Eläimellistä menoa

Fruits Basket – arvostelu

Eläimellistä menoa

Sami_Anime Kirjoittanut Sami Karilainen

Mitä, jos poikaystäväsi muuttuisi aina rotaksi, kun halaat häntä? Kyyniset vitsit sikseen, tämä on arkea Sooman suvulle. Sen jäsenillä on yllään kirous, joka muuttaa heidät kiinalaisen horoskoopin eläimiksi aina kun he joutuvat läheisiin kosketuksiin vastakkaisen sukupuolen kanssa tai jos he heikkenevät esimerkiksi sairauden myötä. Sooman suvun kuviot menevät uusiksi, kun he ottavat orvon Tooru-tytön asumaan luokseen. Pian joku kompuroi ja kaatuu toisen syliin, ja loppu on historiaa.

Tooru Honda on positiivisin ilmestys sitten Totoron. Tytöltä on kuollut sekä isä että äiti ja hän elää yksin teltassa keskellä metsää. Hän lupasi äidilleen käydä lukion loppuun, joten läksyjen lisäksi hän työskentelee siivoojana rahoittaakseen opintonsa. Raskaasta elämästä huolimatta hän on aina positiivinen ja jaksaa huolehtia ja välittää toisista paljon enemmän kuin itsestään.

Ei ole helppoa olla rotta

Sooman sukuun kuuluu 12 kiinalaisen horoskoopin eläimen hahmot ja tämän lisäksi ainakin kissa, jota ei ole hyväksytty virallisesti 12 joukkoon. Hahmot rakentuvat sen ympärille, että eläinten ilmentymät ovat perineet myös kaikki tämän luonteenpiirteet. Rotta on älykäs ja kaunis, kun taas sika on uskollinen, mutta vähän hölmö.

Fruits Basket pitää sisällään yllättävänkin vakavia teemoja. Se käsittelee muun muassa syrjäytymistä, erilaisuutta ja rakkautta. Nämä seikat ovat juuri niitä asioita, joiden ansiosta sarja on noussut yhdeksi suosituimmista sekä meillä että muualla. Toisaalta sarjaa on myös kritisoitu siitä, että liian usein ongelmat ratkaistaan koomisella halauksella.

Asiallisesti asian vierestä

Suomennos on melko toimivaa, joskin sarja on kirjoitettu niin perijapanilaisen hämmentävään tyyliin, että sitä on varmasti ollut hankala kääntää. Puhekuplat sekoittuvat hahmojen tunnetilan kuvauksilla ja välillä jää hämäräksi kuka sanoi mitäkin. Lisäksi jotkut kielikuvat tuntuvat liian japanilaisilta: miten voi kuvata toisen siistiä ulkomuotoa sanomalla että tämä on kaloriton? Käännös on siis jätetty lähelle alkuperäiskieltä, mikä varmasti myös ilahduttaa monia faneja. Kääntäjälle pitää antaa erikoismaininta japanilaisten puhuttelutermien kattavasta selostuksesta – se varmasti avaa japanilaista kulttuuria monelle aloittelevalle harrastajalle.

Myös itse kirjailija on lisäillyt kirjaan kommentteja omasta elämästään. Nämä eivät liity itse tarinaan mitenkään, mutta on huvittavaa lukea, miten hän on onnistunut saamaan parhaat lopetukset Sakura Taisenissa. Ja se on omiaan lisäämään kirjan hellyttävyyttä ja kotoisuutta. Fruits Basket on kuin ystävä, jonka näkeminen piristää aina.

Fruits Basket

111 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Natsuki Takaya

Plussaa:
Puoleensavetävä tarina
Osaa olla myös vakava
Kawaii-nuppi kaakossa
Miinusta:
Paikoitellen sekava

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut