Lopun tuolla puolen

Emma (osat 8-10) – arvostelu

Lopun tuolla puolen

Nagstycute Kirjoittanut Pinja Kuusio

Kaoru Morin suosittu viktoriaaninen romanssi palaa mangahyllyille sarjan loppua seuraavien lyhyttarinoiden muodossa. Vaikka Emman ja Williamin rakkaustarina saakin päätöksensä jo mangan seitsemännessä osassa, nämä myös Further Tales -lisänimen alla tunnetut kahdeksas, yhdeksäs ja kymmenes osa täydentävät varsinaisessa tarinassa sivummalle jääneiden hahmojen kohtaloita.

Morin uskomaton tapa kuvata viktoriaanista Englantia pienimmätkin yksityiskohdat oikeilla paikoillaan ei ole laiskistunut tippaakaan viimeisten osien lisämateriaalileimasta huolimatta. Jokainen kampaus tai helman pitsireunus, jopa joka ikinen taustalla nähtävän ikkunan kulma onkin tuttuun tapaan siis juuri sellainen, kuin ajalta ja paikalta voisi olettaakin. Yhdeksännen numeron alussa nähtävä Theo-oravasta kertova luku paljastaa myös, ettei Morin rakkaus yksityiskohtiin rajoitu vain viktoriaaniseen koristeluun, vaan saman huolellisen kohtelun saavat myös puiden oksien labyrintit.

Vaikka Emman kolme viimeistä numeroa eivät siis kuvalliselta puolelta eroa aikaisemmista, on niiden kerronnan tyyli ja rytmi huomattavasti erilainen sarjan varsinaiseen juoneen verrattuna. Pitkän ja dramaattisen rakkaustarinan jälkeenkin nämä lyhyet, enemmän hellyttävyyteen painottuvat tarinat toimivat kuitenkin erittäin hyvin ja luovat sarjalle huomattavasti seitsemättä numeroa pehmeämmän lopun. Sarjan sivuhahmoja ei myöskään ole koskaan voinut syyttää tylsiksi. Heidän päivänsä parrasvaloissa välttyykin siksi tietyltä pakotetulta tunnelmalta, joka usein riivaa tämänkaltaisia sivutarinoita.

Elämän palasia

On selvää, että laadusta ei tämän mangan kohdalla juurikaan voi valittaa. Lyhykäisyydessäänkin tarinat onnistuvat välittämään lukijalleen sekä iloa että surua. Vaikka osa luvuista käsitteleekin sarjassa vain kerran tai kaksi kohdattuja henkilöitä, ei yksikään hahmo jää kertomuksensa lopussa pinnalliseksi. Sarjan sydänystäviä ilahduttavat kuitenkin varmasti sitäkin enemmän toivon pilkahdukset sellaisten hahmojen kohdalla, jotka aikaisemmin tuntuivat jäävän heikoille jäille. Tästä syystä oikeastaan ainoa mahdollisesti moitittava seikka näissä lyhyttarinoissa on se, että niiden loppu jää usein yhtä avoimeksi, kuin ne olivat lähtöjäänkin.

Kuten seitsemän edeltäjäänsä, Emman kolme viimeistä numeroa ovat loistava esimerkki oikein toimivasta ja laadukkaasta historiallisesta mangasta, jossa historia ei kuitenkaan jätä hahmoja toissijaisiksi. Nämä pienet elämäntarinat seurapiirien ja luokkajakojen varjosta eivät tietenkään ole kaikkien herkkua, mutta ne ovat silti ehdottomasti hunajaa niille, jotka ensimmäiset seitsemän pokkaria onnistuivat jo lumoamaan.

Emma (osat 8-10)

16 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Kaoru Mori

Kesto: osat 8-10

Plussaa:
+ Tavalliseen tapaan kaunista katsottavaa
+ Mielenkiintoiset hahmot
+ Historiallinen tarkkuus
Miinusta:
- Osa kysymyksistä jää yhä vastaamatta

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut