Zen ja kääpiöhamsterin kunnossapito

Hamsteripäiväkirjat – arvostelu

Zen ja kääpiöhamsterin kunnossapito

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

Hobunshan Manga Time Original -lehdessä ilmestynyt strippimanga Hamsteripäiväkirjat on niitä sarjoja, joiden tapauksessa jo pelkkä nimi kertoo täydellisesti mistä sarjassa on kyse. Kyseessä kun on tosiaan tuokiokuvamaisia kertomuksia hamsterien kasvattamisesta.

Mangan päähenkilönä ja kertojana toimii kolmen kääpiöhamsterin emäntä. On hieman epäselvää onko kyseessä mangaka itse, sillä vaikka hän kertoo olevansa mangapiirtäjä esiintyy Medetai itse toisinaan myös nimimerkkinsä mukaisesti kalanhahmoisena. Mutta väliäkös tuolla – varsinaisessa pääosassa ovat joka tapauksessa hamsterit.

Hamsteri, jolla on hyvin pienet aivot

Kertojan hamsterit ovat kaikki omanlaatuisia, sympaattisia persooniaan. Shigecchi on aina aktiivinen, säksättävä ja herkkä karkailemaan ja ryöstämään muiden ruokia. Pikkuinen Endoo puolestaan on aina hermostunut, arka ja piiloutuu heinien sekaan vähäisimmästäkin risahduksesta. Lihava Puh taas on tyhmä, hidas ja laiska, ja istuu ja nukahtelee suurimman osan ajastaan.

Osa mangassa esitellyistä asioista on tuttuja kaikille lemmikinomistajille – kuten se miten täysin erilaiset luonteet samaa lajia olevilla eläimillä voi olla, se miten kalliit lelut ja tarvikkeet eivät useinkaan kiinnosta, tai se miten pitkät ja hienot nimet aina typistyvät käytössä lempinimiksi. Osa taas – kuten se miten hamsterit ”sulavat” kuumassa lattiaa vasten – koskee vain kääpiöhamstereita.

Säännöllisesti pohtimisen aiheena on hamsterien älykkyys tai sen puute: ne eivät opi nimeään eivätkä tunnista omistajaansa, unohtavat mitä ovat jo kokeilleet pureskella pesäaineksiksi ja mitä eivät, viipottavat aitauksessa ympyrää kuin eivät tajuaisi kulkevansa kehää…

Hamsterien päässä tuntuu kuitenkin liikkuvan kaikenlaista, mitä ruokaan tulee. Ne oppivat ruoka-ajan, ja mielenkiintoisella tavalla kantavat eri ruokia syötäväksi nimenomaisiin eri paikkoihin. Hedelmien vieressä ne seisovat laiskasti odottamassa että ne kuorittaisiin, mutta leipäpussit ne repivät itse auki, koska tietävät ihmisen ottavan ne kuitenkin heti pois huomatessaan. Kalliimman ruoan maistamisen jälkeen halvempi ei välttämättä enää kelpaakaan.

Osa hamsterien käytöksestä jää mangakalle itselleenkin mysteeriksi. Miksi ne ulostavat häkin kaltereihin, seinälle tai vessakopin kattoon? Miksi ne hyppivät ongelmitta kämmeneltä ja pöydiltä, mutta pelkäävät kahden sentin korkeuseroa lattiassa? Miksi ne tunkevat itsensä ahtaissa raoissa hankalilta näyttäviin asentoihin?

Sopii myös perheen vanhimmille

Manga on ilmestynyt lehdessään noin 15-30 sivun pätkinä. Vaikka sitä ei olekaan jaettu varsinaisesti lukuihin, huomaa yhden osion vaihtumisen viimeistään puheenaiheen vaihtumisesta. Mangakan piirtotyyli on aluksi karkeahko ja suhteellisen realistinen, mutta se notkistuu ja yksinkertaistuu huomattavasti jo ensimmäisen pokkarin loppuun mennessä.

Sarja on hyvin sympaattinen, ja siitä on vaikea olla pitämättä. Toki on totta että se alkaa pitemmän päälle hieman toistaa itseään: esimerkiksi tarina siitä kuinka Puh pitää itse tunkea villasukkaan jotta se tajuaisi mennä sinne sisään kerrotaan useampaan otteeseen. Tästä huolimatta sarja putoaa siihen kategoriaan, jonka on vaikea sanoa epäonnistuvan missään, koska se ei mitään liiemmin yritäkään.

Kyseessä on manga lemmikkihamsterien kasvattamisesta, ei sen enempää eikä vähempää. Sitä voisikin luetuttaa lähes jokaisella hamstereista kiinnostuneella, sillä julkaisulehtensä tapaan sillä ei ole varsinaista kohdeyleisöä.

Tässä toimii apuna myös se että sarjassa on vain pieni määrä kultuurisidonnaisia seikkoja, jotka vaatisivat selittämistä niitä tuntemattomille lukijoille – kuten maininta siitä miten mahallaan loikoileva ja syövä hamsteri muistuttaa kotatsun alla makaavaa ihmistä. Alaviitteitä koko sarjassa onkin tarvittu vain muutama.

Hamsteripäiväkirjat

20 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Medetai

Kesto: 4 pokkaria (yhteensä 6)

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut