Lyhyitä muistutuksia arkihetkien tärkeydestä

Azumanga Daioh – arvostelu

Lyhyitä muistutuksia arkihetkien tärkeydestä

Jenny_Anime Kirjoittanut Jenny Kangasvuo

Aivan tavallinen japanilainen koulu, aivan tavallisia opettajia, aivan tavallinen koululuokka. Luokalla rillipäinen hikari, ärsyttävä kouhottaja, omissa maailmoissaan elelevä haahu, kaukaa ihailtu kaunotar (ja lisäksi lapsinero). Koulupäivät oppitunteineen, ruokavälitunteineen ja pistokokeineen. Kouluvuosi kesälomineen, liikuntapäivineen ja kulttuuripäivineen. Ei repiviä romansseja, ei itsemurhia, ei maailmaa, joka tarvitsee pelastajaa, vaan oppivelvollisuuden täyttämistä päivästä toiseen.

Azumanga Daioh on strippimuotoista huumorimangaa, jota käännetään länsimaisille kielille varsin vähän suhteessa siihen, kuinka vakiintunut tämä mangan muoto kuitenkin on Japanissa – ja muuallakin maailmassa. Strippisarjakuvan rakenteena on useimmiten neljä ruutua, joista viimeisessä on vitsi, mikä on sekä strippisarjakuvan vahvuus että heikkous: stripin onnistuminen riippuu vitsin laadusta. Azumanga Daioh ei strippimuodostaan huolimatta pysähdy tai tukehdu vitseihin, vaan se luo verevän kuvan japanilaisen koulun arjesta. Azumanga Daioh osoittaa, että neliruutuisissa pätkissäkin voi onnistua luomaan rakastettavia hahmoja ja uskottavan maailman.

Muistojen ainesta

Sarjan viehättävyys perustuu paljolti hahmoihin, jotka yhtä aikaa onnistuvat vaikuttamaan sekä tutunoloisilta että omalaatuisilta. Hahmot eivät ole pelkkiä yhden piirteen vitsikoneita, vaan niiden hauskuus perustuu osittain siihen, millainen kontrasti on hahmon sisäisen ja ulkoisen olemuksen välillä. Kiinnostavimmiksi hahmoiksi nousevat lapsellinen Ayumu Kasuga, lempinimeltään Osaka, ja itsestään suuria luuleva ADHD-lapsi Tomo. Osakan ajatuksenjuoksu kulkee usein varsin kauhistuttavia ja omituisia ratoja, ilman että hän sitä itse edes huomaa. Tomo taas elää todellisuudesta välittämättä omassa maailmassaan, jossa hän on paras, fiksuin ja kaunein. Ehkäpä kaikki taikatyttömangat ovat Tomon kaltaisten koulutyttöjen hallusinaatioita?

Azumanga Daioh kuvaa juuri niitä arkipäivän hetkiä, jotka jäävät mieleen, vaikka ne olisi parasta unohtaa: epäonnistunut koe; päähän osuva jalkapallo ja haaverille naurava potkaisija; sadatta kertaa läksyjä kopioitavaksi pyytävä luokkakaveri. Se kuvaa myös niitä hetkiä, joiden pitääkin jäädä mieleen: rannalla ystävien kanssa vietetty hellepäivä; komean ukonilman keskeyttämä oppitunti; ihastuksen kanssa tanssittu kansantanssi. Azumanga Daiohin nelirivisiä pätkiä voisi melkein luonnehtia kuvalliseksi haikurunoudeksi, sillä sekä Azumanga Daiohissa että haikuissa korostuu nykyhetkessä pysymisen tärkeys.

Azumanga Daiohin aineksista ei rakenneta suurta draamaa, mutta joskus pienet ja tavalliset asiat ovat merkittävämpiä kuin tarinan massiiviset kaaret.

Azumanga Daioh

128 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    5/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Media Works Inc.
Tekijä(t): Kiyohiko Azuma

Tuotanto: Punainen jättiläinen

Kesto: 160 sivua

Kieli: suomi

Plussaa:
Arjen iloista kertovaa sarjakuvaa voi lukea milloin vain, Hahmoista tulee tuttuja kuin ystävät
Miinusta:
Stripit eivät toimi irrallaan toisistaan vain kokonaisuutena

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut