Kummitteleva keskitie

Ghost! – arvostelu

Kummitteleva keskitie

Nagstycute Kirjoittanut Pinja Kuusio

Punainen Jättiläinen jatkaa shounen ai -lajityypin rantauttamista suomenkielisille markkinoille, tällä kertaa edustajanaan Shuri Shiozun Ghost!, joka Yhdysvalloissa tunnetaan paremmin nimellä Eerie Queerie!. Molemmat nimet kuvaavatkin sarjaa oikein osuvasti, sillä poikienvälisten ihmissuhdesotkujen lisäksi mangassa selvitellään myös lukuisten kummittelemaan jääneiden henkien viimeistelemättömiä asioita. Erikoisia tilanteita luvataankin tämän yhdistelmän nojalla pilvin pimein.

Vaikka Ghost! yrittää yliluonnollisten tapahtumien ja poikien lähemmän tutustumisen lomassa myös parodioida poikarakkausgenren kliseitä, jäävät useat sen vitseistä kankeiksi. Parodialeiman vuoksi mangan päähenkilöihin on myös vaikea kiintyä, sillä äärimmäisyyksiin asti karrikoitujen pintojen alta ei juurikaan kovin omaperäisiä syvyyksiä ainakaan alkuun pilkahtele. Kasvun merkkejä ei myöskään ensimmäisen luvun jälkeen hahmoissa näy, päinvastoin. Etenkin päähenkilön kokemattomuus ja sinisilmäisyys tuntuvat vain lisääntyvän luku luvulta, ilmeisesti ainoastaan luvattujen tukalien tilanteiden maksimoimisen vuoksi.

Keskinkertaisuus riivaa

Ghost!:in ensimmäinen luku ilmestyi Japanissa alun perin 1990-luvun loppupuolella, ja kyseinen vuosikymmen näkyy myös sen piirustustyylissä. Vaikka tämä ilme ei itsessäänkään välttämättä uppoa modernimpien käytäntöjen ystäviin, ongelmia tuottaa tyylin sijasta ennen kaikkea kynänjäljen ajoittainen sekavuus. Varsinaista toimintaa mangasta ei sinänsä paljoa löydy, mutta hiemankin menevämmissä kohtauksissa sivut käyvät äkkiä hyvin sotkuisiksi. Tapahtumista on joskus vaikea saada selkoa ilman erityistä perehtymistä sivujen viivaviidakkoihin, ja ikävä kyllä tämä tapahtuu usein juuri merkittävien kohtauksien yhteydessä.

Mangan suomenkielinen julkaisu on laadultaan oikein kelvollinen, joskin kääntäjän huomioiden tai edes jonkinlaisten kulttuuritärppien puuttuminen on hienoinen pettymys. Käännös näyttää pyrkivän pysymään kielellisesti mahdollisimman uskollisena alkuperäiselle, mikä toteutuu niin hyvässä kuin pahassakin. Ajoittain dialogi tuntuu mahdollisesti tästä syystä toistavan itseään, ja muuten toimivan yleiskieliset lauseet loppuvat silloin tällöin töksähtäen. Toisaalta esimerkiksi suurin osa alkuperäisistä äänitehosteista on säilytetty, vieläpä käännösten kera, mikä on erityisesti kieltä opettelevien kannalta aina hyvä ratkaisu.

Kun kaikki nämä pienet kompuroinnit laskee yhteen, on todettava, ettei Ghost! ikävä kyllä ole lähelläkään lajinsa huippua. Hyvästä yrityksestään huolimatta sarja jää häiritsevästi parodian ja lajityypin vilpittömän edustajan välille, eivätkä sen toimivimmatkaan hetket ole keskivertoa parempia. Nirsoimpien lukijoiden on siis varottava toivomasta liikoja tähän mangaan tarttuessaan.

Ghost!

35 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    1/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t): Punainen jättiläinen
Tekijä(t): Shuri Shiozu

Kesto: 4

Plussaa:
+ Ei ota itseään turhan vakavasti
Miinusta:
- Kompasteleva huumori
- Piirrosjälki ajoittain sekavaa

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut