Aavan meren pimeällä puolen

Black Lagoon (manga) – arvostelu

Aavan meren pimeällä puolen

Nagstycute Kirjoittanut Pinja Kuusio

Jos tahtoo kertoa tarinan oikein kunnon koviksista, kaksi varteenotettavaa ehdokasta ovat merirosvot ja palkkasoturit. Tässä Rei Hiroen hurjassa toimintapaketissa ei ole kuitenkaan lähdetty valitsemaan näiden kahden väliltä. Vaikka tarina on aina enemmän kuin osiensa summa, ei jo valmiiksi hyvistä osistakaan haittaa ole. Ei siis liene ihme, että tämä kertomus Kaakkois-Aasian meriä seilaavista kivikovista laittomista kuriireista todellakin hoitaa työnsä kunnialla.

Toimintamangana Black Lagoonista ei näyttäviä taisteluita jää puuttumaan. Kahakat on onneksi myös piirretty varsin selkeästi, eli lukija pysynee helposti tapahtumien tasalla yllättävimmissäkin hyökkäyksissä. Joskus yksittäiset ampumavälikohtaukset saattavat kuitenkin venähtää, mikä voi hieman puuduttaa muuten intensiivistä taistelutunnelmaa. Etenkin sopivan niukasti pukeutuneen Revyn sooloilut saattavat kestää useita aukeamia ilman, että taistelussa tulee vastaan oikeastaan minkäänlaisia käänteitä.

Vauhdikkaiden yhteenottojensa lisäksi manga on ansainnut maailmalla kiitosta mieleenpainuvista henkilöhahmoistaan. Jo ensimmäiset sanat ja uhkaukset riittävätkin kieltämättä antamaan viittauksia siitä, millaiset enemmänkin vähemmän sankarilliset päähenkilöt tätä tarinaa pyörittävät. Hahmojen perusluonteista pääsee perille hyvin nopeasti, mutta kaikkea ei onneksi paljasteta heti kättelyssä. Tarinointi jää kylläkin ainakin ensimmäisessä numerossa toissijaiseksi ammuskelun ohella, mutta on selvää, että tässä miehistössä riittää nähtävää vielä pitkäksi aikaa.

Suut pysyvät saippuamattomina

Black Lagoonin suomenkielinen julkaisu on varsin onnistunut kokonaisuus. Erityisesti käännöstyö on yksinkertaisesti loistavaa. Dialogi virtaa eteenpäin sulavasti erittäin luontevana suomenkielenä, sopien silti samalla hahmojen suihin kuin nakutettu. Merirosvojemme kielenkäyttöä ei ole myöskään turhia siistitty, vaan kirosanoja putoilee huulilta tilanteen tullen ihan kaunistelematta, mutta menemättä kuitenkaan mässäilyksi. Jopa hahmojen eroavat puhetyylit välittyvät suomennoksesta hyvin selkeästi. Epäselväksi jäävät oikeastaan vain erääseen tulituskohtaukseen upotetut laulunsanat, joita saattaa joutua tihrustamaan hieman saadakseen selvää.

Black Lagoon jakaa mielipiteitä luultavasti lähinnä lajityyppinsä nojalla. Jos räiskintä ja rikollisuus eivät juuri innosta, löytyy mangasta tuskin sen enempää nähtävää. Lajityypistä pitävillä sen sijaan ei pitäisi olla montaa syytä olla tarkastamatta tätä sen esimerkillistä edustajaa. Suosittelut menevät siis kaikille niille, joilla on vatsaa valtavalle tulitukselle.

Black Lagoon (manga)

26 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    4/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Punainen jättiläinen
Tekijä(t): Rei Hiroe

Kesto: 9

Plussaa:
Viihdyttävät hahmot
Loistava käännös
Miinusta:
Tappeluissa tapahtuu vähän mutta pitkästi
Tarina jää rähinöinnin taustalle

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut