Rajattomuudesta loputtomuuteen

Final Fantasy: Unlimited – arvostelu

Rajattomuudesta loputtomuuteen

Nagstycute Kirjoittanut Pinja Kuusio

Vuonna 2001 alkanut Final Fantasy: Unlimited on yksi maailmanlaajuisesti suositun Final Fantasy -pelisarjan animemaailman edustajista. Toisin kuin esimerkiksi seitsemättä peliä jatkava Advent Children tai viidennen maailmaan sijoittuva Legend of the Crystals, Unlimited pyrkii luomaan oman riippumattoman tarinansa.

Unlimited sai ilmestyessään erittäin viileän vastaanoton, mihin on monta syytä. Esimerkiksi animaation laatu on joutunut ajoittain kärsimään budjetin niukkuudesta samanaikaisesti tuotetun The Spirits Within -elokuvan takia. Musiikkikin on kyllä omiaan luomaan tunnelmaa, mutta ei aivan yllä pelien kehuttujen sävelkirjojen tasolle. Loppujen lopuksi sarjan merkittävin kritiikki ei kuitenkaan tule sen sisällöstä, vaan enneminkin sen nimestä – Unlimited ei nimittäin muistuta Final Fantasy tarinaa oikeastaan mitenkään. Muutamaa Chocoboa ja vain nimeltä tuttua asiaa lukuun ottamatta animesta puuttuvat kaikki ne pienet mutta olennaiset piirteet, jotka yleensä yhdistävät mitä erilaisimpiakin Final Fantasyja.

Budjettiongelmat ja suosion puute johtivat lopulta siihen, että anime menetti lähes puolet jaksomäärästään. Kokonaisen 52 jakson pituinen tarina yritetään siis hätäisesti selittää jäljellejääneissä 25:ssä, mikä luonnollisesti jättää katsojan ihmeteltäväksi enemmän aukkoja kuin vastauksia. Vaikka tarinaa yritettiin jatkaa lukuisissa muodoissa aina Drama CD:tä ja verkkoromaaneja myöten, eivät yritykset koskaan onnistuneet kantamaan tarinaa aivan maaliin asti. Lisäksi suurin osa materiaalista on jo poistettu jakelusta, eikä sitä ole helppoa saada käsiinsä. Sarjasta pitävien onkin yksinkertaisesti mahdotonta saada selville kaikki tahtomansa vastaukset.

Nimensä varjossa

Lopun puuttumisessa kaikkein ikävintä onkin se, että vioistaan huolimatta Final Fantasy: Unlimited kertoo erittäin mielenkiintoista tarinaa. Jos sarjaa tarkastelee Final Fantasy -nimikkeen ulkopuolelta, on sen salaperäistä juonta hauska ihmetellä ja sen henkilöiden motiiveja arvailla. Juonen laajuus tehdään jo alusta asti selväksi, ja käänteitä sekä yllättäviä paljastuksia pudotellaan katsojien pureskeltaviksi jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Suurin osa johtolangoista on kuitenkin naamioitu niinkin taidokkaasti, että niitä on aluksi vaikea yhdistää toisiinsa.

Final Fantasy: Unlimited ei maineestaan huolimatta ole mikään animemaailman pohjanoteeraus. Se on ennen kaikkea kiehtova tarina, joka on ikävä kyllä jäänyt monien hankaluuksien uhriksi. Tylsää seurattavaa tämä anime ei ole, mutta tuotesarjaa paremmin tuntevien odotukset osoittautuivat kieltämättä sille aivan liian suuriksi.

Final Fantasy: Unlimited

5 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t): Gonzo

Ohjaaja: Mahiro Maeda

Tuotanto: Emina Anime Distribution

Kesto: 25 x 25 min

Plussaa:
+ Mielenkiintoinen tarina…
Miinusta:
- ...jota ei koskaan saatu päätökseen
- Final Fantasyn henki puuttuu
- Budjettiongelmat näkyvät

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut