Tyttö sinä olet astrologi

Horoskooppimysteerit – arvostelu

Tyttö sinä olet astrologi

Reima_Anime Kirjoittanut Reima Mäkinen

Kohtaat kaupassa uuden mukavan näköisen mangan. Tunnet lähes vastustamatonta halua seurata sitä.

Kuuluisan ennustajan tytär, virtuoosinaamioituja Lili Hoshizawa jatkaa äitinsä työtä. Toinen päähenkilö on poika nimeltä Hiromi Oikawa. Tämä Lilin lapsuudenystävä kävi välillä hankkimassa neron paperit yhdysvaltalaisesta yliopistosta. Nyt Hiromi on päätynyt 13-vuotiaan Lilin luokalle ja auttaa tätä omalla tavallaan. Iskäkin pyörii jaloissa.

Lili syöksyy heti alussa murhaajien ja pahantekijöiden jäljille. Hän ratkoo tapaukset fiilispohjalta. Liliä auttavat tähtisormus ja sen kääpiöhenget.

Rakkaus: Kaipaat palavasti sitä jalat ja mielen maasta nostattavaa tunnetta, jonka hyvä manga tarjoaa. Antaudu rohkeasti vietäväksi, mutta muista, että joskus elämä tuo eteen myös pettymyksiä.

Lili käyttää mielellään ikkunoita ovina. Hän liituaa kaupungilla paikoissa, jotka saattavat olla 10–16-vuotiaiden tyttöjen mielestä kiehtovia. Heille on suunnattu myös sarjan huumori.

Natsumi Andon manga suhtautuu vakavasti astrologiaan. Tarinoinnin lomassa se tarjoaa sirpaletietoa tähtimerkeistä sekä onnenpäivistä ja -väreistä.

Sarjan hahmot on luotu shojopiirustusoppaan peruskonseptien mukaan. Lilin aura säteilee vain himmeästi. Kakkososassa Ando yrittää tuoda ratkaisua tähän ongelmaan mystisen vastustajan Siriuksen avulla.

Haasteet: Venus eksyy väärään huoneeseen. Irtaudut todellisuudesta fantasiamaailmassa elävän koulutytön johdattelemana. Joudut miettimään, sijoittaisitko ostoksesi hyllyssä Salapoliisi Conanin vai Kamikaze Kaitou Jeannen viereen.

Sarja avautuu hitaasti, ja se vaikuttaa aluksi heikommalta kuin onkaan. Lilin ratkomissa keisseissä on vain niukasti itua salapoliisitarinoina. Panostus romantiikkaan jää vähemmälle. Toisessa kirjassa Lili on täyttänyt 14, joten sydämen asioita ei voi enää kokonaan sivuuttaa.

Toisella lukemisella aloin ihailla kuva- ja tekstikerronnan runsautta. Ne punoutuvat jännästi yhteen. Horoskooppimysteerit on huikea kepeän ja synkän kerronnan ristisiitos. Esimerkiksi murha on raskas asia, mutta sellaiset on tässä kuvattu uskomattoman kevyesti. Ando kertoo tarinaa sarjakuvan keinoilla, joten lukukokemusta ei kannata verrata kirjaan.

Piirrokset, käännös ja painojälki ovat yksiselitteisen laadukkaita. Naispuoliset lukijat arvostanevat hahmojen asujen monipuolisuutta. Mutta ei näillä eväillä vielä kuuhun mennä.

Toinen mielipide

Lili on koulutyttö, joka harrastaa horoskooppien laatimista. Ne tunnetaan oikeaan osuvina. Tästä saisi jo aikaan ihan mukiinmeneviä tarinoita. Valitettavasti soppaan lisätään Lilin alter ego Spica. Spica on salapoliisi, joka ratkaisee rikokset horoskooppiennustusten avulla.

Vieroksun tätä lähestymistapaa. Esimerkiksi Salapoliisi Conanissa ja Death Notessa parasta ovat järjen käyttö, päättely ja se, miten palat loksahtavat paikalleen. Ne puuttuvat Horoskooppimysteereistä.

Horoskooppimysteereissä juonet etenevät salapoliisitarinoiden perinteiden mukaisesti. Rikoksen alkuasetelma näytetään, ja sitten seuraa murha tai rikos. Seuraavaksi tutkitaan rikospaikka, kootaan kaikki epäillyt ja pyydetään heiltä lausunnot.

Mutta mitä tapahtuukaan, kun lausunnot on otettu? Spica häipyy nurkan taakse. Piilossaan hän pyytää sormuksessa asuvilta pikkuisilta chibi-hahmoilta pari ennustusta, jotka vievät tutkimuksia eteenpäin. Nämä ennustukset korvaavat kokonaan salapoliisitarinoissa esitetyt tarkat päättelyt siitä, miten rikos tapahtui. Voiko rikosten selvittämistä ennustusten avulla ottaa tosissaan?

Horoskooppimysteereistä löytyy epäloogisuuksia etsimättäkin. Niitä ovat esimerkiksi motiivit, jotka tuntuvat hiukan naurettavilta. Gosho Aoyaman Conaneissa voi välillä jopa ymmärtää syyllistä. Tässä rikosten tekijöiden kuvaus jää hyvin pinnalliseksi. Heistä ei kerrota juuri mitään. Horoskooppimysteerit esittää mielestäni hyviä esimerkkejä siitä, millaiset salapoliisitarinat eivät toimi.

Tanja Parviainen

Horoskooppimysteerit

54 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Natsumi Ando

Kesto: 4 pokkaria

Plussaa:
Reipas ja toimelias päähenkilö
Mangalle sopiva mitta
Asianmukaisen sievä
Miinusta:
Ärsyttävät chibit
Koukut puuttuvat

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut