Salamapartio

Gundam Thunderbolt – arvostelu

Salamapartio

Petri_anime Kirjoittanut Petri Pohjonen

Gundam Thunderbolt sijoittuu Universal Century -jatkumoon. Avaruussiirtokuntalaisten fasistinen Zeonin tasavalta on päättänyt itsenäistyä ja julistanut sodan Maan federaatiolle. Sarjan alkaessa tämä niin kutsuttu ”yksivuotinen sota” lähenee loppuaan.

Federaatiolle kuuluneen tuhoutuneen siirtokunta Side 4:n selviytyjistä koostuva Mooren veljeskunta on saanut tehtäväkseen valloittaa takaisin entisen kotinsa, jonka läpi kulkee Zeonin tärkeä huoltoreitti. Nykyään Thunderbolt-sektoriksi kutsuttu alue on kuitenkin tuhoutuneiden rakennusten ja hylkyjen täyttämä ja otollinen taistelukenttä Zeonin tarkka-ampujille.

Keskellä romua ja jatkuvia sähköpurkauksia toisensa kohtaavat Federaation ässäpilotti Io Fleming sekä Zeonin tarkka-ampuja Daryl Lorenz. Heistä tulee välittömästi toistensa pahimmat viholliset, eikä kumpikaan saa rauhaa niin kauan kuin toinen on elossa.

Harmaan sävyt

Alkuperäinen Gundam muistetaan mustavalkoisen hyvä–paha-asetelman rikkojana, koska sotaa seurattiin kummaltakin puolelta. Thunderbolt vie tätä asetelmaa vieläkin pidemmälle niin, ettei kummaltakaan puolelta löydy hyviksiä tai pahiksia. Sota on kamalaa kaikille.

Zeon tarjoaa raajojaan sodassa menettäneille sotilaille uuden mahdollisuuden, mutta kohtelee heitä koekaniineina kokeellisia aseprojektejaan varten. Federaatio yrittää lopettaa sotaa, mutta samalla toivoo Ion kuolevan taistelussa, jotta hänestä voitaisiin tehdä marttyyri.

Gundam on aina ollut tarina sodan julmuuksista ja mielettömyydestä, ja Thunderboltin synkkä sotakuvaus on sotaa raadollisimmillaan. Kuolema väijyy jokaisen kulman takana. Sarja ei pelkää tapattaa tärkeitäkään hahmoja, joten koskaan ei voi tietää, kuka kuolee seuraavaksi.

Myös hahmot ovat synkkiä. Io on ohjaamossa jazzia piraattiradiosta kuunteleva huimapää, joka etsii taistelukentiltä vapauttavaa kuolemaa. Poppia kuunteleva, jalkansa sodassa menettänyt Daryl puolestaan pitää elämäänsä jo menetettynä ja suostuu kivuliaisiin kokeisiin kerta toisensa jälkeen isänmaansa ja kotirintamalla olevan perheensä puolesta. Kumpikaan piloteista ei pelkää kuolemaa, koska he ovat sen kanssa päivittäin tekemisissä.

Mooren veljeskunnan kapteeni Claudia puolestaan joutuu käskemään lapsuudenystävänsä ja rakastettunsa Ion kuolemanvaaraan kerta toisensa jälkeen. Hahmoista oikeasti välittää, koska he tuntuvat vikoineen ja ongelmineen hyvin ihmismäisiltä ja sympaattisilta. Heille on jaettu huonot kortit, ja he yrittävät pelata niillä miten taitavat. Jopa halveksuttavat hahmot, kuten Zeonin johtava tiedemies, ovat omalla ainakin ymmärrettäviä jos eivät varsinaisesti pidettäviä.

Kineettiset mechat

Mechatoiminnan kuvaaminen sarjakuvamuodossa on vaikeaa, ja Thunderbolt onkin siitä harvinainen poikkeus, että sen onnistuu esittää uskottavia ja jännittäviä avaruustaisteluja kerta toisensa jälkeen. Yasuo Ohtagakin piirrostyyli on nätin yksityiskohtaista ja taistelu selkeää mutta hektistä. Taustalla näkyvät painottomuudessa elämisen arjen yksityiskohdat tuovat lisärealismia.

Mangaa on sovitettu myös komean näköiseksi nettianimeksi, mutta Vizin Signature-linjan julkaisu ei häviä sille yhtään. Mattakantinen pokkari on hieman tavallista kalliimpi mutta myös kooltaan isompi. Painojälki on tarkkaa, värisivuja löytyy paljon, ja käännös on laadukasta.

Teos: Ostokelpoinen
Synkkäsävyinen tarina onnistuu esittämään uskottavan ja modernisoidun version yhden vuoden sodasta. Sopii hyvin myös Gundam-nyypille.

Julkaisu: 3/3
Isokokoinen julkaisu melko kohtuulliseen hintaan. Kaikki värisivut on painettu värillisinä jopa pokkarin keskellä.

MOBILE SUIT GUNDAM THUNDERBOLT (MANGA)

Gundam Thunderbolt

0 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    -

Julkaisija(t): Viz
Tekijä(t): Yasuo Ohtagaki

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut