Tonttuilemassa Suomessa

Finlandia – arvostelu

Tonttuilemassa Suomessa

Johanna Kari Kirjoittanut Johanna Kari

On aika ilmiselvää, että Finlandia on valittu julkaistavaksi vain sarjan Suomi-teeman takia. Tällaiset lyhyet kaksiosaiset romanssisohjot ovat harvoin mitään mangan merkkiteoksia.

Mangalehdissä järjestetään jatkuvasti sarjojen suosiomittauksia, ja vähiten suositut sarjat katoavat lehtien sivuilta vähin äänin. Shoujon puolella kilpailu ei ole ihan niin kovaa kuin kaiken mangan lippulaivapuhelinluettelossa Shonen Jumpissa, mutta eivät tusinatuotteet tyttöjen mangan puolellakaan säily hengissä ikuisuuksia.

BMW ja karvanopat puuttuu

Lyhyissä sarjoissa on kuitenkin oma viehätyksensä. Aina ei jaksa lukea 40-osaista juupas–eipäs-nysväyssarjaa. Joskus on ihan kivaa, että tarinan teiniromanssi saadaan purkkiin ripeästi turhia jahkailematta.

Finlandiassa japanilainen Airi lähtee yläasteen jälkeen vaihtariksi suomalaiseen tonttuamikseen. Tonttu ei siis ole viittaus keskimääräisen ammattikoululaisen älykkyystasoon. Tässä mangassa tontut eivät myöskään ole mytologisia taruolentoja, vaan matkailun ja erityisesti jouluturismin ammattilaisia.

Samaa koulua käy myös myrtsi isäntäperheen poika Cain, josta Airi haluaisi pukkinsa koulun paritehtäviin. Tässäkään ei ole kyse mistään härskistä, vaan yksinkertaisesti joulupukkeilun ja tonttuilun kunnollisesta harjoittelusta.

Ajatus tonttukoulusta on ensilukemalla pöhkö, mutta toisaalta Suomi voisi eittämättä hyödyntää joulu- ja talviteemaa matkailussa nykyistä paremmin. Mikä estäisi kouluttamasta joulumatkailun nuoria ammattilaisia oikeassa elämässä vaikka Rovaniemellä?

Aasialaisesta vinkkelistä

Tekijä Mei Noguchi on selvästi tutkinut eksoottista teemaansa kohtuullisen vakuuttavasti. Sarjassa vilahtaa Iittalan asioita, juhannustaikoja, suomalainen omenapiirakka ja muita pieniä yksityiskohtia virpomisperinteestä lähtien.

Toisessa pokkarissa päästään hetkellisesti vielä syvemmälle, kun sarja valottaa saamelaisten asemaa Suomessa. Vielä viitisenkymmentä vuotta sitten saamelaiset ja saame olivat kantasuomalaisille lähinnä häpeätarha. Finlandia pohtii sekä toisen kulttuurin omimista että vähättelyä sen verran kypsästi, että olin positiivisen yllättynyt. Helppoja vastauksiakaan sarja ei onneksi anna.

Toki välillä menee metsäänkin. Tonttukoulussa pidetään koulupukuja, minkä en uskoisi menevän läpi yhdessäkään oikeassa suomalaisessa koulussa – kokkitakit tai autoamiskan haalarit kuuluvat sentään työvaatekategoriaan. Oikean elämän suomalaisessa tonttuamiksessa ehkä tonttulakit voisivat juuri ja juuri onnistua työharjoittelujaksoilla.

Räikein asiavirhe on kenties maininta siitä, miten järvet aidataan talvisin. Tämä on melko hilpeää ottaen huomioon, että Suomessa on rantakilometrejä ihan mukava määrä.

Noguchin piirrostyyli on selkeä, joskaan omaperäiseksi sitä ei voi väittää. Taustoilla vilahtavat kuusimetsät ja suomalaiset puutalot on piirretty viivatarkasti. Art noveau -henkinen kansi ja yksi värisivu alussa ovat myös typografisesti tyylikkäät.

Sivureissu Italiaan

Airin ja Cainin seikkailut vievät ensimmäisestä Finlandia-pokkarista vain kaksi kolmannesta. Mukana on lisäksi lyhyttarina Vinculum, joka sijoittuu 1 800 vuoden takaiseen Roomaan. Sekin on aika suoraviivainen tarina ihastumisesta ja itsensä löytämisestä. Tässä tarinassa Noguchi käyttää viivaansa ja rasteria elävämmin kuin Finlandiassa. Ääriviiva on välillä korostetun paksua, välillä luonnosmaisempaa. Rasteri ei myöskään ole niin kliinisen ja tietokoneella tehdyn oloista kuin pokkarin pääsarjassa.

Julkaisu on ehkä piirun verran parempi kuin Sangatsun pokkarit yleensä. Värisivu on tietysti kiva jo sinällään, mutta rasterit toistuvat erittäin selkeinä. En myöskään löytänyt yhtään esimerkkiä oudosta ladonnasta, ja kerrankin kaikkein pieninkin tekstikoko on sellainen, että sen näkee lukea vähän hämärämmässäkin tihrustamatta.

Finlandia sopii talvilukemiseksi vaikka parin tunnin junamatkalle. Kenenkään elämää tämä sarja ei mullista tai saa ajattelemaan asioista eri tavalla, mutta söpö se on. Kamalin asia sarjassa on pari ruotsalaista pahispoikaa.

Finlandia

Finlandia

20 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Mei Noguchi

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut