Keskinkertainen kauhujännäri

Doubt – arvostelu

Keskinkertainen kauhujännäri

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

Joukko kännykkäpeli Rabbit Doubtia pelaavia nuoria tapaa toisensa ensimmäistä kertaa kasvotusten viettääkseen hauskan illan karaoken parissa. Illan päätteeksi he kuitenkin menettävät tajuntansa ja heräävät rapistuneesta rakennuksesta, jonka ainoaa käytävää reunustavat lukitut ovet.

Kauhukseen nuoret löytävät myös yhden joukostaan murhattuna ja seinälle ripustettuna. He tajuavat, että heidät on lukittu autioon psykiatriseen sairaalaan pelaamaan Rabbit Doubtin kaltaista peliä oikeassa maailmassa. Yksi heistä on siis jänislaumaan soluttautunut susi.

Jänikset häkissä

Kaikki alkavat tietysti saman tien epäillä toisiaan murhaajiksi. Onko epäilyttävin heistä päähenkilö Yuu, joka on jostain syystä ainoa, jonka ihoon ei ole ilmestynyt yhden oven avaamiseen käyvää viivakoodia? Vaiko hänen lapsuudenystävänsä Mitsuki, joka ei ole pelin pelaaja, vaan törmäsi muihin sattumalta? Tai sitten cool lääkäriopiskelija Hajime, joka ei saapunut miittiin, mutta päätyi rakennukseen yhtä kaikki?

Periaatteessa konsepti on ihan toimiva. Agatha Christien kuuluisan saarimysteerin sijaan inspiraationa on kuitenkin selvästi toiminut enemmänkin Saw-elokuva – eikä ikävä kyllä mitenkään hyvällä tavalla. Asetelma kaatuu varsin nopeasti siihen, että kuusi hahmoa on liian vähän pitkän mysteerin rakentamiselle, eikä rakennuskaan ole kovin iso.

”Kenellä meistä olisi ollut mahdollisuus tehdä tämä” -tyylisen johtolankakeskeisen etsivädraaman sijaan Doubt tarjoilee paljon pimeissä käytävissä hiippailua ja säikyttelyä, ja mangan laahaavalla loppupuoliskolla alkuperäisestä asetelmasta on jäljellä tuskin muruakaan. Seuraa piilosleikkiä karmiva kanimaski päässään väijyvän skitsomurhaajan kanssa.

Hahmolaarin pahnanpohjimmaiset

Toisaalta Doubt on kieltämättä jännä lukukokemus. Sivunkäännön takaa paljastuu säännöllisesti yllättäviä säikäytyksiä, ja juonenkäänteitä on paljon. Tarina onnistuu kääntämään monta kertaa ympäri oletuksen siitä, onko murhaaja loppujen lopuksi joku joukon sisältä vai ulkopuolinen tarkkailija. Tarinan sisäisestä logiikasta ja uskottavuudesta voidaan kiistellä, mutta ainakaan juoni ei ole hatusta vedetty vaan selvästi alusta loppuun suunniteltu.

Yoshiki Tonogai ei ikävä kyllä loista oikein millään manganteon osa-alueella. Käsikirjoituksen tapaan hänen piirtojälkensäkään ei ole varsinaisesti huonoa, mutta täysin persoonatonta se on silti. Tupakkaa polttava jengipoika, rintava ja itsevarma tyttö, arka pyörätuolityttö, cool mutta epäilyttävä silmälasipoika sekä kunnollinen naapurintyttö ovat pelkkiä kyaralaareista kalastettuja stereotyyppejä. Hahmot eivät jää mieleen ulkonäöltään, eikä luonteisiinkaan ehditä saada syvyyttä.

Tonogai piirsi sarjalle sittemmin itsenäisen jatko-osan nimeltä Judge, jossa samaan tapaan lukkojen takana olevat ”pelaajat” joutuvat äänestämään joukostaan teloitettavia. Tämä sarja jatkui sentään kuuden pokkarin ajan, mutta ei päätynyt olemaan sen parempi. Kenties sekin nähdään vielä joskus suomeksi.

Doubt ei ole huono manga, mutta jättää kuitenkin suuhun melko ummehtuneen jälkimaun. Sitä hyllyssä katsellessa mieleen nousee väistämättä, että nämäkin rahat olisi voinut käyttää johonkin toiseen sarjaan.

Doubt

Doubt

13 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Punainen jättiläinen
Tekijä(t): Yoshiki Tonogai

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut