiphop.
Shigenon mangan pääosassa ovat viritetyt menopelit ja niiden ympärillä pyörivä sirkus. Tältä osin elokuva pysyy uskollisena alkuperäistarinalle. Hulppeat menopelit ja viileät kuskit tuppaavatkin varastamaan show’n.

Rainan ohuinta antia ovat henkilöhahmot. Roolisuoritukset ovat paikoin kuin rautalangasta väännettyjä karikatyyrejä. Näyttelijöitä tästä tuskin voi syyttää, ovathan he Choun lisäksi Aasian kärkikaartia: Edison Chen, Anthony Wong, Shawn Yue, Chapman To ja Kenny Bee sekä Anne Suzuki. Huvittava detalji on se, että To esittää itseään reippaasti nuorempaa lukiolaisteiniä.

…ja sataa oikeaan

Mutta mitä tässä turhia nipottamaan, ei tämä mikään ihmissuhde-melodraama ole, vaikka pakollinen teiniromanssi kipukohtineen esitelläänkin – sankarin mielitietty paljastuu maksullista rakkautta sivubisneksenä pyörittäväksi typsyksi. Myös Takuman kovat kotiolot saavat osansa. Iltaisin kotona odottaa juoppohörhö yksinhuoltajaisä, joka tarinan myötä paljastuu entiseksi kovan luokan katukuskiksi.

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Kyllä Initial D kelpo kesäbongaus on. Pääasia on, että petrolia piisaa ja Toyota-kasikutonen kulkee. Mikäpä voittaisi tunteen, kun testosteroni virtaa ja hevosvoimat jylläävät pellin alla. Kaahauselokuvat tuntuvat muutenkin kokeneen renessanssin. Initial D on toiminut esikuvana Hurjapäät-trilogialle, ja Quentin Tarantinon uutukainen Death Proof tekee kunniaa autoelokuville omalla vinksahtaneella tavallaan.

Initial D

4 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t):

Ohjaaja: Andrew Lau ja Alan Mak

Tuotanto: Media Asia Group

Kesto: 105 min

Tekstitys: Suomi, muita pohjoismaita

Aluekoodi: 2

Kieli: Kiina (kantoni)

Plussaa:
Kulttikamaa, Katu-uskottavaa kaahausta, Huumoria
Miinusta:
Kepoinen käsikirjoitus

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut