Visual novel -jalokivi

Clannad – arvostelu

Visual novel -jalokivi

Kajasrinne Kirjoittanut Jani Kajasrinne

Clannad on Airin ja Kanonin jälkeen tehty täydellä sydämellä ja tutulla kokoonpanolla – ja virheistä on otettu opiksi. Animaation tasoa on viety jälleen yksi askel eteenpäin sekä taustojen että hahmojen osalta. Musiikillinen anti on onnistuttu pitämään yhtä mahtavana kuin ennenkin, sillä Jun Maeda ja Shinji Orito saivat jälleen rinnalleen Airissa vakuuttaneen Magome Togoshin. Edellisten sarjojen ääninäyttelijöitä ei kovin herkästi käytetä uudelleen, ja tämä voikin olla yksi syy siihen, että hahmoista on saatu sopivan omaperäisiä.

Tomoya Okazaki on turhautunut nuori mies, jota ei kiinnosta koulussa käyminen saati ihmisten kanssa sosialisointi. Yhdessä ystävänsä Sunohara Youhein kanssa he ovat koulunsa tunnetuimmat ongelmanuoret. Tomoya tapaa herkän ja kömpelön oloisen Nagisa Furukawan, joka on jäänyt vuoden omaa ikäryhmäänsä jälkeen sairastelun vuoksi. Hän päättää auttaa Nagisaa toteuttamaan tämän unelman näytelmäkerhon uudelleenperustamisesta, sillä hänen omat unelmansa on jo murskattu.

Nagisan tapaamisen jälkeen Tomoya alkaa käydä koulussa useammin, ja sen myötä hän tutustuu paremmin myös muihin tyttöihin. Fujibayashin siskot Ryou ja Kyou ovat kyin yö ja päivä, sillä toinen on erittäin aggressiivinen ja toinen taas kovin hiljainen. Alemmalle luokalle hiljattain ilmestynyt Tomoyo Sakagami puolestaan on niin vahva, että hän pistää kokonaisia jengejä kuriin, ja voimansa tuoman kuuluisuuden myötä hän pyrkii oppilasneuvoston puheenjohtajaksi. Mystinen Fuuko Ibuki veistelee puusta meritähtiä ja jakaa niitä oppilaille opettajasiskonsa häiden kunniaksi. Kirjastossa viihtyvä superlahjakkuus Kotomi Ichinose puolestaan pärjää koulussa käymättä tunneilla, joten hänen sosiaaliset taitonsa ovat surkastuneet lähes olemattomiin. Huumoripuolesta vastaavat lähinnä riehakas Sunohara sekä Nagisan nuorekkaat vanhemmat Sanae ja Akio.

Monipuolinen, mutta selkeä juoni

Tällä kertaa päätarinan oheen luodut sivutarinat käsitellään yhtenä kokonaisuutena muutamien perättäisten jaksojen aikana. Se on toimiva ratkaisu, sillä se tekee kokonaisuudesta selkeämmän, luo enemmän tunnelmaa ja koukuttaa katsojan melkein väkisin katsomaan yhden sivutarinan loppuun asti kerralla. Tomoyan näkemät oudot unet eivät raota tulevaisuuden verhoa juurikaan, mutta päätarinan selkeä päämäärä, Nagisan tuleva näytelmä, antaa juonelle tarvittavat suuntaviivat.

Tomoya ei lämpene jokaiselle tapaamalleen neitokaiselle välittömästi. Välillä hän kiusoittelee heitä ja pitää heidän kustannuksellaan hauskaa. Varsinkin lapsenomaisen viatonta Fuukoa uunotetaan jatkuvasti, ja siitä on saatu tehtyä myös erittäin hauska ”peli” Tomoyalle animesarjan sisään. Myös Nagisa saa osuutensa piikittelystä, vaikka hän sulattikin Tomoyan sydämen osittain jo heti ensimmäisessä jaksossa. Luonnollisesti myös muut tytöt pitävät päähenkilöstä, mutta tunteet ratkaisevat, ja Tomoya tuo omat tunteensa ilmi asiaankuuluvasti vasta aivan loppumetreillä.

Varsinaisen tarinan loputtua jakso 23 kertoo Tomoyan ja Nagisan aluillaan olevasta rakkaudesta kaiken koulussa tapahtuneen jälkeen. Rakkaudesta täysin tietämätön Sunoharan pikkusisko Mei leikkii lemmenjumalaa ja saa nuorenparin päät totaalisen sekaisin. Myöhemmin erillisenä julkaistu jakso 24 kertoo, minkälaista Tomoyan elämä olisi ollut, mikäli hän olisi valinnut Tomoyon kumppanikseen. Syksyllä 2008 alkava Clannad After Story kertoo pelistä tutun salaisen jatkotarinan, jonka saa esille pelaamalla kaikki muut juonipolut ensin läpi. Visual novelin seuraava suuntaus saattaa hyvinkin olla entistä laajempien lopetusvaihtoehtojen kylväminen myös animessa, ei ainoastaan peleissä.

Clannad

2 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    5/5
  1. Lukijat
    3/5

Julkaisija(t):
Tekijä(t):

Ohjaaja: Tatsuya Ishihara

Tuotanto: Kyoto Animation

Plussaa:
Ulkoiset puitteet kunnossa
Juonessa on tarpeeksi syvyyttä
Raikasta ja omaperäistä huumoria
Miinusta:
Osa sivujuonista ei vakuuta

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut