Sä hänet loisteellasi peitä

Full Moon wo Sagashite – arvostelu

Sä hänet loisteellasi peitä

Kyuu2 Kirjoittanut Kyuu Eturautti

Kohtalo on jakanut nuorelle Mitsukille julmat kortit. Kurkunpäässä vaaniva hengenvaarallinen kasvain on vienyt sekä lauluäänen että voimat. Leikkaus ei houkuttele, sillä vaarassa on äänen menetys, joka on laulamiseen rakastuneelle kuolemaakin pahempi kohtalo. Kun kuoleman sanansaattajat eli shinigamit Meroko ja Takuto kertovat Mitsukin kuolevan vuoden päästä, avautuu sankarittaren eteen seikkailu, joka vie hänet loppuelämänsä mittaiselle kiertueelle musiikkilavojen loistoon ja tunteiden syövereihin.

Kaikki tai ei mitään

Full Moon kuuluu niiden animesarjojen joukkoon, jotka pitää ehdottomasti katsoa kokonaan, eivätkä jaksot toimi kovinkaan hyvin irtonaisina. Kokonaisuus alkaa lähtökohtien nopealla esittelyllä edeten varsin rauhalliseen palasten asetteluun, kunnes puolivälin jälkeen lähdetään vetämään mattoa katsojan jalkojen alta. Katsojaan asettunut rauhallisuuden tunne kaikkoaa pian, kun yhtäkkiä tarina aloittaa vauhdikkaimman mutkittelunsa. Odotus on kyllä kieltämättä pitkä, ja varsinkin toisella katselukerralla paketista toivoisi tiiviimpää.

Seitsenosaiseen mangaan verrattuna 52 jakson mittainen animepaketti on hyvin erilainen. Hahmot ja ympäristö ovat pitkälti samat, mutta asettelu on melkein alusta pitäen erilainen eikä noudata toisesta versiosta tuttuja linjoja. Vaikka manga nappaakin pisteet moninaisemmista juonenkäänteistä, on erittäin positiivista nähdä tarina, josta saadaan kaksi täysin erilaista ja mainiota toteutusta. Mangaversiota sekavina pitäville anime on positiivinen yllätys selkeydellään – Arina Tanemuran suosimia pieniä yksityiskohtia käytetään tällä kertaa varsin säästeliäästi.

Tunteita ja sointuja

Hahmokaarti tuntuu aluksi sekavalta, ja kokonaisuuden annetaankin hakea muotoaan aivan sarjan loppuun saakka. Jokainen hahmo löytää paikkansa Mitsukin ympäriltä, eikä tämä paikka ole suinkaan kiveen kirjoitettu. Kehityksen ja muutoksen keskellä vihamiehistä tulee kavereita, kollegoista ystäviä ja kilpailijoista tukijoita. Suurin huomio kohdistuu Mitsukin, Takuton ja Merokon dynaamiseen trioon, joka toimii etenkin pidemmän päälle sarjan vetovoimana. Jaksojen varrella sivuhahmoja tulee mukaan yhä enemmän ja jokaiselle tuntuu vähitellen löytyvän oma paikka ja tarkoitus.

Full Moonin musiikkivalinnat ovat erinomaisen onnistuneita. Pirteitä avaustunnareita lukuun ottamatta kappaleet ovat selvästi erittäin laulajavetoisia sopien sarjan tyyliin loistavasti. Laulut sanoineen ja teemoineen vaihtuvat sarjan edetessä, ja ne toimivat myös tärkeinä tunnelman luojina. Tärkeimpien kappaleiden lauluäänenä kuullaan myös päähenkilölle äänen lainaava Myco, jonka ääni sopii molempiin paikkoihin mainiosti. Myös muut ääninäyttelijät suoriutuvat rooleistaan mainiosti välittäen tämänkaltaiselle sarjalle kovin tärkeät tunnetilat tarkkaan, vaikkei alkuperäiskieltä sinänsä ymmärtäisikään.

Genrensä lapsi

Vaikka Full Moon sisältääkin muutamia piristävän uusia ideoita, on kyseessä kuitenkin shoujogenren mallioppilas. Moni muu samankaltaisen juonikuvion omaava tarina on selvästi luettu ja käytetty tehokkaasti oppimateriaalina. Kuten yhä useammin sarjoissa käy, voitto irtoaakin ennen kaikkea pienillä oivalluksilla ja toisaalta myös kokonaisuuden pitämisellä kasassa. Aivan yhtä hyvin kasassa ei sen sijaan pysy julkaisu, joka on Viziltä tyypillinen heikko esitys. Tekninen laatu on korkeintaan keskinkertaista ja tekstitykset ovat lähinnä tyydyttävän tasoisia. Irtopiste tulee siitä, että myös laulujen sanat on tällä kertaa muistettu kääntää.

Full Moon on tunteita ja draamaa pursuava paketti, joka edustaa shoujoanimen ehdotonta parhaimmistoa. Kunhan vain henkinen valmius koko 52 jakson katsomiseen löytyy, on genren ystävän vaikea mennä vikaan.

Full Moon wo Sagashite

100 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t):

Ohjaaja: Toshiyuki Kato

Tuotanto: Studio DEEN

Kesto: 52 jaksoa

Tekstitys: Englanti

Aluekoodi: 1

Kieli: Japani, englanti

Plussaa:
Upea kokonaisuus, Rikas juoni
Miinusta:
Toimii vain kokonaisuutena, Liian pitkä

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut