Tervetuloa uudelle vuosikymmenelle

Genshiken: Second Season – arvostelu

Tervetuloa uudelle vuosikymmenelle

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

Harva manga saa toisen mahdollisuuden enää sen jälkeen, kun se on kerran loppunut. Toisinaan ihmeitä kuitenkin tapahtuu.

Lopetettuaan yliopiston otakukerhosta kertovan mangansa Genshikenin yhdeksän pokkarin jälkeen vuonna 2006 Kio Shimoku kokeili muutamaa uutta sarjaa. Ne loppuivat kuitenkin lyhyeen, ja nyt hän on palannut taas parhaiten tunnetun teoksensa pariin.

Sekä alkuperäistä sarjaa että tätä jatko-osaa on käsitelty laajemmin Animen numerossa 6/2011, joten asetelmaa ei tarvinne käydä läpi sen tarkemmin. Second Season on nimensä mukaisesti jatko-osa, ja lukujen numerointikin jatkuu siitä, mihin alkuperäinen sarja jäi. Edeltäjän tunteminen on siis pakollista.

Elämä jatkuu

Uutta sarjaa on kritisoitu siitä, että se on melko lailla erilainen kuin alkuperäinen. Nörttikerho Genshiken on nyt lähes pelkästään täynnä tyttöjä, ja he kaikki ovat luonnollisesti BL-faneja.

Tyyliltään sarja onkin muuttunut. Shimoku keksii jatkuvasti tekosyitä tunkea hahmot ajankohtaisiin cosplayasuihin ja saada heidät käyttämään kuuluisia animerepliikkejä. Samalla sarja on kuitenkin myös kiinni tosielämässä ja modernissa otakukulttuurissa ja sen sosiaalisessa monimuotoisuudessa.

Vanhassa sarjassa joka hahmolla oli eri kiinnostuksenkohteet, mutta kaikki olivat pitkälti samanlaisia harmaita nörttejä. Nyt taas kaikilla hahmoilla on samat kiinnostuksenkohteet, mutta hahmot ovat luonteiltaan täysin eri maailmoista keskenään. Tämä luo hahmojen välille kontrastia ja jännitteitä.

Sarjan edetessä uudet hahmot tutustuvat toisiinsa ja saavat hiljalleen tietää asioita toistensa menneisyydestä ja alkuperäisen sarjan tapahtumista. Ja juuri kiusaantuneen tunnelman ja vaivaantuneisuuden hienovaraisessa kuvaamisessa Shimoku on aina ollut parhaimmillaan.

Uusi sukupolvi

Suurin osa vanhoista hahmoista on valmistunut, ja he pistäytyvät sarjassa vain toisinaan sivuhahmoina. Ogiuesta on kasvanut vastuuntuntoinen Genshikenin puheenjohtaja, joka painii oman mangakadebyyttinsä kanssa ja jota uudet jäsenet katsovat ylöspäin.

Uudet hahmot ovat keskenään täysin erilaisia BL-faneja. Yoshitake on ekstrovertti ja pirtsakka tyttö, joka kantaa fujoshiuttaan ylpeänä. Hato on poika, joka pukeutuu tyttöjen vaatteisiin sopiakseen paremmin muiden BL-fanien joukkoon. Yajima taas on tukeva ja varautunut tyttö, joka toivoi löytävänsä nörttikerhosta turvapaikan itselleen, mutta päätyikin seuraan, jossa pojatkin ovat häntä tyttömäisempiä. Pakkaa sekoittaa Amerikasta vaihto-oppilaaksi saapunut Sue, jonka mielenliikkeistä on edelleen yhtä vaikea ottaa selvää kuin ennenkin.

Vaikka hahmot saattavatkin ensi näkemältä olla kiinnostuksenkohteiltaan samanlaisia, osaa Shimoku silti hiljalleen syventää heidän hahmopiirteitään ja lempisarjojaan muun muassa kännyköiden soittoäänien ja profiilisivujen avulla. Yoshitake intoilee sengoku-kaudesta. Yajima pitää Shonen Jump -sarjoista, Haton lempisarja on Durarara!, Sue taas on selvä SHAFT-fanityttö. Ja Ogiue itse on tietysti edelleen FMA-fani.

Aikoja sitten valmistunut Madarame asuu edelleen lähellä kampusta, ja siitä, että Hato alkaa käydä vaihtamassa vaatteita hänen kämpillään, saadaan herkullinen tekosyy pitää hänet sarjassa mukana. BL-vihjailuilta ei vältytä, koska itse kullakin hahmolla on vilkas ja likainen mielikuvitus. Madarame ei myöskään ole vielä päässyt yli vuosia vanhasta ihastuksestaan Sakiin – kymmenen vuotta vanhoja juonikaaria jatketaan edelleen.

Kodansha Comicsin julkaisussakaan ei ole valittamista. Värisivuja ei ole, mutta painojälki on skarppi ja käännös laadukas. Del Reyn aikaisista julkaisuista tutut laajat ekstramateriaalit, bonusstripit ja kulttuurimuistiinpanot ovat mukana.

Kodansha julkaisee parhaillaan myös alkuperäistä sarjaa visuaalisesti yhtenäisinä omnibus-uusintapainoksina, joten parempaa hetkeä tutustua sarjaan ei ole koskaan ollut.

Genshiken: Second Season

Genshiken: Second Season

1 käyttäjä omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Kodansha Comics
Tekijä(t): Kio Shimoku

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut