Elämäni teinivampyyrinä

Darren Shan – arvostelu

Elämäni teinivampyyrinä

Maija_Anime Kirjoittanut Maija Lehtola

Skotlantilaisen kirjailija Darren Shanin vuosina 2000–2004 kirjoittama nuortenkirjasarja The Saga of Darren Shan ei koskaan noussut suosiossa Harry Potterin tai Twilightin tasolle, mutta sillä on silti laaja lukijakunta ympäri maailmaa. Fantasiaa, kauhua ja seikkailua yhdistelevä vampyyrisarja on kerännyt faneja myös Suomessa, mutta erityisen suosittu se on aina ollut Japanissa.

Oranssitukkaisen vampyyri Larten Crepsleyn ja tämän teini-ikäisen puolivampyyriavustaja Darrenin seikkailuista kertova tarina on värikkään hahmokaartinsa kanssa alun perinkin kuin suoraan shounenmangasta reväisty. Oli siis ainoastaan sopivaa, että kirjailija antoi siunauksensa mangasovitukselle. Se alkoi ilmestyä Shonen Sunday -lehdessä vuonna 2006 esimerkiksi Salapoliisi Conanin rinnalla.

Kohtalon sirkus

Sarja kertoo pojasta nimeltä Darren, joka parhaan ystävänsä Steven kanssa on kiinnostunut kaikesta vähän pelottavasta, kuten kauhuelokuvista ja hämähäkeistä. Eräänä kohtalokkaana yönä pojille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus päästä katsomaan lapsilta kielletyn friikkisirkuksen esitystä, joka ei jätä heitä rauhaan esiripun laskeuduttuakaan.

Sirkuksen esiintyjät eivät nimittäin ole tavallisia ihmisiä – tai ihmisiä ollenkaan, kuten punaiseen viittaan pukeutuva vampyyri Larten Crepsley. Kun Darren varastaa vampyyrin temppuilevan tarantellan, alkaa onnettomien sattumien sarja, joka saattaa Steven hengenvaaraan. Ystävänsä hengen pelastaakseen Darrenin on luovuttava omastaan ja liityttävä vampyyrien klaaniin. Samalla hänen on sanottava hyvästi perheelleen ja kotikaupungilleen – sekä Stevelle, joka väärinkäsityksen takia pitää Darrenia verivihollisenaan.

Ystävistä ja perheestä luopuminen on Darrenille vaikeaa, eikä yhteiselo tylyn Crepsleyn kanssa suju alkuun laisinkaan. Erityisen vaikeaa Darrenille on jättää taakse oma ihmisyytensä ja alkaa suhtautua ihmisiin kuin ruokaan. Vähitellen hän kuitenkin sopeutuu yölliseen elämään, tapaa monenlaisia ystäviä ja vihollisia sekä nousee lopulta koko vampyyriklaanin sankariksi.

Alku aina hankala

Mangan piirtäjä valittiin kilpailulla, ja voittaja Takahiro Arai oli tehnyt aiemmin ainoastaan assistentin töitä. Kokemattomuus näkyy mangan alussa sekä piirrosjäljessä että tarinan rytmityksessä. Alkuperäisen sarjan 12 kirjaa on sovitettu 12 mangapokkariksi, mikä on varmasti ollut haasteellinen tehtävä. Mangan ensimmäinen osa tuntuu melko täyteen ahdetulta, mutta toisessa osassa tarina alkaa kulkea jo sujuvammin, kun vähemmän tärkeät osat tarinasta on maltettu jättää pois.

Vaikka Arain piirrosjälki on alussa paikoin kömpelöä, hän kompensoi sitä hyvin dynaamisella kuvakerronnalla ja dramaattisilla, näyttävillä taustoilla. Hahmomallit jakavat varmasti alkuteoksen lukeneiden mielipiteet, mutta ainakin ne ovat omaperäisiä. Darren Shanin ystäville manga onkin hauska nostalgiatrippi, joka onnistuu ajoittain tavoittamaan kirjasarjan hengen.

Mikäli Darrenin tarina ei ole ennestään tuttu, sen viehätys ei välttämättä mangan ensimmäisessä osassa ehdi kunnolla aueta. Tunnelmaa syö ylinopean rytmityksen lisäksi suomennos, joka töksähtelee paikoin todella pahasti. Vaikka käännöksen apuna on käytetty alkuperäisten kirjojen suomennoksia, ei niistä tunnu juuri olleen hyötyä. Hahmojen sanavalinnat eivät ole kovin luontevia, ja osa lauserakenteista tuntuu jääneen enemmän japanin kuin suomen kieliopin mukaiseksi.

Japanilaiset ääniefektit on jätetty kuviin paikoilleen, ja käännökset on tehty enemmän tai vähemmän sopivilla fonteilla niiden viereen tai päälle. Ratkaisu on toimiva, vaikka lopputulos ei aina olekaan kaunis. Mangan toisessa osassa käännös on onneksi jo paljon miellyttävämpää luettavaa, joten toivottavasti kieli on myös myöhemmissä osissa sujuvaa.

DARREN SHAN (MANGA)

Darren Shan

9 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Sangatsu Manga
Tekijä(t): Takahiro Arai

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut